Test: GPS-navigasjon
Stadig mer for pengene
For få år siden måtte du regne med 4-5.000 kr for en navigatør du kunne stole på. Nå får du mer enn du trenger for under 2.000 kr.
Sommeren er GPS-tid framfor noen.
En elektronisk navigatør er å foretrekke framfor flerfoldige kvadratmeter papirkart når du skal finne fram i fremmede byer på bilferie.
Vår test viser oss at du nå får mer valuta for GPS-pengene enn noensinne. Prispresset i markedet har tvunget produsentene til å putte inn mer og mer funksjonalitet i navigatørene, også i de lavere prisklassene. Den harde konkurransen har også gjort at aktørene er færre. Noen produsenter har gitt opp, eller de norske distributørene har gitt opp produktene.
Testkriteriene vi presenterte produsentene denne gangen var enkle:
Vi skal teste GPS-er i prisklassen rundt 2.000 kr, enhetene bør ha TMC (trafikkmeldingsstøtte) og kart over hele Europa eller eventuelt bare Vest-Europa.
Testkriteriene ekskluderte et par aktører på det norske markedet som kun tilbyr enheter til det dobbelte av denne prisen, og dermed endte vi opp med bare fire deltakere: Garmin, Mio, Ndrive og TomTom. Navigon, som egentlig skulle vært med, rakk ikke å sende inn testeksemplaret i tide, så den blir testet i neste nummer av HjemmePC.
Slik har vi testet
I testen har vi selvsagt lagt mest vekt på navigasjonsopplevelsen.
Alle GPS-ene har blitt testet på de samme testrutene, og de samme navigasjonsmessige utfordringene.
Enhetenes evne til raskt å beregne ruter er også viktig, og dermed også nøye vurdert.
Hvis man i et hektisk, tett trafikkert øyeblikk misoppfatter anvisningene og kjører feil, er det viktig at GPS-en kjapt serverer en ny rute som ikke bare innebærer oppfordringer om livsfarlige U-svinger.
Brukervennlighet er naturligvis vurdert, og da særlig meny- og knappeløsninger i forhold til et par grunnleggende ting en god GPS må kunne tilby på en trafikksikker måte under navigasjonen:
Skal det mange trykk til på skjermen for å komme til justeringen av volumet? Zoomer kartet automatisk inn for å gi bedre oversikt over kompliserte trafikkbilder, og gjør den dette på en god måte? Er det lett å justere lysstyrken?
Vi har også lagt vekt på hva slags oppdateringsprogrammer som gjelder for kartverk og hvordan enheten håndteres via programvare på PC-en. Vi har også sjekket mulighetene for å veksle mellom forskjellige leverandører av trafikkmeldinger, en høyst relevant problemstilling her i Norge nå som både Destia og NRK tilbyr slike.
Til slutt har vi gitt plusspoeng for velfungerende ekstrafunksjoner, slik som musikkavspiller og bluetooth-håndfri.
Denne saken ble første gang publisert 17/12 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.