Toshiba Qosmio F750

Se! En bærbar PC med brilleløs 3D-skjerm!

Vi tvilte da Toshiba for et år siden sa de ville komme med brilleløse 3D-skjermer i løpet 2011. Nå har vi testet vår første PC-en med en brilleløs 3D-skjerm.

Gadgets nr. 3 2012
Gadgets nr. 3 2012 Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Sist oppdatert

Den helt nye Qosmio F750 er først ut i bærbarmarkedet med en 3D-skjerm der man kan droppe brillene og likevel få 3D.

Den har ingen konkurrenter på akkurat dette området. Et alternativ uten 3D kan være Asus N55SF. Den har bedre skjermkort og er like sterk på underholdning, om man velger versjonen med Blu-ray-spiller.

Designet er, som vi er vant til på spillorienterte maskiner fra Toshiba, en kombinasjon av kraftige farger og blanke flater. Hvis man vil ha en maskin som skiller seg litt ut, får man det med F750s knall røde lokk. Dessuten har basen et blankt mønster av karbonfiber, og dette er nok en kombinasjon mange spillere vil falle for. Kvalitetsfølelsen er ikke helt toppklasse, selv om basen kjennes relativt solid. Det er mange myke områder, men maskinen er såpass stor og tung at det er naturlig å ha den i en egen bæreveske, der den ligger godt beskyttet.

Tastaturet har tradisjonell utforming, der tastene sitter tett i tett. Tastene er helt flate og glatte, og tastemotstanden er litt ullen. Dette påvirker skrivekomforten hvis man skriver mye, men til spilling og sosiale medier duger det godt.

Pekeplaten er helt integrert i håndleddstøtten, og skiller seg bare ut ved at den har ruglete overflate. Nedenfor finner vi to separate museknapper, som er faste i fisken, med godt definert motstand. De lager en markant klikkelyd, men dette er nok uansett ikke en maskin man tar med til biblioteket eller auditoriet.

Harman Kardon og brilleløs 3D

GODE: Toshiba har gode og tydelige museknapper.
GODE: Toshiba har gode og tydelige museknapper. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Testresultater: Toshiba Qosmio F750 (10W)

3DMark Vantage: E18600

PCMark Vantage: 9827

PCMark Vantage - Gaming: 7641

PCMark Vantage - HDD: 7215

x264 Benchmark HD (pass 1): 68,73 fps

x264 Benchmark HD (pass 2): 25,88 fps

Futuremark Peacekeeper: 3344

WinRAR Benchmark: 3.822 KB/s

Windows Experience Index: 5,9

BatteryEater - Classic: 0t 27m

BatteryEater - Reader: 2t 54m

Spesifikasjoner

Prosessor: Core i7 2630QM

Minne: 8 GB DDR3

Skjermkort: GeForce GT 540M

Skjerm: 15,6 tommer (blank)

Oppløsning: 1920 x 1080 (16:9)

Harddisk: 500 GB + 4 GB SSD

OS: W7 HP 64-bit

Vekt: 2,9 kg

Lyden står Harman Kardon for, og den er god. Den har ingen bass, men er behagelig og luftig. På maksimalt nivå spiller den fortsatt rent, men lyden blir litt skarp. Demper man nivået noen hakk beholdes den glimrende lyden, mens nivået fortsatt duger såpass at man ikke savner eksterne høyttalere.

Skjermen er glanset med Full-HD-oppløsning. Den er ganske lyssterk, så den er ikke veldig utsatt for refleksjoner ved innendørs bruk. Innsynsvinklene og fargegjengivelsen er gode, mens svartnivåene er bra.

3D fungerer ved at skjermen viser separate bilder for venstre og høyre øye samtidig. Prinsippet er det samme som på tredimensjonale kort, for bildene vises med litt forskjellig vinkel for venstre og høyre øye. Webkameraet brukes til å følge øynene, og et program beregner hvordan skjermen må vise bildene for at man skal få 3D-effekt.

Programmet som følger øynene takler raske bevegelser, men skjermen klarer ikke å justere bildet like raskt. Man må sitte i ro om man ikke skal miste 3D-effekten midlertidig. Programvaren klarer bare å følge en person om gangen, så optimal visning får man bare for seg selv.

Det er foreløpig ikke mulig å spille i brilleløs 3D, men dette skyldes at Nvidia ikke er klare med driverne. Dette kommer på plass som en gratis nedlastning.

Bildekvaliteten i 3D er et godt stykke unna å matche brilleteknologiene. Hovedsakelig legger man merke til at bildet blir grovkornet når 3D aktiveres, men det oppstår også en del fokusfeil og andre forstyrrelser i bildet.

Men når man først er blitt vant til det, fungerer det fascinerende godt.

Moderat spillytelse

Det er brikker fra Intel og Nvidia som gir F750 kraft, og det gjør de stort sett bra. Her er det masse ytelse for skrivebordsbruk, mens spillytelsen må sies å være moderat.

Viften surrer og går nesten hele tiden, men ved surfing og musikkspilling er den nesten lydløs. Gir man den filmer, blir viften merkbar og ved tung belastning er den godt hørbar med et jevnt viftesus.

Toshiba har utstyrt F750 med tilkoblingene man trenger, og det er gledelig at strømkontakten er plassert på baksiden.

Det er også verdt å merke seg at harddisken samarbeider med et diskminne på 4 GB, som gir systemet bedre respons.

Konklusjon

Toshiba Qosmio F750 er først ut med brillefri 3D, og det merkes for teknologien er umoden. Den er nok i utgangspunktet mest å anse som en kraftig skrivebordserstatter og underholdningsbærbar, med mulighet for spilling for dem som ikke stiller veldig høye krav. Men enn så lenge er den unik, og for dem som vil være først ute er det ingen alternativer.

KNALLRØD: Dette lokket skiller seg absolutt ut, og over-flaten skjuler fingeravtrykk.
KNALLRØD: Dette lokket skiller seg absolutt ut, og over-flaten skjuler fingeravtrykk. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Les også:

Perfekt PC for kjøkkenet

Slik ser du Blu-ray-film på din iPad

Her kan du kun ha 150 venner

Dette er markedets lekreste nettbrett

FJERNKONTROLL: Denne lille saken er kjekk når man kobler Qosmioen til hjemmekinoen.
FJERNKONTROLL: Denne lille saken er kjekk når man kobler Qosmioen til hjemmekinoen. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2012, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også