Dell XPS Duo 12
Solid med snurr
Dells snertne 12-tommer er kraftig og har en elegant løsning på brettmodusen. Men er den verdt prisen?
Dells nye XPS Duo 12 har en elegant løsning på hamskiftet fra bærbar til brett og føyer seg inn i rekken av kreative løsninger vi har sett på PC-er med Windows 8.
Skjermen roteres nemlig 180 grader inne i rammen og legges ned så skjermbaksiden dekker tastaturet.
Det er en elegant løsning som også fungerer meget godt i praksis. Selve skjermen holdes i posisjon inne i rammen av låser som gjør jobben godt. De holder akkurat passe hardt så skjermen ikke begynner å snurre hvis man bruker berøringsskjermen i bærbarmodus. Og så skal det bare en litt kraftig dytt til, så er skjermen klar til å snurres rundt til brettmodus.
Hengslene og rammen rundt skjermen er solide og gir et godt kvalitetsinntrykk. Og nettopp kvalitetsfølelsen er noe av det man best legger merke til. Den er litt tyngre enn mange av konkurrentene, men den kjennes skikkelig kompakt ut siden basen er stiv og stabil.
Overflatene er også faste og fine, så vekten kan absolutt forsvares. Selv om det finnes lettere konkurrenter, tipper vi de fleste uansett synes at disse maskinene er for tunge å holde. Det er nok mer naturlig å hvile dem på låret med beina i kors, så lenge man sitter i sofaen med brettmodus.
Designen er dominert av svarte flater som brytes opp av sølvfargede linjer og rammer. En glassplate dekker hele skjermfronten. Det ser stilrent og elegant ut, men overflatene klarer ikke å skjule fete fingermerker spesielt godt.
Tastaturet er lagt ut etter flisprinsippet med baklyste og stillegående taster. Tastene har et lite søkk inn mot midten. Vandringen er ganske lang og selv om trykkpunktet er noe ullent, er dette et av de beste tastaturene vi har kommet over på en bærbar. Et lite aber er en smal linjeskifttast og piltaster i halv høyde, men vi synes ikke det ødelegger det gode inntrykket.
Noe å sette fingeren på
Spesifikasjoner: Dell XPS Duo 12
- Prosessor: Intel Core i7-3517U
- Grafikk: Intel HD Graphics 4000
- RAM: 8 GB
- Lagring: 256 GB SSD
- Skjerm: 12,5 tommer, IPS, blank, touch
- Oppløsning: 1920*1080 piksler
- Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth
- Ethernet: Nei
- Kamera: 1 megapiksel
- OS: Windows 8 Pro 64-bit
- Vekt: 1,54 kg
Pris fra 10.290 kroner. Pris testkonfigurasjon: 16.275 kroner.
Pekeplaten er av typen med alt integrert, der det meste gir venstreklikk når man trykker. Overflaten gir litt mer motstand enn vi er vant til, men det er nok en vanesak. Responsen og presisjonen er ikke helt på nivå med konkurrentene, for vi opplevde tidvis at pekeren rett og slett ikke beveget seg når vi dro fingeren over platen. Løsningen var å løfte fingeren og prøve på nytt. Snodig og kanskje noe som kan rettes i en oppdatering.
Museknappene fungerer godt, men de har et lydnivå som ligger godt over det tastaturet lager.
Pekefunksjonen på skjermen fungerer kort og godt helt ypperlig, men man får ikke med en pekepenn.
Lyden fra de innbygde høyttalerne er ikke så verst til å komme fra et så kompakt chassis, og høyttalerne sitter på siden så lyden skal være like god uansett hvordan skjermen er plassert.
Skjermen er en blank 12,5-tommer med FullHD, IPS-panel og meget god lysstyrke. Som vanlig fra denne paneltypen ser svart ut som svart og både kontrast, fargegjengivelse og innsynsvinkler ser ut til å være meget bra.
Ytelsen på vår testmodell er meget god og mye skyldes en Core i7 fra lavvoltsserien til Intel. Dessuten hjelper det med en kjapp og stor brikkedisk, og mye minne. Totalt ser vi ytelser som overgår konkurrentene med mer moderat innmat, men den er likevel ikke spesielt egnet til spilling siden slikt dras av den integrerte Intel-grafikken.
XPS Duo 12 har en vifte som snurrer hele tiden, men ved lav belastning er den omtrent lydløs. Viften spinner kjapt opp i takt med økt belastning og etter hvert blir den temmelig hørbar, men lyden er bare et jevnt sus. Ved tung last blir den temmelig varm på undersiden.
Utvalget av tilkoblinger er litt magert, for den mangler kortleser og Ethernet. Men to USB3-porter og en Mini DisplayPort hjelper. Batteritiden er grei og strømforsyningen er liten og lett, men Dell har lagt ved en jordet klubbe man skal stikke i veggen.
Konklusjon
Dells nyeste er en meget solid og gjennomført pakke, der det bortsett fra pekeplaten er lite å sette fingeren på. Vår testmodell er godt utstyrt og koster deretter. Prisen gjør den nok uaktuell for de fleste hjemmebrukere, men i god Dell-tradisjon står man temmelig fritt til å velge innmat. Tar man en litt slappere prosessor, mindre minne og mindre brikkedisk, havner den på 10.600 kroner og det er mer på nivå med de argeste konkurrentene.
Les også:
Denne appen får iPhone 5 til å snurre 360 grader av seg selv
God hytte-TV til under 2500 kroner
Denne saken ble første gang publisert 25/03 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.