Her styrer vi lyset med Siri
Philips sine smarte Hue-lys kan nå styres av Apples Siri. Vi har testet ut hvor smart det er i praksis.
Vi har tidligere skrevet om både Philips Hue og Osram Lightify, som begge er systemer med smarte lyspærer som lar seg styre via en styringsboks og tilhørende app.
I tillegg til pærer, har både Philips og Osram kompatible lamper med integrerte LED-lyskilder også, men utvalget av pærer og lyskilder varierer veldig mellom produsentene.
Lysene i alle disse systemene lar seg styre fra en mobilapp, i tillegg til at man kan automatisere når lys går på og av, hvor sterkt de skal lyse til enhver tid og hvilken farge lyset skal ha, ved å programmere systemet etter ukedagene.
Felles for systemene er at de bruker Zigbee for kommunikasjonen mellom styringsboks og pærene, hvilket gjør at det er en viss kompatibilitet mellom produktene.
Philips støtter nå Apple HomeKit
Philips var først med å lansere slike lys allerede i 2012, og de skiller seg fra produsentene med å tilby apputviklere et ben innenfor systemet.
Derfor eksisterer det svært mange apper som kan brukes med Philips Hue. I tillegg har for eksempel Logitech utnyttet dette med å gi sin Harmony Elite-fjernkontroll mulighet til å styre disse smarte lysene gjennom Hue Bridge, som styringsboksen heter.
Slik sett har Philips ledet an, og nå har de også tatt alt et skritt videre. I oktober lanserte de Hue Bridge 2.0, som er en ny og oppdatert styringsboks med støtte for Apple HomeKit.
Hue Bridge 2.0 er kompatibel med alle tidligere Hue-lyskilder, så dem trenger man heldigvis ikke å bytte ut for å få den nye funksjonaliteten.
Den nye funksjonaliteten mot HomeKit er to-delt: For det første vil du kunne styre lysene dine via Apples stemmestyringsassistent, Siri.
For det andre vil Hue-systemet kunne integreres med andre HomeKit-kompatible produkter du måtte ha i hjemmet.
Dessverre er det dårlig dokumentert nøyaktig hvilke norske kommandoer du kan gi Hue-lysene gjennom Siri, så her har vi måtte prøve oss fram.
Men kommandoer som «aktiver» etterfulgt av et lysscenenavn, «skru av» eller «skru på» etterfulgt av lyspærens navn i Hue-oppsettet skal tas på strak arm.
Du kan også be om at lyset dimmes til et visst nivå, for eksempel «sett skjenk til 20 %». Du kan også be om at fargen endres, for de lyskildene som støtter dette.
Annet HomeKit-utstyr
Når det gjelder integrasjon mot andre HomeKit-kompatible enheter, er tanken at du skal kunne gi Siri kommandoer som «jeg går og legger meg», og så vil Home Kit sørge for at Hue-lysene slukker inne, men skrus på ute, samtidig som den smarte låsen i inngangsdøra låses og alarmen skrus på.
Dette er imidlertid et fremtidsscenario som vi ikke har fått testet – utvalget av Home Kit-kompatible produkter på det norske markedet er nemlig lite enda.
Selve Hue-appen har ikke støtte for å integrere andre Home Kit-produkter, men appen til for eksempel Elgato Eve (lager romfølere, dørsensorer og lignende) har støtte for Hue. Det fungerte fint å kontrollere Hue via Eve-appen, selv om vi ikke hadde noen Elgato-produkter i boligen.
Den gamle Hue Bridge fortsetter å fungere som før. Har du allerede en slik, så trenger du kun å kjøpe Hue Bridge 2.0 dersom du ønsker HomeKit-egenskapene.
Veiledende pris for Hue Bridge 2.0 er 599 kroner. Om du vurderer å gå til anskaffelse av et Philips Hue-system, bør du definitivt sørge for å kjøpe en startpakke der den nye Bridge 2.0 inngår.
Hue og Siri i praksis
På Apple Watch og iPhone 6s kan du aktivere Siri uten å trykke på en eneste knapp. Det gjelder for så vidt også eldre iPhoner og iPader, men da må laderen stå i.
Dette gjør at du kan styre lyset med stemmen uten å trykke på en eneste knapp eller bryter, og det er mild sagt imponerende - når det funker.
I Hue-systemet håndteres belysningen med det som kalles scener. En scene kan for eksempel være at et utvalg av lysene er dimmet til 25 % og med en gulaktig fargetone.
Eller det kan være at ett lys er lilla, et annet blått, et tredje grønt, og alle sammen i forskjellig lysstyrke. Mange scener er på plass i appen fra starten av, men aller best blir det når du setter dem opp selv.
Vi hadde fra før scener som «Maks», «Mellom» og «Dimmet». Man skulle tro at dette burde være rimelig enkelt for Siri å oppdatere, men ordet «dimmet» var åpenbart vanskelig å forstå.
Selv om man må krysse av for akkurat de scenene Siri skal håndtere, viste det seg å være svært knotete å styre disse scenene med Siri. Dermed måtte vi eksperimentere med andre scenenavn, og det viste seg at navn som «Scene 1», «Scene 2» og «Scene 3» funket bedre enn «Maks», «Mellom» og «Dimmet».
Tilsvarende problematisk var det å få Siri til å skru av og på eller dimme enkeltlys dersom navne på lyset kunne misoppfattes (og alle som har prøvd Siri en del vet at hun misoppfatter ofte).
Har du kalt kjøkkenlysene for «KJK 1» og «KJK 2», blir det vanskelig for Siri å oppfatte hva du sier.
Kun Philips-lys
Siden Osrams Lightify-serie kom i fjor, har mange oppdaget at de fungerer helt fint med Philips Hue. Siden de også er rimeligere i pris, og siden Osram har enkelte lys som Philips mangler, er det populært å bruke Osram-pærer med Hue.
Om det er en teknisk begrensning eller om det er Philips som stikker kjepper i hjulene med vilje, vet vi ikke, men Hue Bridge 2.0 kan ikke styre Osram-lys via Home Kit og Siri. Hver gang vi prøvde dette, serverte Siri en feilmelding.
Det skjer både når man prøver å styre enkeltlys fra Osram, eller om man prøver å aktivere en scene der Osram sine lys inngår.
Osram-lysene fungerer like fint med nye Hue Bridge 2.0 som med den gamle Bridgen, uansett om man bruker Philips sin egen Hue-app, andre apper eller Philips sin egen lysbryter Hue Tap.
Det er kun via Siri og Home Kit at Osram-lysene ikke lar seg styre. Derfor oppdaget vi at Osram-pærer i et Hue-oppsett heller ikke vil la seg styre gjennom andre Home Kit-apper.
Siri er personlig
Siri er en personlig assistent. For at andre ikke skal kunne aktivere Siri på din telefon ved å si «Hei Siri», skal du til og med lære Siri å kjenne igjen stemmen din. Det betyr at det kun er deg selv som kan styre Hue med Siri på din egen iPhone, iPad eller Watch.
Heldigvis er det tenkt på dette, så du kan invitere andre brukere inn i systemet ved å sende en invitasjon til et familiemedlems AppleID.
Er dette fremtiden?
Siri- og Home Kit-integrasjon er en veldig kul utvikling av smartlysene. Om du vil imponere gjestene dine, er det å fortelle Apple-klokken din om å dempe lyset en sikker vinner. Men om du ender opp med å bruke det i det daglige, er en annen sak.
Frustrasjon over at man må tilpasse navn på lys og scener for at Siri i det hele tatt skal forstå kommandoene, kan være nok til å gi opp.
Dokumentasjonen fra Philips er også for dårlig, og Siri har en litt for stor tendens til å misforstå det man sier.
Når det funker, er det er definitivt enklere å be Siri om å skru på lyset enn det er å finne fram mobilen og åpne appen for å gjøre det.
Men med et godt oppsett med tidsstyring av lysene og gode scener, er langt viktigere. Det å automatisere hvordan lys går av og på er en mye nyttigere egenskap ved Philips Hue enn måten man manuelt slår dem av og på.
Vår erfaring er derfor den samme med Siri som med lysbryteren Hue Tap: Når lysene allerede går av og på i forhold til det daglige bruksmønsteret, er behovet for å overstyre dette lite, og både Siri og Tap blir tilsvarende lite brukt.
Men for all del, nye Hue Bridge 2.0 har gjort de smarte lysene enda smartere, og forhåpentligvis vil det legge til rette for nye funksjoner de neste årene.
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.