Lenovo IdeaPad Yoga 13

Genialt enkelt

Der andre har snurreløsninger på skjerm eller hengsler for å få den bærbare i nettbrettmodus, tar Lenovo tak i det åpenbare. Resultatet er like genialt som det er enkelt.

SNEDIG: På  Lenovo IdeaPad Yoga 13 bretter du skjermen helt rundt som på en notatblokk og vips så kan du holde og bruke PC-en som et nettbrett.
SNEDIG: På Lenovo IdeaPad Yoga 13 bretter du skjermen helt rundt som på en notatblokk og vips så kan du holde og bruke PC-en som et nettbrett. Foto: Tron Høgvold
Sist oppdatert

Lenovo har tenkt både forsiktig og originalt da de bestemte seg for hvordan de kunne gjøre en fullverdig bærbar om til et nettbrett.

De har nemlig tatt utgangspunkt i en stilren og velkonstruert ultrabook og gitt hengslene 360-graders åpningsvinkel. Når den skal brukes som nettbrett knekker man rett og slett basen helt rundt til baksiden av skjermen. Designet føyer seg inn i nyvinninger som har kommet i kjølvannet til Windows 8.

Vi syntes det virket som en snodig løsning, for resultatet er at tastaturet og pekeplaten ligger eksponert mot underlaget. Men det fungerer godt og vi opplevde det aldri som noe problem at tastene ligger blottlagt mot underlaget. Men man blir naturligvis litt mer oppmerksom på søl og kliss.

Designet på Yoga er en kombinasjon av svart og sølv, og overflatene er dekket av et behagelig mykt, gummiaktig materiale.

Det ser bra ut og gjør det lett å holde i maskinen, men fingermerker og andre flekker synes ganske godt. Kvalitetsfølelsen er fin med en base som er ganske stiv og tilnærmet blottet for myke områder. Skjermen er også solid og det skal mye til før det blir gjennomslag. Hengslene er stive og klarer å holde skjermen i posisjon når man tar på skjermen i bærbar-stilling.

Basen er også tung nok til at man ikke behøver å bekymre seg for at maskinen skal tippe bakover.

PLAST: Overflatene er laget av plast og er dekket med et mykt gummilignende materiale. Mangelen av metall spiller ingen rolle, for både utseende og kvalitetsfølelsen er meget god.
PLAST: Overflatene er laget av plast og er dekket med et mykt gummilignende materiale. Mangelen av metall spiller ingen rolle, for både utseende og kvalitetsfølelsen er meget god. Foto: Tron Høgvold

Tastaturet har store taster som er helt flate. Det er rett og slett meget godt å skrive på og lager lite lyd. Vandringen og tastemotstanden er bra, men vi synes trykkpunktet er litt lite merkbart. Tastene har ikke lys og det synes vi er litt rart i denne prisklassen.

Spesifikasjoner: Lenovo IdeaPad Yoga 13

  • Prosessor: Intel Core i5-3317U
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4000
  • RAM: 4 GB
  • Lagring: 128 GB SSD
  • Skjerm: 13,3 tommer, IPS, blank, touch
  • Oppløsning: 1600*900 piksler
  • Trådløst: 802.11b/g/n, Bluetooth
  • Ethernet: Nei
  • Kamera: 1 megapiksel
  • OS: Windows 8 64-bit
  • Vekt: 1,54 kg

Pekeplaten er stor, presis og har en overflate som er behagelig glatt. Den kommer i ett stykke der mesteparten gir venstreklikk. Den lager mer lyd enn tastaturet, men den er likevel temmelig lavmælt. Pekefunksjonaliteten på skjermen er god og presis og man kan når som helst velge å bruke skjermen istedenfor tastatur eller pekeplate. Dessverre har den ingen pekepenn, så det er kun fingrene som gjelder.

Bra skjerm, ivrige vifter

Lyden fra de innebygde høyttalerne er grei nok til komme fra en såpass kompakt maskin. Stemmer gjengis bra, men vi tipper at musikkgjengivelsen bare gjør de minst kresne fornøyd.

Skjermen er en blank 13-tommer med HD+-oppløsning og IPS-panel. Det gir meget gode innsynsvinkler og vi synes også at bildekvaliteten generelt var svært god. Bildet fremsto som skarpt, med svart som ser svart ut og bra gjengivelse av fargene. Lysstyrken er også god, men den blanke skjermen er likevel utsatt for gjenskinn.

Intel stiller opp med en tokjerne-prosessor og integrert grafikk. Sammen med brikkedisk og nok minne gir det bra respons og en ytelse som takler det meste av hjemmeoppgaver. Eneste aberet er at brikkedisken nok er litt liten for dem som skal legge inn mye programmer eller videofiler. Den er heller ikke glad i spill. Der er tommelfingerregelen at eldre og lite krevende titler går greit, mens man må fire på kravene jo nyere spillet er.

Yoga har to vifter som snurrer hele tiden og det gjør at den aldri er helt lydløs. Vi opplevde ikke viftelyden som plagsom og den holdt seg temmelig konstant også når belastningen økte. Det gjør at den er kjølig og bare blir litt varm når den jobber hardt. Viftegrillen sitter bak på basen og den blir ganske varm.

Vi finner stort sett det vi forventer av tilkoblinger på Yoga, men er litt skuffet over at bare en av to USB-porter er USB3. Strømforsyningen er kompakt og Lenovo har droppet den jordede strømpluggen og isteden sendt med en flat utgave.

KNEKK: Løsningen med 360-graders åpning av skjermen fungerer helt topp, men man blir litt mer oppmerksom på søl siden tastaturet havner ned mot underlaget
KNEKK: Løsningen med 360-graders åpning av skjermen fungerer helt topp, men man blir litt mer oppmerksom på søl siden tastaturet havner ned mot underlaget Foto: Tron Høgvold

Konklusjon

Yoga er helt glimrende for dem som i utgangspunktet er på jakt etter en vanlig bærbar men også ønsker muligheten til å bruke maskinen som et nettbrett. Fritt valg av skjermvinkel, topp tastatur, stilig utseende og god kvalitetsfølelse plasserer Yoga nesten helt i toppen. Kan man leve med litt viftelyd, at vekten er litt høyere enn hos de argeste konkurrentene og synes bærbar-funksjonaliteten er vel som viktig som nettbrett-bruken, da er Lenovo IdeaPad Yoga 13 maskinen for deg.

Den kommer i flere versjoner der forskjellene går på kjappere eller tregere prosessor, mer eller mindre minne og størrelsen på brikkedisken.

Les også:

Slik får du Windows 8 på en Mac

SLANK: Yoga er slank, men den er likevel noe tyngre enn de argeste konkurrentene.
SLANK: Yoga er slank, men den er likevel noe tyngre enn de argeste konkurrentene. Foto: Tron Høgvold

Test: Super billigmobil

Test; Nikon D7100

Snedig to-i-et-PC




Strømforsyningen til Lenovo IdeaPad Yoga 13.
Strømforsyningen til Lenovo IdeaPad Yoga 13. Foto: Tron Høgvold
Testresultatene til Lenovo IdeaPad Yoga 13.
Testresultatene til Lenovo IdeaPad Yoga 13. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også