Apple MacBook Air 11 (2012)

Apples minimalistiske fristelse

Med flere oppgraderinger under panseret, gjør MacBook Air 11 seg stadig mer fristende.

STILREN: Uansett hvilken vinkel du ser MacBook Air 11 fra, har den et stilrent design. På undersiden har Apple unngått stygge luker og viftegriller.
STILREN: Uansett hvilken vinkel du ser MacBook Air 11 fra, har den et stilrent design. På undersiden har Apple unngått stygge luker og viftegriller. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
Sist oppdatert
LADEPLUGG: På bildet ser du den nye MagSafe 2-inngangen. Apple har gått tilbake til slik det var helt i starten, ved at ledningen fra kabelen stikker rett ut istedenfor å være i T-form, noe som er mye bedre for snublesikringens skyld.
LADEPLUGG: På bildet ser du den nye MagSafe 2-inngangen. Apple har gått tilbake til slik det var helt i starten, ved at ledningen fra kabelen stikker rett ut istedenfor å være i T-form, noe som er mye bedre for snublesikringens skyld. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

2012 modellen av MacBook Air har blitt oppdatert med Ivy Bridge. Primært er dette en ytelses- og teknologioppgradering, så maskinen skiller seg knapt fra forgjengeren rent visuelt. Det eneste som stikker seg ut på denne fronten er at nye MacBook Air 11 bruker MagSafe 2-plugg på laderen, og dermed ikke er kompatibel med tidligere ladere uten en overgang.

Oppgraderingen til Ivy Bridge medfører raskere og mer strømgjerrige prosessorer. Dette betyr også at maskinen nå benytter seg av det integrerte skjermkortet Intel HD Graphics 4000, som er et ganske stort sprang både i grafikkytelse og funksjonalitet.

Løsningen kan faktisk måle seg med de enklere kortene fra AMD og Nvidia, og funksjonalitet som DirectX 11 og OpenCL 1.1 er på plass. MacBook Air 11 er på ingen måte ment som en spillmaskin, men med HD Graphics 4000 er du allikevel godt rustet til en runde Left 4 Dead 2 eller Portal 2 på middels grafikk. Videre er det nå 4 GB med DDR3L-minne som er standard, som kan oppgraderes til 8 GB når maskinen bestilles.

USB 3.0

Apple har også adressert noe som har vært et stort savn for mange, nemlig USB 3.0. På maskinen finner du to USB 3.0-porter, én på hver side. I tillegg kommer Thunderbolt-porten, som kan drive høyhastighetsperiferi og brukes til å koble til ekstern skjerm. HD Graphics 4000 støtter opptil tre skjermer, så du kan for eksempel bruke den integrerte skjermen og to Thunderbolt Display koblet i serie samtidig.

Eneste ulempen her er at skjermkortet er en smule svakt hvis du da har mange vinduer oppe og bruker Exposé, men om du bare skal drive ett eksternt display går det helt fint. Batteriscoren på lesetesten er ekstremt høy, tydeligvis på grunn av strømsparingsfunksjonaliteten. Vi brukte maskinen på full lysstyrke til skriving og surfing i OS X og klarte rundt fem og en halv time, noe som er litt over det Apple selv lover.

Liten, men stor

Spesifikasjoner: Apple Macbook Air 11

Prosessor Intel Core i5 3317U, 1,7 GHz

Chipset Intel Panther Point QS77

Minne 4 GB DDR3-1600

Skjermkort Intel HD Graphics 4000

Skjerm 11,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning 1366 x 768 (16:9)

Harddisk Apple SSD TS128E, 128 GB

Nettverk 802.11a/b/g/n (Broadcom BCM43224AG)

Lyd Cirrus Logic CS4206

Intel Panther Point HDMI

Batteri 35 Wh, integrert

Operativsystem Mac OS X Mountain Lion

Porter venstre side; Strøminngang, USB 3.0, hodetelefon

Porter høyre side: Thunderbolt / Mini DisplayPort, USB 3.0

Dimensjoner 300 mm x 192 mm x 3-17 med mer

Vekt 1,08 kg

Det vi liker spesielt godt med MacBook Air 11 er hvordan den er i bruk. Til tross for at dette er en liten bærbar, føles den ikke liten ut. Tastaturet har full størrelse, i tillegg til at museflaten er romslig. Kombinasjonen av Intels seneste lavspenningsprosessorer og SSD gjør at maskinen føles rask og responsiv ved normal bruk, og gir den nok kraft til å takle typiske hjemmeoppgaver uten å gå i stå.

Skjermen benytter seg av oppløsningen 1366 x 768, som er den samme oppløsningen som brukes helt opp i 15,4 tommer. På en 11-tommer er dette helt akseptabelt både med tanke på lesekomfort og det å ha brukbart med plass på skjermen. Bildet på skjermen er over gjennomsnittlig klart og med gode farger, selv om skjermen ikke kan måle seg med Pro-serien og maskiner med IPS-panel.

Med tanke på hvor portabel maskinen er, er det svært gledelig at chassiset er av aluminium og har en robust konstruksjon. Vår erfaring med tidligere modeller er at de tåler hverdagsslitasje godt, og ikke bryter sammen av å tas opp og ned av en sekk hver dag.

Konklusjon

Vi har i grunn veldig lite å utsette på ved nye MacBook Air 11. Et ønske til neste utgave er å få med en minnekortleser for SD-kort slik 13-tommeren har.

Matt skjerm som tilvalg hadde også gjort seg. Nå skal det sies at skjermen er langt fra verstingene blant glossy skjermer, men matt belegg er og forblir overlegent for oss som til stadighet er uheldige med lyssettingen. Alt i alt gir vi MacBook Air 11 to tomler opp som en svært portabel, solid, stilig og allsidig bærbar, med en av de beste utførelsene vi har sett på en maskin i et så lite format.

Les også:

SSD: MacBook Air fås kun med SSD. Kjøper du den dyreste 11-tommeren kan du oppgradere helt til 512 GB, riktignok til en ganske stiv pris.
SSD: MacBook Air fås kun med SSD. Kjøper du den dyreste 11-tommeren kan du oppgradere helt til 512 GB, riktignok til en ganske stiv pris. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Test: Nikon D800

Test: Samsungs syltynne designperl

Test: Lite og kompakt actionkamera

Testresultater for MacBook Air 11 (2012).
x264 Benchmark HD er målt med versjon 3.19 og 5.01. Futuremark Peacekeeper er målt med Chrome versjon 20.0.1132.57.
Testresultater for MacBook Air 11 (2012). x264 Benchmark HD er målt med versjon 3.19 og 5.01. Futuremark Peacekeeper er målt med Chrome versjon 20.0.1132.57. Foto: HjemmePC
TYNN: MacBook Air 11 er 1,7 cm på det høyeste og veier kun 1,08 kilo.
TYNN: MacBook Air 11 er 1,7 cm på det høyeste og veier kun 1,08 kilo. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også