Microsoft Surface Pro - førsteinntrykket

Lovende førsteinntrykk

Microsoft Surface Pro er i salg i dag. Er dette den nye iPad-en? DIngsen alle vil ha?

BÆRBAR PC: Surface Pro er både en potent bærbar PC og et kraftig nettbrett.
BÆRBAR PC: Surface Pro er både en potent bærbar PC og et kraftig nettbrett. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Microsoft Surface Pro er et av de viktigste og mest banebrytende produktene som har kommet fra Microsoft på mange år. Vi var ikke helt overbevist over konseptet da vi testet Surface RT tidligere i år. Den store forskjellen på Surface Pro og Surface RT, er at førstnevnte er en fullverdig PC mens RT-versjonen er et rent nettbrett der du kun kan installere programmer via Microsoft Store. På Surface Pro kan du installere akkurat de programmene du vil i tillegg til appene på Microsoft Store.

Tyngre

Surface Pro og Surface RT skiller seg også på et par andre punkter. Skjermen er like stor, på 10,6 tommer, men Surface Pro har fått full HD-oppløsning (1920 x 1080 punkter), Surface Pro er 227 gram tyngre og 4,2 millimeter tykkere. I tillegg har Surface Pro fått USB 3.0 for raskere dataoverføring til eksterne enheter og den er utstyrt med en displayport.

Tastaturvalget er det samme som tidligere. Du kan velge det tynne Touch-tastaturet eller det noe tykkere Type-tastaturet. Personlig er vi ikke i tvil om at du skal velge Type-tastaturet. Det byr på langt bedre skrivekomfort uten at det ødelegger verken bærbarheten eller utseende på Surface. Tvert imot så er tastaturet en naturlig de av Surface og når enheten ikke er i bruk fungerer det som en skjermbeskytter.

På Surface Pro får du også med en pen som kan brukes på skjermen. Med Type-tastaturet veier Surface Pro drøyt 1,1 kilo. I tillegg kommer strømadapteren. Strømadapteren har for øvrig noe så smart som en ekstra USB-utgang for lading av andre enheter, som en mobiltelefon.

KOMPAKT: Med Surface Pro har du en kompakt bærbar PC som du raskt kan bruke både til jobb og underholdning.
KOMPAKT: Med Surface Pro har du en kompakt bærbar PC som du raskt kan bruke både til jobb og underholdning. Foto: Hallvard Lunde

Fungerer PC-nettbrett-konseptet?

Spesifikasjoner: Microsoft Surface Pro

  • Operativsystem: Windows 8 Pro
  • Prosessor: Core i5
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
  • Minne: 4 GB
  • Lagringsplass: 64 eller 128 GB
  • Minnekort: Ja, microSDXC
  • Skjerm: 10,6 tommer
  • Oppløsnign: 1230 x 1080 punkter
  • Format: 16:9
  • Toch: 10 punkts berøringsskjerm
  • 4G/3G: Nei
  • Batteri: 42 Wh
  • USB: 1 x USB 3.0
  • Mini displayport: Ja, 1x
  • Kamera: 2 x 720p (foran og bak)
  • Størrelse: 27,4 x 17,3 x 1,34 cm
  • Vekt: 907 gram, 1,1 kg med Type-tastatur

Etter at Windows 8 ble lansert i oktober i fjor høst, så har det poppet opp en rekke nye PC-design som utnytter mulighetene Microsofts nye operativsystem med støtte for fingerstyring gir, som for eksempel Lenovo Ideapad Yoga der du kan brette skjermen helt rundt som en kladdebok og Asus Taichi som har skjerm på begge sider av lokket.

Surface Pro tar dette et skritt lenger ved å være mindre og letter enn de fleste. Ja, rett og slett mer som et nettbrett, uten at man mister PC-følelsen.

Målet til Microsoft har helt klart vært å lage et nettbrett som man også kan være produktive på. Dagens nettbrett er laget for å konsumere innhold, ikke for å produsere innhold. Når man i tillegg ser på alt tilleggsutstyret som selges til iPad - i et forsøk på å gi den PC-funksjonalitet - så skal Microsoft få skryt for å ha løst dette på en svært elegant måte.

Selv fikk vi satt PC-en opp mot jobbens IT-system og fylte den med programmer vi bruker i vår innholdsproduksjon, som InDesign, Photoshop, FotoStation, Office og noen til. Selv om skjermen er liten og tastaturet ikke like godt som et fullverdig tastatur, så går det fint å jobbe på Surface Pro.

I en normal situasjon på jobb vil du i tillegg gjøre som oss; koble den til en ekstern skjerm med ekstern mus og tastatur. Vi brukte en litt krøkkete løsning og koblet oss til skjermen med to ledninger (USB og displayport til HDMI), men fikk da jobbet på stor skjerm. Det finnes mer elegante dokkingløsninger som bruker USB 3.0 til cirka 1400 kroner. Ulempen er at disse ikke leverer strøm til Surface Pro etter det vi har forstått, så du må uansett koble til med to ledninger (USB og strøm). Men det viktigste for oss var å få bekreftet om vi kunne bruke Surface Pro som en liten og lett bærbar PC med nettbrettegenskaper. Og etter en knapp ukes bruk er svaret et ubetinget ja, men med noen forbehold.

Utfordringene

STØTTE: Surface har en innebygd støtte som du feller ut bak på skjermen. Den fungerer bra og gir skjermen en god vinkel både til arbeid og underholdning.
STØTTE: Surface har en innebygd støtte som du feller ut bak på skjermen. Den fungerer bra og gir skjermen en god vinkel både til arbeid og underholdning. Foto: Hallvard Lunde

For å bruke Surface Pro som produktiv jobb-PC byr på et par utfordringer - og kostnader. For det første brukes harddisken på 128 GB raskt opp. Etter å ha installert alle jobbprogrammene hadde vi cirka 50 GB igjen av den 128 GB store SSD-en (harddisken). Men den plassen ble raskt spist opp da vi koblet oss til Dropbox-kontoen vår som vi bruker aktivt hver dag. Løsningen er å installere et stort minnekort. Du får et minnekort (microSDXC) til under 400 kroner og Surface Pro skal støtte 128 GB kort når de kommer på markedet. Likevel bør du innstille deg på at du må håndtere plassmangelen på en eller annen måte. Enten via skytjenester som Dropbox og Skydrive, eller at du har en bærbar harddisk i bakhånd.

FORVENTNINGER: Teknologidirektør Børge Hansen (th) og ansvarlig for Windows i Norge Christian Almskog, har store forventninger til Surface Pro i Norge.
FORVENTNINGER: Teknologidirektør Børge Hansen (th) og ansvarlig for Windows i Norge Christian Almskog, har store forventninger til Surface Pro i Norge. Foto: Hallvard Lunde

Vi opplevde også litt problemer da vi skulle koble oss til jobbens nettverk. Her ble løsningen å kjøpe et USB-nettverksadapter, slik at vi på en enkel måte fikk hektet oss på jobbens domene (førstegangsoppsett). I tillegg måtte vi en runde og kjøpe inn et displayport-HDMI-adapter og en HDMI-kabel. Før du springer i butikken og kjøper Surface Pro til produktivt jobb-bruk bør du derfor være klar over at du fort ryker på en del ekstrakostnader. Minnekort, dokkingstasjon, tastatur (ikke med i prisen på Surface Pro dessverre) og en ekstra strømforsyning utgjør fort over 3.000 kroner.

Vi stusser også over at en «light» versjon av Office er inkludert i den mye billigere Surface RT, mens Pro ikke kommer med Office-pakken. Trolig er dette gjort av to årsaker. Surface Pro vil i stor grad bli kjøpt av bedrifter som har «flåteavtaler» på Office, mens Microsoft kan bruke Office på RT til å «verve» nye kunder til nye Office 365.

Ytelse

Vi har ennå ikke kjørt alle ytelsestestene våre på Surface Pro, så dette vil vi oppdatere saken med når alle testene er kjørt. Det er også derfor vi har kalt denne «testen» av Surface Pro for et «førsteinntrykk».

Surface Pro har en ok innmat. Du får med en Core i5 prosessor med Intels HD Graphics 4000. Med 4 GB minne og en rask 128 GB SSD som harddisk så er dette en pakke som ikke på noen måte oppleves som tregt. Tvert imot så oppleves Surface Pro som en kjapp og responsiv PC. Det positive med Surface Pro er at kraften sitter i skjermen og gjør Surface Pro til et svart potent nettbrett når du bruker PC-en som et nettbrett med Microsofts Moderne UI (metro-grensesnittet).

Den største svakheten til Surface Pro er nok batterilevetiden. Her opplevde vi at med normalt aktivt bruk så gikk batteriet tomt etter cirka 4-5 timer. Med forsiktig bruk og med alle triks for strømsparing tatt i bruk, kan du nok få den til å holde en hel arbeidsdag.

Konklusjon

Microsoft Surface Pro er et spennende og potent nytt produkt som vi tror mange kommer til å kunne like.

Til tross for at det kjører Windows 8, som mange misliker. Så tror vi mye av kritikken vil avta om Microsoft klarer å ta fram en oppdatering (versjon 8.1 også kalt Windows Blue) som rydder opp i de verste feilene. I seg selv er Windows 8 et svært bra system, men operativsystemet har et par utfordringer når det kommer til brukermodus (Modern UI versus tradisjonelt skrivebord).

Personlig har jeg vært en stor skeptiker og kritikker av Windows 8, men ser at det ikke er noen vei tilbake for Microsoft. Fremtiden er touch, apper og hyppige oppdateringer av programmer og operativsystemet. Mange vil nok tviholde på Windows 7, men skal du utnytte nye tjenester og nye produkter, som Surface Pro, er det kun Windows 8 som gjelder.

Verdt å merke seg er også at Intel snart er ute med en ny plattform. Her loves det først og fremst langt bedre batterilevetid, men også noen ytelsesforbedringer. Haswell, som plattformen heter, skal også få støtte for trådløse AC-nettverk (mye raskere enn dagens standard).

Vi ser derfor ikke bort ifra at Microsoft kommer med en oppdatert Surface Pro i løpet høsten. Vår ønskeliste for «Surface 2» inneholder Intels nye plattform «haswell», bedre batterilevetid, mer lagringsplass og ikke minst støtte for 4G (Surface Pro mangler 3G/4G-støtte).

Men om du i dag har lyst på en sprek og litt annerledes PC som du faktisk kan bruke som PC og nettbrett både på jobb og hjemme, så er Surface Pro en god kandidat. Vi tror faktisk at Surface har potensial til å bli «den nye iPad-en». Husk også at den første iPad-en møtte litt motstand, om enn ikke så mye som enheter med Windows 8 har opplevd.

En ulempe er prisen. Med tastatur og ekstrautstyr nærmer vi oss raskt 10.000 kroner pluss. For den prisen får du mange gode PC-er, som for eksempel denne tynne og lekre PC-en fra Acer.

Likevel er prisen på nivå med tilsvarende løsninger, som for eksempel Acer Iconia W700 som vi tester i disse dager.

En tradisjonell bærbar PC med touch og noenlunde samme innmat som Surface Pro koster rundt 5.000 kroner og oppover, som for eksempel denne Windows 8 PC-en med touch fra Asus.

Microsoft Surface Pro er i salg i Norge fra og med i dag. Prisen starter på 6.690 kroner for 64 GB versjonen, men vi anbefaler 128 GB versjonen til 7.390 kroner.

Les også:

Slik får du alle DVD-ene dine inn på en minnepinne

Test: Tynn planke gir fet TV-lyd

10 ting du bør kunne på din iPhone

Test: Toppkarakter til lekker iMac

TYNNE TASTER: Type-tastaturet er tynt, men fungerer faktisk til å skrive på.
TYNNE TASTER: Type-tastaturet er tynt, men fungerer faktisk til å skrive på. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også