Test av Archos 101 XS nettbrett

Bra og billig nettbrett

Archos har laget et billig og bra Android-nettbrett med et par ekstra ekstrafunksjoner du vil like.

MED TASTER: Archos 101 XS leveres med et tastatur som brukes som skjermbeskytter når enheten ikke er i bruk.
MED TASTER: Archos 101 XS leveres med et tastatur som brukes som skjermbeskytter når enheten ikke er i bruk. Foto: Produsent
Sist oppdatert
BUDSJETT: Archos 101 XS er et alterntivt nettbrett til en relativt grei pris.
BUDSJETT: Archos 101 XS er et alterntivt nettbrett til en relativt grei pris. Foto: Produsent

Apple eier markedet for nettbrett med iPad. Blant Android-produsentene er det stort sett Samsung som har fått til noe med modellene Galaxy Tab og Galaxy Note 10.1. I tillegg har LG fått en god mottagelse med Google-nettbrettet Nexus 7.

Mens mange som konkurrerer med Apple forsøker å lage noe som ligner på iPad, skal vi på ingen måte beskylde Archos for å gjøre det samme. For her er det ikke høykvalitetsaluminium og gorillaglass som dominerer, men plast og så enda litt mer plast.

Resultatet er et Android-nettbrett i budsjettklassen med funksjoner og ytelse som likevel gjør det interessant å kikke på.

Ny vri på kjent løsning

Archos 101 XS har en vri som vi tidligere har sett på Transformer-nettbrettene fra Asus og flere av de nye Windows 8-hybridene; Nettbrettet med tastatur.

Men istedenfor å koste opp mot, og over, 5000 kroner, byr Archos på tastaturet så å si inkludert i prisen.

For å få til dette har Archos måtte gjøre noen valg. Det første vi legger merke til er at materialvalget ikke er høykvalitets aluminium og gorillaglass, slik vi ser på de dyreste nettbrettene.

Her snakker vi om en ustrakt bruk av plast. En hvit kant rammer inn skjermen på forsiden, mens den rammer inn en plate på baksiden som hvert fall ser ut som aluminium.

Hele tastaturet er laget i plast og hele tastaturet er bøyelig. Tastaturet har en ekstrafunksjon som skjermbeskytter når det ikke er i bruk.

Total fremstår byggekvaliteten som, ja billig.

For eksempel er knappene på nettbrettet av plast og de gir oss ingen god følelse. De hvite plastdetaljene blir dessuten raskt møkkete og stygge når nettbrettet fraktes rundt i en sekk - slik vi gjorde i testperioden.

Til sammen utgjør nettbrett og tastatur en pakke på i underkant av 900 gram. Den lave vekten (og prisen) skyldes at Archos har ikke inkludert et ekstra batteri i tastaturdelen, slik de dyrere løsningene med nettbrett og tastatur har.

God opplevelse

Spesifikasjoner: Archos 101 XS

  • OS: Android 4.1
  • Prosessor: 1,5 GHz tokjerneprosessor
  • Internminne: 1 GB
  • Lagringsplass: 16 GB
  • Skjerm: 10,1 tommer
  • Oppløsning: 1280 x 800
  • Minnekort. Micro SD (opp til 128 GB)
  • Kamera: Kun frontkamera (webkamera), 720p
  • Micro USB: Ja
  • Bluetooth: Ja, 4.0
  • Størrelse: 27,3 x 17 x 0,8 cm
  • Vekt: 600 gram
  • Vekt m/tastatur: 800 gram

Til tross for at Archos 101 XS har sine svakheter, ble vi positivt overrasket likevel. Nettbrettet ble oppgradert til Android 4.1 (Jelly Bean) under testperioden og 1,5 GHz tokjerneprosessoren sparker bra ifra. Både film i full HD og tunge actionspill går greit unna. Nettbrettet skårer også helt ok i våre ytelsestester og kan nok for eksempel greit måle krefter med Samsung Galaxy Tab 10.1 2 eller Nexus 7.

Archos byr på en ren Android-opplevelse uten noen form for pynt. Det fungerer veldig bra, men har noen rare bivirkninger, som at nettbrettet kun har en manuell justering av skjermens lysstyrke. Og når vi først er inne på skjermen: Den faktisk helt grei. Den har ikke samme skarphet og oppløsning som iPadens retinaskjerm, men i sin prisklasse leverer Archos en skjerm som del aller fleste vil oppleve som grei nok.

Et av de få Archos-sporene på nettbrettet er i form av en videospiller. Denne fungerer veldig bra og har god formatstøtte. Den kan også brukes sammen med HDMI-utgangen slik at du kan spille av innhold på TV-en.

En litt irriterende ting er også at nettbrettet ladet tregt på alle våre USB-ladere, slik at her trenger man tydeligvis originalladeren for hurtig lading.

Tastaturet

Det avtagbare tastaturet/skjermbeskytteren festes med magneter. Både når det brukes som tastatur med skjermen plassert i et spor og når tastaturet ligger over skjermen som beskyttelse. Vi var skeptiske når vi første gang så tastaturet, men det er faktisk overraskende greit å skrive på. Vi skrev på et internasjonalt tastatur, men de enhetene som skal selges i Norge vil få et nordisk tastatur.

Konklusjon

LOKK: Når du er ferdig med å skrive er det bare å klikke tastaturet på plass over skjermen.
LOKK: Når du er ferdig med å skrive er det bare å klikke tastaturet på plass over skjermen. Foto: Produsent

Archos 101 XS byr på en helt grei Android-opplevelse med noe attåt i form av tastaturet. Prismessig ligger det noe over Samsung Galaxy Tab 10.1 2, som nok har en kvalitetsfølelse som ligger noe over det Archos kan by på. Men mens du hos konkurrentene i samme prisklasse eventuelt må ty til et eksternt Bluetooth-tastatur, leverer Archos en smart og integrert løsning der tastaturet er inkludert i prisen.

Det vi opplevde som den største svakheten med Archos 101 XS var batterilevetiden. Den klokket vi inn til 4 timer og 54 minutter, mens mange av konkurrentene nå tikker og går i over 7 timer. Byggekvaliteten og plastfølelsen trekker også noe ned og den hvite plasten blir fort møkkete.

Prisen for Archos 101 XS ligger nå på drøyt 3.000 kroner. Det synes vi er litt i overkant med tanke på at man får en ipad 2 for en lavere pris. Vi tror en pris nærmere eller under 2.500 ville vært mer riktig for Archos 101 XS.

Les også:

Denne metoden hjelper deg til å velge et billigere mobilabonnement

Trikset som gir deg raskere og sikrere internett

Denne høyttaleren lader mobilen trådløst

Slik er Microsoft Surface

SKRIV: Tastaturet til Archos 101 XS kan ikke konkurrere med et normalt tastatur, men vi ble overrasket over hvor bra det faktisk fungerte.
SKRIV: Tastaturet til Archos 101 XS kan ikke konkurrere med et normalt tastatur, men vi ble overrasket over hvor bra det faktisk fungerte. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også