Vi har prøvekjørt Googles nye PC
Slik er Chromeboook
Slik er livet med Googles nye billig-PC; Chromebook.
Nå kommer en helt ny type PC på markedet. Her utgjør nettleseren Google Chrome stort sett hele operativsystemet, og resultatet er en lett, billig, enkel og intuitiv, rask og sikker maskin med god batterilevetid.
Vi har tidligere skrevet om Chrome OS og Samsungs Chromebooks. Nå har vi hatt Toshibas 13-tommersvariant på lån en tid, og er veldig fornøyd med hvordan det hele fungerer.
Elkjøp kunne i sin kundeavis melde allerede i går at de nå skal selge denne maskinen fra Toshiba, i tillegg til 11-tommere fra både Acer og HP, og en 14-tommer fra HP. I løpet av dagen regner vi med at også Samsung løfter sløret av sine Chromebook-modeller. Asus kommer nok også på banen etter hvert.
Modellene som Elkjøp har annonsert skal koste mellom 2495 og 3495 kroner. Alle gir deg tilgang til 100 GB gratis lagringskapasitet i skytjenesten Google Drive i to år.
Chromebooks er altså de bærbare maskinene med ChromeOS. Internasjonalt er det også lansert enkelte modeller som går under navnet Chromebox. Dette er da små og kompakte stasjonære maskiner med ChromeOS, og vi venter at slike også vil dukke opp på det norske markedet etter hvert.
Gode erfaringer
Vi har vært så heldige å få prøvekjøre Toshibas Chromebook i to uker allerede. Erfaringene har vært veldig gode, men enkelte begrensninger har vi selvsagt møtt på.
Det er ekstremt raskt å komme i gang, særlig om man er Gmail- og eller Chrome-bruker fra før. Man logger simpelthen på med Google ID-en, eller oppretter en, så er man i gang. Til sammenligning er både Mac og Windows en ganske tidkrevende affære når man tar maskiner i bruk første gangen.
Det er svært lite som foregår utenfor nettleseren, og disse tingene er oversiktlig og intuitivt.
Alt i skyen
Chrome OS opptar rundt 4 GB på selve maskinen. Likevel ligger det viktigste i skyen, det vil si på Google sine servere.
Derfor trenger du aldri å bry deg om oppdateringer - alt håndteres på Google sine servere. Det er også derfor alt er på plass for en eksisterende Chrome-bruker når Chrome OS tas i bruk. Av samme grunn trenger du heller ikke å bry deg om antivirus eller sikkerhet - det tar Google seg av på sine servere, lover de.
Lagringskapasiteten på maskinen er totalt bare 16 GB. Vår foreløpige oppfatning er at det holder når man får 100 GB gratis skylagring på kjøpet. Man kan enkelt velge hvilke filer som også skal være tilgjengelig offline, altså når maskinen ikke er koblet til internett.
Dermed er det ikke noe problem å jobbe med tekstdokumenter og enkle regneark i Google Docs selv om man ikke har nettilgang. Insisterer man på å bruke Microsoft Office, må man bruke Office Online. Men da er selvsagt internettilkobling en forutsetning.
Man kan nemlig ikke installere noe som helst på maskinen - kun tillegg og apper til nettleseren gjennom Chrome nettbutikk. Her finner man en god del nyttige ting, men også mindre nyttige apper som gjerne ikke er annet enn et bokmerke til en nettside.
Funker, funker ikke
Vi opplever at Chromebook er et supert produkt dersom PC-bruken din i det store og hele foregår i nettleseren. Litt tilvenning er alt som skal til for å jobbe veldig effektivt med tekstdokumenter og enkle regneark i Google Docs, så dette ser vi på som kjekke student-maskiner.
ChromeOS støtter ikke Java, så nettbank kan være et problem. Med BankID for mobil var det imidlertid ikke noe problem å bruke Chromebook.
Det vi savnet var WiMP. Siden du ikke kan installere noe, får du heller ikke tilgang til denne tjenesten, men Spotify er tilgjengelig både fra Chrome Nettmarked og som web-spiller. Dessuten er Google Musikk er lansert, og Chromebook kvalifiserer til 60 dagers gratis prøvetid, mot 30 til vanlig.
Vi opplevde det også som problematisk å strømme film, siden de fleste tjenester krever at du installerer plugins som ikke lar seg kjøre i ChromeOS. Netflix på sin side har gjort tilpasninger for å kunne kjøre på Chromebook, og har også en egen app i Chrome Nettmarked. Vi antar at flere tjenesteleverandørene vil tilpasse seg ChromeOS etter hvert, men er du glad i disse tjenestene bør du altså være obs.
Det samme gjelder en del perifieriutstyr. Vi fikk for eksempel ikke koblet til Garmins trenings-GPS-er for å laste treningsøkter opp på nett, siden også disse krever at man installerer plugins som ikke lar seg kjøre i Chrome. Alt du putter i USB-porten må være plug-and-play for å fungere. Masselagringsenheter (minnepinner, USB-harddisker) er ikke noe problem, ei heller USB-DAC-er.
Vi hadde heller ikke problemer med utskrift, men har du en eldre skriver kan det bli et problem. Skriveren må støtte Google Cloud Print, hvilket alle nyere skrivere gjør.
Prosessoren på Toshibas Chromebook er en ganske beskjeden Celeron-prosessor på 1,4 GHz. Det er også bare 2 GB RAM. På en Windows-PC ville dette neppe gitt noen hyggelig opplevelse, men vi opplevde Chromebook som rask og responsiv, med rask oppstart, mye takket være at lagringsenheten er SSD. Maskinen vekkes også kjapt fra dvale.
Maskinen kan brukes til nettspill, men vær oppmerksom på at enkelte spill som kjører i nettleseren kan være veldig krevende for maskinvaren - for krevende for beskjedne Chromebooks.
Maskinen fra Toshiba bærer preg av å være billig ved at det er en utpreget plastbruk, et rimelig TN-panel, bare vanlig 802.11n-nettverk (ikke AC) og en litt slarkete museplate. Men den er svært støysvak og har god batterikvalitet og overraskende god lyd.
Om du er nysgjerrig, anbefaler vi å ta en tur til en butikk som har Chromebook utstilt. Begrensninger til tross, vi er godt fornøyd med konseptet og synes det blir veldig spennende å se hvordan ChromeOS vil plassere seg i konkurransen med Mac OSX, Windows og nettbrett.
Les også:
Stor test: De beste actionkameraene
Gjør et kupp på fjorårets toppmobiler
Denne saken ble første gang publisert 26/05 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.