Norges råeste PC?

Her bygger Joachim super-PC til 88.000

Kan være Norges råeste.

PC-BYGGER: Joachim Ringstad som er teknisk ansvarlig for desktop og servere hos Digital Impuls er hjernen bak denne super-PC-en.
PC-BYGGER: Joachim Ringstad som er teknisk ansvarlig for desktop og servere hos Digital Impuls er hjernen bak denne super-PC-en. Foto: Christopher Conradi
Sist oppdatert
PC ELLER BRUKTBILL: Sluttsummen på kassalappen endte på 88.638 kroner. Omtrent det en helt ok bruktbil koster.
PC ELLER BRUKTBILL: Sluttsummen på kassalappen endte på 88.638 kroner. Omtrent det en helt ok bruktbil koster. Foto: Christopher Conradi

Vi har bygd PC og plukket komponenter fra øverste hylle. Hvor rå kan egentlig en PC til 88.638 kroner bli?

I kjelleren til databutikken Digital Impuls i Møllergata finner vi Joachim Ringstad. Vi har en avtale med Joachim om å gjøre noe så spennende som å plukke deler fra øverste hylle for å bygge tidenes kraftigste maskin. Hvis vi skal prøve å forsvare dette stuntet, kan vi jo si at det gir et innblikk i hvor raske maskiner som blir allemannseie innen to til tre år.

Vi kan også skrive at vi ønsker å se hvor langt teknologien er kommet. Disse to alibiene er for så vidt sanne, men innerst inne vet vi at vi gjør dette mest for å leve ut en drøm om å ha fritt budsjett og bygge drømmemaskinen.

La oss plukke deler

Joachim, som er teknisk ansvarlig for stasjonære PC-er og servere hos Digital Impuls leder oss gjennom lageret og plukker deler. «Skal vi se... To av den og fire av den» sier han som om det var lettmelk vi plukket, mens han legger to ASUS GeForce GTX 580-skjermkort på et trillebord. «De beste skjermkortene er GeForce 590 eller ATI 6990, da de har to kjerner per kort. GTX 580 klokker mye lettere» forklarer han i det han legger 32 GB minne på toppen av haugen.

ASUS Matrix GeForce GTX 580 Platinum har den råeste GPU-en NVIDIA leverer og 1,5 GB minne. Maskinen har plass til fire GTX 580, men på grunn av varme, og det faktum at vi ønsker å ha inn en SSD i en av PCIe-sporene, velger vi å bare bruke to. «Fire skjermkort ligger så tett i tett at varme blir et problem. Det er ikke en optimal løsning» forteller Joachim. «Det er mye bedre å bruke to, og klokke dem opp. På den måten får man en ekstrem ytelse, samtidig som varme og støy holdes på et akseptabelt nivå».

Kort fortalt er maskinen vi bygger basert på siste plattformen til Intel: X79. X79 støtter fire minnekanaler som vi altså har fylt med 32 GB. Videre har X79 støtte for siste skrik innen CPU-socket, nemlig LGA 2011 som lar oss kjøre en Intel Core i7 3960X på 3,3 GHz. Prosessoren har hele 6 kjerner, som gjennom hyper-threading kan gjøre 12 samtidige operasjoner.

«Det dyreste er ikke nødvendig-vis det beste» forklarer Joachim. «Vi velger pålitelighet over «flashy» utseende. Når man skal ha det beste lønner det oftest ikke og kjøpe det dyreste. Man kan fort betale 20 prosent mer for kun en marginal ytelsesøkning.

Så er turen kommet til å plukke tilbehør. Dette har naturligvis ikke noe med ytelse å gjøre, men vi er da her for å ha det gøy. Joachim legger ved ratt, joysticker, høyttalere og hodetelefoner med en egen forsterker. Hodetelefonene har faktisk så høy impedanse at det anbefales en egen forsterker for å drive dem. Vi kjenner at vi gleder oss til å begynne å leke.

Så var det bare å sette sammen PC-delene og teste

RÅTT: Vi har plukket deler fra øverste hylle og har bygget det som kanskje er Norges råeste PC.
RÅTT: Vi har plukket deler fra øverste hylle og har bygget det som kanskje er Norges råeste PC. Foto: Christopher Conradi

«Ved å bygge PC-en har man kontroll på delene gjennom hele systemet» forklarer Joachim mens han skrur i hovedkortet. «Kjøper man en «Ferdig-PC» ved siden av hvitevarene i en elektrobutikk, er gjerne ting som harddiskstørrelse og GHz kunstig blåst opp, mens resten av systemet er full av flaskehalser. Gigahertz og gigabyte selger mer enn «Mean time before failure», lavt støynivå eller minnebrikker som ikke krasjer. Dessuten slipper man all plagsom forhåndsinstallert programvare» legger han til.

Etter installasjon av Windows er vi spente på første oppstart. Hvor kjapp er egentlig en PC der maskinvaren koster rundt 50.000 kroner? Selve oppstarten var litt skuffende. Ikke fordi det tok lang tid å starte opp, for det gikk kjapt. Men vi hadde liksom drømt om at maskinen var startet opp før vi rakk å ta fingeren vekk fra power-knappen. Joachim forteller oss at hovedkortet bruker litt tid på å starte. Den skal gjennom en del oppstartsrutiner som de billigere kortene ikke har. Så fort hovedkortet har gjort sine saker spretter Windows opp lynkjapt, og vi merker umiddelbart at vi sitter på en kraftpakke. Alt virker helt utrolig responsivt. Maskinen nøler ikke et tusendel når vi åpner et program eller utfører en oppgave. Det er en fryd å klikke seg rundt. Selv Photoshop åpner i løpet av et sekund eller to.

For å få noen harde fakta på bordet, har vi valgt å teste maskinen side om side med en mer normal PC slik at man får et sammenligningsgrunnlag. Den «normale PC-en» har i5 2,8 GHz CPU 4GB RAM, 500GB harddisk og et Intel HD 2000-skjermkort og koster rundt 5.000,- i en elektrokjede. Vi har også valgt å inkludere en konfigurasjon med 4 skjermkort i testen. Som tidligere skrevet har vi da ikke plass til SSD, og vi må ha inn ekstra, støyende kjøling. Resultat av testene kan sees i tabellen.

En slags konklusjon

Hvis vi skal prøve å lande på en slags konklusjon, må det være at en slik super-PC yter det man forventer. Den reagerer på et øyeblikk og åpner programmer i løpet av hundredeler. For ikke å snakke om spill. Alle spill vi testet kunne stå på maksimale innstillinger og vi fikk fortsatt en svært god framerate. Den er rett og slett en fryd å jobbe på og gir oss et innblikk i hvordan en laptop kommer til å yte i løpet av et år eller tre. Det er noe vi gleder oss til. Da vil det bare være å spe på med tre skjermer, spillutstyr for en månedslønn og et THX-sertifisert høyttalersett, så kan man sitte med samme sinnssyke systemet vi har hatt gleden av å leke med den siste tiden. Problemet blir vel bare at innen denne specen blir allemannseie, har man en ny utgave av Windows og nyere spill som bare krever mer hestekrefter.

Flere detaljer om komponentene vi har brukt finner du om du ruller deg lenger ned i artikkelen.

Vi gjør oppmerksom på at prisene er innhentet i januar/februar 2012. Vi tar forbehold om prisendringer og at tilgangen på komponenter kan ha endret seg.

Les også:

Sjekk om du får bredbåndet du betaler for

DAB-radioer med god lyd og bra utseende

Toppkarakter til billig Macbook-konkurrent

Supertipset som gir deg kjøligere PC

Hovedkort

ASUS Rampage IV Extreme X79

Firedobbel minnekanal med 8 DDR3-spor, 6 SATA, 6 PCI, 8 USB 3.0 og 12 USB 2.0. Listen over utrolige spesifikasjoner på dette kortet er lang. I kjernen finner vi Intel X79-chipset med LGA Socket 2011. Videre finner vi Gbit LAN, 7.1 kanals lyd, Bluetooth og to eSATA-porter. Kortet kommer også med en «OC Key», som er en sak man kobler på hovedkortet for å gjøre overklokking on-the-fly. Man trenger dermed ikke å slå av maskinen for å endre på overklokkingsinnstillinger.

SOLID GRUNNMUR: 
En maskin av dette kalibret krever naturligvis en solid plattform å stå på, og det er akkurat det Rampage IV Extreme gir.
SOLID GRUNNMUR: En maskin av dette kalibret krever naturligvis en solid plattform å stå på, og det er akkurat det Rampage IV Extreme gir. Foto: Christopher Conradi
VERDENS RASKESTE: Intel Core i7 3960X er intet mindre enn den raskeste forbrukerprosessoren tilgjengelig i skrivende stund.
VERDENS RASKESTE: Intel Core i7 3960X er intet mindre enn den raskeste forbrukerprosessoren tilgjengelig i skrivende stund. Foto: Christopher Conradi

Høydepunkt: Man kan overklokke mens maskinen er på, og endre innstillinger uten å måtte starte om.

Spesifikasjoner :

Socket: LGA 2011; Minne: Quad Channel, 8 DIMM DDR3 1866MHz; LAN: Gigabit; Lydkort: 8 kanals HD-lyd

Pris: 3.390,-

CPU

Intel Core i7 3960X 3,3 GHz

Dette beistet av en prosessor har seks kjerner som spiser 12 tråder samtidig. Marsjfarten er på hele 3,3 GHz, men ved behov kan den sette inn «Turbo Boost» og jobbe på hele 3,9 GHz. På toppen av dette har prosessoren 15 MB cache å boltre seg i. Alt dette betyr at den leverer en ytelse ingen andre prosessorer er i nærheten av å matche.

Høydepunkt: Overklokkes relativt enkelt til 4,5 GHz eller mer. - 4,5 GHz!

Spesifikasjoner

Socket: LGA 2011; Antall kjerner: 6; Antall tråder: 12; Cache: 15 MB; Frekvens: 3,3 GHz; Maksfrekvens: 3,9 GHz

Pris: 7.750,-

CPU-Kjøler

Corsair H100 Hydro Series

En PC i denne klassen krever naturligvis en del kjøling. Vi trår derfor til med vannkjøling. I denne Corsair-kjøleren får man et lukket, ferdig vannkjølingssysten. Trygt, enkelt og med minimal fare for vannsøl inni maskinen.

Høydepunkt: Vannkjøling i seg selv er da et høydepunkt!

VANNKJØLING PÅ BOKS: H100 er faktisk en fiks ferdig vannkjølingsløsning. Støysvak, effektiv og ikke minst trygg for lekkasjer.
VANNKJØLING PÅ BOKS: H100 er faktisk en fiks ferdig vannkjølingsløsning. Støysvak, effektiv og ikke minst trygg for lekkasjer. Foto: Christopher Conradi
GTX GANGER TO: GTX 580 har markedets raskeste GPU. To slike koblet sammen leverer en ytelse av en annen verden.
GTX GANGER TO: GTX 580 har markedets raskeste GPU. To slike koblet sammen leverer en ytelse av en annen verden. Foto: Christopher Conradi

Spesifikasjoner

Teknologi: Vannkjøling; Vifter: 2x 120mm

Pris: 1.095,-

Skjermkort

2x ASUS MATRIX GeForce GTX 580 Platinum 1536 MB PhysX CUDA

Med to stykk GeForce GTX 580 under panseret sitter vi på hele 3 GB GDDR5 -grafikkminne. Minnet blir fôret av 512 GPU-kjerner som jobber på 816 MHz. Kortene blir kjølt stille og effektivt av til sammen fire vifter, som gjør at kortene kan kontinuerlig dytte data til og fra minnet i en hastighet av 4 GHz. I praksis betyr dette at vi ikke burde ha store problemer med å spille Angry Birds.

Høydepunkt: MATRIX-logoen på kortet lyser opp i forskjellige farger etter hvor belastet kortet er.

Spesifikasjoner

Minne: 1,5GB 4 GHz; GPU-frekvens: 816 MHz

Pris: 3.795,- x 2 = 7.590,-

Minne

2x Kingston DDR3 HyperX 1600MHz 16 GB

2000 MHz brikker er å få tak i, men vi har valgt å bruke brikker på 1600 MHz. LGA 2011 er nemlig ikke er helt stabilt på raskere brikker i skrivende stund. Men, selv om de «bare» er 1600 MHz leser og skriver de svimlende 51,2 gigabyte per sekund gjennom den firedoble minnekanalen. Med 32 GB minne står man fritt til å kjøre flere virtuelle maskiner, samtidig som man spiller et heftig spill - samtidig som man kjører en kjapp simulering av en kjernefysisk nedsmelting.

Høydepunkt: Man kan kjøre syv virtuelle maskiner med 4 GB og fortsatt ha en del igjen til seg selv.

Spesifikasjoner

MER MINNE ENN DU KLARER Å BRUKE?: 32 GB minne bør holde for de aller fleste.
MER MINNE ENN DU KLARER Å BRUKE?: 32 GB minne bør holde for de aller fleste. Foto: Christopher Conradi
SSD I PCIE: For å få maksimal ytelse er systemdisken koblet rett inn i hjertet av hovedkortet. SATA blir rett 
og slett for tregt for denne superdisken.
SSD I PCIE: For å få maksimal ytelse er systemdisken koblet rett inn i hjertet av hovedkortet. SATA blir rett og slett for tregt for denne superdisken. Foto: Christopher Conradi

Kapasitet: 2 x 16 GB = 32 GB; Frekvens: 1,6 GHz; Type: DDR3; Timing: CL9- 9-9-27

Pris: 995,- x 2 = 1.990,-

Systemdisk

OCZ RevoDrive 3 X2 240 GB SSD

Kongen av SSD er ikke koblet gjennom en SATA-kabel, men direkte ned i en PCIe-port. Dette tillater å lese 1,5 GB i sekundet. Vi benytter derfor denne disken til systemdisk og installerer Windows og alle programmene på den.

Høydepunkt: Disken leverer data 5 ganger kjappere enn en tradisjonell harddisk.

Spesifikasjoner: Kapasitet: 240 GB; Skrivehastighet: 1250 MB/s; Lesehastighet: 1500 MB/s

Pris: 5.195,-

Kabinett: Corsair Obsidian 800 D

Dette er en av de største kabinettene man får. Den gir deg god arbeidsplass og mer effektiv kjøling. Harddiskbrønnene er også tilgjengelig i front, slik at de kan hot-swappes. Kabinettet gir også fire USB-porter og lyd i front, og det følger med tre 120mm vifter.

Høydepunkt: Tilgang til å hot swappe disker i front.

Spesifikasjoner

Størrelse: 609mm (H) x 609mm (L) x 229mm (B): Kjøling: 3x 140mm vifter; Antall 5,25" brønner: 5; Antall 3,5" eksterne brønner: 4 (Hot swap); Antall 3,5" interne brønner: 2

Pris: 2.095,-

Tilbehøret vi valgte

Operativsystem

Windows 7 Ultimate 64 Bit Norsk OEM

Pris: 1.495,-

Blu-Ray

LG BH10LS30 Blu-Ray brenner/spiller

Pris: 2.190,-

Hodetelefonforsterker

ASUS XONAR Essence ONE

Pris: 3.195,-

Hodetelefoner

Beyerdynamic DT-770-80 Pro

Pris: 1.850,-

Høyttalere

Logitech Z-906 5.1 THX, DTS

Pris: 2.995,-

Ratt

Thrustmaster T500RS Force Feedback

Pris: 3.990,-

Joystick

Logitech Flight System G940

Pris: 2.595,-

Minnekortleser

Lexar Professional USB3.0 UDMA 

Pris: 290,-

Mus

QPAD K5 Pro Gaming Laser Mouse

Pris: 599,-

Musematte

QPAD Heaton Pro Gaming Mouse pad Large

Pris: 299,-

Tastatur

QPAD MK-80 Mechanical Keyboard

Pris: 1.195,-

Skjermer: Samsung Syncmaster SA950 27" 3D LED Monitor

Toppmodellen til Samsung er ikke bare en designperle, den er også spekket med siste innen bildeteknologi. Med 120hz gir den et silkemykt bilde som gir super-PC-en et verdig grensesnitt. Nevnte vi at vi hadde tre slike skjermer?

Høydepunkt: Med tre skjermer får vi en standard oppløsning på 5760 x 1080.

Spesifikasjoner

Tommer: 27 tommer; Oppløsning: 1920 x 1080; Responstid: 2ms

Pris: 5.495,- x 3

= 16.485,-

Datadisker: 4x Hitachi Deskstar 3TB 7K3000

Kapasitet: 4x 3TB = 12 TB

Cache: 64 MB

Pris: 1.995,- x 4 = 7.980,-

PSU: Corsair AX 1200W PSU

Modulær: Ja

Watt: 1200

Pris: 2.190,-

RAID-kontroller: LSI Megaraid SAS9260-8i

Porter: 8 stk.

Hastighet per port: 6Gb/s

Støttet RAID: 0, 1, 10, 5, 50, 6, 60

Pris: 5.500,-

Les også:

Slik fungerer Pinterest - den nye snakkisen på sosiale medier

Google vet mer om deg enn hva din samboer gjør

Mobilen som kan vaskes i oppvaskmaskinen

DET YTRE TELLER: Kabinettet vi har valgt er like funksjonelt som det er stilig. Ikke bare gir det god arbeidsplass, men man har også muligheten til å dra ut harddisker i front og «hot swappe» dem.
DET YTRE TELLER: Kabinettet vi har valgt er like funksjonelt som det er stilig. Ikke bare gir det god arbeidsplass, men man har også muligheten til å dra ut harddisker i front og «hot swappe» dem. Foto: Christopher Conradi
TESTRESULTATER: Slik ser super-PC-en ut sammenlignet med en normal PC.
TESTRESULTATER: Slik ser super-PC-en ut sammenlignet med en normal PC.
«WIDESCREEN»: Med tre skjermer får man tidenes opplevelse enten man flyr F16 over en kampsone eller skriver et dokument i Word.
«WIDESCREEN»: Med tre skjermer får man tidenes opplevelse enten man flyr F16 over en kampsone eller skriver et dokument i Word. Foto: Christopher Conradi

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også