Samsung Ativ One 5 - DP515A2G-K01SE

Stilig på utsiden, sped på innsiden

Samsung har begått en veldig stilig alt-i-ett-PC som også har fått en hyggelig pris. Men den er litt for sped.

Samsung Ativ One 5 tar seg bra ut på skrivebordet, men hemmes av en snurredisk på 5400 omdreininger i minuttet.
Samsung Ativ One 5 tar seg bra ut på skrivebordet, men hemmes av en snurredisk på 5400 omdreininger i minuttet. Foto: Foto: Tron Høgvold, HjemmePC
Sist oppdatert

Da Samsung lanserte Ativ One så vi mange kommentere på sosiale medier at de hadde lånt vel mye av designet til Apple iMac. Nå som vi har testet maskinen noen uker, synes vi det er lite som minner om iMac her. I hvert fall om vi ser bort fra den hvite iMac G5 fra ti år tilbake.

Men designet er stilig og kompakt. Hvit plast akompagnert av kromlistdetaljer, og et kompakt og velbygd tastatur, vil ta seg godt ut på skrivebordet. Skjermen er bare 21,5 tommer, så maskinen bør også passe bra for den som ikke vil ha en altfor stor og ruvende PC, men som likevel vil ha en stasjonær og ikke en bærbar PC.

Berøringsskjerm

Støtte for 10-punktsberøring er nærmest blitt standarden på Windows-baserte alt-i-ett-maskiner nå. Dette fungerer akkurat så bra på Samsung Ativ One som på andre alt i ett-maskiner vi har testet. Både responsen og presisjonen er fin, og siden skjermen er relativt liten, om vi sammenligner med de mange 27-tommersskjermene, blir bevegelsene også mye mindre når man håndterer Windows 8-grensesnittet med touch. Da blir det gjerne mus og tastatur man tyr til i lengden, men det er både kjekt og praktisk å gjøre raske valg eller skrolle rett på skjermen.

Skjermen har gode kontraster og farger så lenge man sitter rett foran, men at det er et ordinært TN-panel viser seg så fort man ser skjermen i litt vinkel fra siden. Da blir fargene blasse og svart blir grått. Her hadde vi satt pris på om Samsung hadde puttet inn et av sine utmerkede PLS-paneler i stedet.

Maskinen har bra med tilkoblinger - alt hva man kan forvente, egentlig. Men en liten overraskelse er antennekontakten som avslører at det sitter en TV-tuner i maskinen. Du kan altså ta imot ukrypterte DVB-T-signaler med den, som i praksis vil si NRK- kanalene her i Norge.

På nettverksfronten er gigabit ethernet på plass, men på trådløst må du nøye deg med 802.11n.

AC-standarden har faktisk ikke blitt standard på nye PC-er enda, så om du er opptatt av den siste, trådløse teknologien, bør du sjekke nøye før du kjøper.

HDMI-inn- og utgang, antenne-
kontakt for DVB-T, USB 3.0 og gigabit ethernet. Kortleseren 
sitter på siden. Liten grunn til 
å savne noe.
HDMI-inn- og utgang, antenne- kontakt for DVB-T, USB 3.0 og gigabit ethernet. Kortleseren sitter på siden. Liten grunn til å savne noe. Foto: Foto: Tron Høgvold, HjemmePC

Ikke noe Intel

Samsung Ativ One 5

  • Prosessor: AMD A6-5200
  • Grafikk: Radeon HD 8400
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 1 TB, 5200 RPM
  • Skjerm: 21,5 tommer, blank, touch
  • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler
  • Trådløst: 802.11b/g/n
  • Ethernet: Gigabit
  • OS: Windows 8.1, 64-bit

I et PC-marked der Intel er blitt veldig dominerende, er det nesten som et friskt pust når det kommer inn en maskin basert på AMD-prosessor. Her er det den mobile prosessoren A6-5200 som sitter i. Den har fire kjerner på 2 GHz, noe som burde holde til hverdagsoppgaver og litt til. Denne prosessoren sitter også for eksempel i denne bærbare PC-en fra Toshiba.

Men maskinen til Samsung er en sinke i bruk. Vi ser det også på ytelsestestene våre at det ikke er noen rakett vi sitter på, men det er ikke AMD sin skyld at maskinen virker treg på helt enkle ting. Her sitter det nemlig en roterende harddisk under panseret, og ingen SSD.

I tillegg er den blant de tregeste typene som bare roterer 5200 runder i minuttet. Det betyr treg oppstart, treg oppstart av programmer og ventetid der vi med SSD-ens inntog er blitt vant med mye mer responsive PC-er.

Det skal ikke ta mange sekunder å åpne Windows Utforsker i 2014.

Grafikken, Radeon HD 8400, er integrert på prosessoren, og er i klasse med Intels HD Graphics 4000. Den kan dra enkelte spill, men regn med å måtte stille ned oppløsning og kvalitets innstillinger.

Konklusjon

Når maskinen koster over 8500 kroner og begrenses av en svak, roterende harddisk, faller den dessverre igjenom. Det hadde vært interessant å jekket opp panseret på denne maskinen for å bytte til SSD.

Siden harddisken ødelegger så mye for brukeropplevelsen, hjelper det dessverre ikke at vi liker både utseendet, formfaktoren, tilkoblingene og alle andre detaljer.

Derfor blir vi også nødt til å tildele Ativ One 5 en ganske midt imellom-karakter: 3.

Les mer:

Test av: Sony Vaio Fit 13A SVF13N1Y9E

Test av: Sony Xperia Z2 Tablet

Test av: Sony Xperia Z2 D6503

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også