Sony Vaio Tap 11 SVT1121B2E
Vi forventer mer
Hvor brukbar blir en Windows 8-maskin når man lager den syltynn og lar den gå på en beskjeden og strømgjerrig prosessor?
Spesifikasjoner for Sony Vaio Tap 11 SVT1121B2E
- Prosessor: Intel Pentium 3560Y
- Grafikk: Intel HD Graphics 4000
- RAM: 4 GB
- Lagring: 128 GB SSD
- Skjerm: 11,6 tommer
- Oppløsning: 1920*1080 piksler
- Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth
- Ethernet: nei
- Kamera: 2 stk. 8 og 1 megapiksel
- OS: Windows 8 64-bit
- Vekt: 0,77 kg
- Annet: NFC
Sony Vaio Tap 11 er som navnet tilsier en 11-tommers maskin. Vi sier maskin, for den er både en bærbar PC med fullt tastatur og fullversjon av Windows 8, og et nettbrett.
Her sitter all maskinvare i skjermdelen. En støtte på baksiden vippes ut for å sette skjermen på et bord, omtrent som en bilderamme. Tastaturet er helt adskilt, men kan festes til skjermen under transport. Dessverre er ikke løsningen helt optimal i praksis, for magneten som holder tastaturet på plass er så svak at tastaturet veldig lett løsner i sekken.
Dette er nok det tynneste nettbrettet vi har sett med full Windows-versjon. Microsofts egen Surface Pro 2 har omtrent dobbelt tykkelse. Men så bruker også Microsoft kraftigere maskinvare som da også krever mer kjøling.
Vårt testeksemplar er rimeligste variant av Tap 11, med en Pentium 3560Y-prosessor. Den kjøles av en liten vifte som blåser luften ut av et lite luftehull på toppen. Tap 11 er altså ikke blant de nye passivt kjølte nettbrettene med Intels Bay Trail-prosessor, som for eksempel Samsung Ativ Tab, men det betyr også at ytelsen på Tap 11 er noe bedre.
Vaio Tap 11 fås også med en lavvolts Core i5-4210Y, men da passerer prisen 10 lapper.
Skjermen har full HD-oppløsning og IPS-panel av ganske hyggelig kvalitet. Skjermen har støtte for 10 berøringspunkter, og det følger med en aktiv penn, som vi faktisk synes gjør Windows 8-opplevelsen bedre noen ganger, og åpner opp for typer bruk som ikke er mulig uten.
Håpløs tastaturløsning
Som sagt løsner tastaturet lett fra skjermen under transport. Vi liker heller ikke at dette er den eneste måten å lade tastaturet på.
Verre er det imidlertid at tastaturet ligger veldig dårlig på underlaget. Det sklir altfor lett. Dessuten er det litt bøyd, og flekser og beveger seg når vi skriver på det. Styreflaten er både liten og upresis, og museknappene ligger som en smal stripe nederst. Det løse tastaturet er helt klart Tap 11s svakeste punkt.
Ytelse
Pentium-prosessoren i Tap 11 er ikke håpløs, selv om den åpenbart har en del begrensninger. Ting flyter greit ved vanlig, lettbeint bruk som nett, sosiale medier, tekstbehandling og video. Men ytelsestestene forteller tydelig at dette ikke er en maskin du utsetter for spill, bilde- og videoredigering og andre krevende oppgaver. Ei heller er det en maskin som liker å gjøre veldig mange forskjellige ting samtidig.
Hard konkurranse
Selv om det er litt urettferdig å sammenligne Tap 11 med Surface Pro 2, konkurrerer de i det samme segmentet.
Prismessig blir Surface dyrere, siden Microsoft tar ekstra betalt for tastaturet, men likevel synes vi Surface Pro 2 fremstår som mye mer attraktiv. Den er litt tykkere, har litt mindre skjerm og har ingen penn, men yter mye bedre og har en langt smartere tastaturløsning enn Vaio Tap 11. Sony har laget en slank og attraktiv pakke, men har latt det gå for mye utover brukeropplevelsen. I hvert fall forventer vi mye mer når prisen er såpass høy.
Vaio Tap 11 overbeviser ikke like mye som allround-PC som Surface Pro 2. Den har absolutt egenskaper som Surface ikke har, og er et flott nettbrett.
Da vi testet nettbrettet var prisen på 7478 kroner, noe som var altfor mye i forhold til hva man får. Nå har prisen på denne versjonen sunket til 5.500 kroner i billigste nettbutikk, og det gjør den sikkert aktuell for dem som kan akseptere ulempene.
Les også:
Test av Nexus 5 med Android 4.4
Test av iPad mini med Retina-skjerm