Test: Apple Macbook 2016
Koster mer enn det smaker
Vi har et delt forhold til nye Apple MacBook: Den er utrolig snerten og lekker, men altfor dyr til at vi noen gang vil komme til å vurdere å kjøpe en.
Bortsett fra den ene nye fargen, rosegull, er det umulig å se forskjell på årets og fjorårets MacBook.
Det betyr at du også i år får bare den ene USB-C-tilkoblingen, og må klare deg med den til både lading og eksterne enheter.
Riktignok er det også en 3,5 mm hodetelefonutgang på høyre side – hodetelefontilkoblingen som mange tror kommer til å forsvinne når iPhone 7 kommer.
Kjøper man en MacBook blir man nesten nødt til å kjøpe en adapter i tillegg.
Da synes vi det er smart å ha en adapter som kan ta både laderen, en vanlig USB-enhet og HDMI. Den skal Apple ha hele 849 kroner for!
Glem ikke å legge inn eventuelle adaptere i regnestykket om du går og funderer på en MacBook – prisen på dem er nemlig ikke ubetydelig.
Spesifikasjoner Apple Macbook
Prosessor: Intel Core m3-6Y30
Grafikk: Intel HD Graphics 515
RAM: 8 GB DDR3 1866 Mhz
Lagring: 256GB, flash
Skjerm: 12 tommer, IPS, blank.
Oppløsning: 2304 x 1440 piksler
Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
Ethernet: Nei, må ha adapter
Kamera: 480p
OS: OS X El Capitan
Vekt: 0,92 kg
Men i det daglige var det stort sett bare laderen som ble plugget i maskinen.
Da savnet vi sikkerheten i Apples geniale MagSafe-lader, som brukes på alle andre bærbare Mac-er, der ladepluggen simpelthen nappes ut hvis du snubler i ledningen, i stedet for at maskinen går i gulvet.
Macbooken er ellers nydelig bygget og oser av kvalitet.
Den har en skjerm med veldig god fargegjengivelse og god lysstyrke, og Apple har lyktes i å lage en blank skjerm uten altfor mye gjenskinn.
Lyden fra høyttalerne er også overraskende god – bedre enn de fysiske målene skulle tilsi.
Også styreflaten med ForceTouch er suverent bra.
Sterk nok prosessor?
Vår testmodell er den rimeligste (men fremdeles veldig dyre) Macbooken med Core m3-6Y30 på 1,1 GHz, med 2,4 GHz turbohastighet.
Den er blant Intels siste og mest strømgjerrige Core-prosessorer i Skylake-familien, og kjøles passivt uten vifter.
Vi var veldig nysgjerrige på hva denne prosessoren kunne klare.
For å få noen håndfaste, sammenlignbare målinger, installerte vi Windows 10 via Apples egen Bootcamp-assistent og kjørte noen av de vanlige testene vi kjører i PC-testene våre.
Home og Creative-testene viser at dette ikke er maskinen for oppgaver som bilde- og videoredigering, mediatranskoding og spill.
På x264-testen, ser vi også at resultatet blir dårligere underveis, siden maskinen blir varm og prosessoren derfor automatisk skrur ned arbeidstempoet.
En viftekjølt ultrabook med f.eks. Core i5 klarer dette mye bedre.
Derimot er ikke resultatene like svake på Work-testen, noe som forteller at den er bedre egnet til typiske kontoroppgaver som å skrive dokumenter og lage regneark, presentasjoner osv.
Lagringstesten ville dessverre ikke kjøre, men det er ingen grunn til å tvile på at Apples PCIe-baserte flashlagring er lynende kjapp.
Resultater Apple MacBook
PCMark 8 Home 1774
PCMark 8 Creative 1704
PCMark 8 Work 2427
x264 Benchmark (pass 1) 13 FPS
x264 benchmark (pass 2) 2,3 FPS
WinRAR Benchmark 3160 KB/s
PCMark 8 Home batteritest 4t 48 min
Testene er kanskje ikke helt rettferdige, siden maskinen er laget for OS X og ikke Windows, men det er helt på det rene at dette ikke er noen racermaskin.
At vi "bare" får snaut 5 timer i batteritesten skyldes nok både at det er Windows vi har kjørt testen på, og at Apples egne batteritester belaster systemet mye mindre (10-11 timer på film i iTunes og surfing i Safari).
Det som likevel er helt klart, er at maskinen lett holdt koken en hel arbeidsdag med dokumentskriving, mailing, surfing, meldinger og telefonsamtaler i OS X. Det fikk vi bekreftet flere arbeidsdager.
For kontorbruk er det imidlertid veldig synd at skrivekomforten er så dårlig.
For å lage maskinen så tynn, har nemlig Apple vært nødt til å bruke et tastatur med ekstremt kort tastevandring – selv etter to ukers bruk var vi langt fra å bli vant med Macbook-tastaturet – det slet vi også med i fjor.
Denne saken ble første gang publisert 24/05 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.