Asus RT-AC5300

Et monster av en ruter

ASUS’ nye toppmodell er stappet full av ny teknologi og smarte funksjoner, men prisen kan skremme de fleste.

STOR: RT-AC5300 ser mest ut som en edderkopp som har veltet over på ryggen.
STOR: RT-AC5300 ser mest ut som en edderkopp som har veltet over på ryggen. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Med RT-AC5300 sparer ikke Asus på noe. Den er utstyrt med tre parallelle frekvensbånd – et 2.4 GHz-bånd og to 5 Ghz-bånd – og de to sistnevnte opererer i hvert sitt frekvensspekter.

Dermed kan de begge utnytte 80 MHz-båndbredde. I tillegg gjør den bruk av en ny kodingsteknologi, kalt 1024-QAM, og det gjør det teoretisk mulig å oppnå en hastighet på 2167 Mbit på hvert bånd. (2,4 GHz-båndet kan på samme måte oppnå 1000 mbit-hastighet).

Alt dette kombineres med 8 store antenner.

Lurer du på hvordan du best utnytter ruterens ulike bånd, så bør du lese denne artikkelen.

Gode resultater

Vår kartlegging av RT-AC5300 sin evne til å dekke et 3-etasjers rekkehus, viste også betydelig bedre resultater enn testvinneren fra vår store test av rimelige mellomklasserutere.

Den har ingen problemer med å nå hvert eneste hjørne i alle retninger, og den opprettholder også gode hastigheter i stor avstand til ruteren.

BAKSIDEN: Her finner du de vanlige LAN- og WAN-portene, i tillegg til en USB 3.0-port.
BAKSIDEN: Her finner du de vanlige LAN- og WAN-portene, i tillegg til en USB 3.0-port. Foto: Produsent

Vi brukte også en annen ruter, ASUS RT-AC88U, til å teste makshastigheter, og vi kom opp i rundt 550 mbit på det høyeste. Med en mer normal AC1900-adapter fra D-Link, ble resultatet imidlertid liggende rundt 250–300 mbit i ulike avstander, og det må kunne sies å være normale resultater under disse testforholdene.

RT-AC5300 er utstyrt med omfattende QoS-funksjoner (QOS = quality of service/tjenestekvaltiet), og du kan velge mellom tre hovedmoduser. Adaptive QoS prioriterer automatisk enten spill, mediestrømming eller websurfing, mens tradisjonell QoS lar deg opprette prioriteringsregler basert på IP-er og porter. Bandwidth Limiter lar deg til sist manuelt begrense ulike tjenester.

For oss fungerte førstnevnte modus godt, og selv da vi lastet ned en stor fil og hadde både Netflix og lokal videostrømming gående samtidig, klarte ruteren å prioritere Counter-Strike GO med en stabil ping på rundt 10–15 ms over Wi-Fi. Det må vi kunne si er veldig bra.

RT-AC5300 støtter også WTFast, som er en VPN spesielt rettet mot spillere. I våre tester ga ikke denne funksjonen bedre ping enn vi allerede hadde, men sliter du med dårlig linje kan det kanskje ha noe for seg.

Funksjonsrik

Asus RT-AC5300 har en gjestenettverksfunksjon som lar deg opprette hele ni ulike gjestekontoer fordelt på de tre frekvensbåndene.

Under AiProtection finner du nettverksbeskyttelse som blant annet blokkerer ondsinnede nett-

sider baserte på TrendMicros databaser, og det er også her du finner en foreldrekontrollfunksjon som lar deg styre barnas nettbruk gjennom tidsplaner og web- og appfiltre.

USB-lagring kan deles via fildeling, FTP, mediedeling og ASUS sine egne apper. Vi registrerte for øvrig litt varierende og tidvis lav skrivehastighet til USB 3.0, men det var ingen å si på lesehastigheten.

Du kan lese hva du kan bruke ruterenes USB-port til her.

Spesifikasjoner: Asus RT-AC5300

  • Frekvensbånd: 1 x 2,4 GHz, 2 x 5 GHz
  • Maks datarate: 1000+2167+2167 Mbps
  • LAN-porter: 4
  • USB-porter: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0
  • Prosessor: 1,4 GHz dual core
  • Funksjoner: Foreldrekontroll, nettverksbeskyttelse, QoS med spillprioritering, fildeling, AiCloud 2.0, skriverdeling
  • RAM: 512 MB
  • Mål: 245 x 245 x 65 mm

Vi må også ta med at ASUS lar deg bruke de tre frekvensbåndene på to ulike måter. En mulighet er å bruke dem separat og manuelt, og selv velge hvilke enheter som skal tilkobles hvert bånd.

Slik kan du for eksempel isolere spilling til ett bånd, og la annen trafikk dele seg mellom de to andre.

Den andre muligheten er å aktivere Smart Connect. Da får alle de tre båndene samme SSID, og ruteren styrer forbindelsene selv for utnytte båndene mest effektivt

Begge løsninger fungerte fint for oss, og sistnevnte gir deg faktisk også imponerende god tilgang til å finjustere hvordan ruteren prioriterer mellom de ulike båndene.

Når bare det beste er godt nok

RT-AC5300 er en toppmodell på alle måter, og ASUS har virkelig ikke spart på noe når det gjelder teknologi og funksjoner.

Samtidig ligger prisen på et nivå som kan skremme bort de fleste, og det finnes absolutt gode alternativer til en rimeligere penge.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også