Dell Alienware M14x
Suveren spillbærbar
Dell sikter høyt når de annonserer Alienware M14x med teksten «Utrydd motstanderne fra hvor som helst».
Spesifikasjoner: Dell Alienware M14x
Prosessor: Intel Core i7 2820QM, 3,1 GHz
Chipset: Intel HM67 Express
Minne: 8 GB (2 x 4 GB) DDR3-1600
Skjermkort: Nvidia GeForce GT 555M 3 GB
Intel HD Graphics 3000
Skjerm: 14,1 tommer (blank)
Skjermoppløsning: 1600 x 900 (16:9)
Lagring: LITE-ON Lat-256M2S 256 GB SSD
Optisk drev: DVD-brenner (HL-DT-ST GS30N, slot-in)
Nettverk: Gigabit Ethernet (Atheros AR8151)
802.11a/b/g/n (Intel Centrino Advanced-N 6205)
Lyd: Realtek ALC665
Intel HDMI
Batteri: 8-cell, 63 Wh, integrert
Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit
Porter
Porter - venstre side: VGA, HDMI, Mini DisplayPort, USB (powered), Mikrofon, Hodetelefon #1, Hodetelefon #2, minnekortleser, SIM-kortleser
Porter - høyre side: Optisk, 2x USB, Ethernet, Kensington
Porter - bakside: Strømplugg, viftegrill
Dimensjoner 337 mm x 258 mm x 38 mm
Vekt 2,88 kg
Annet Webcam 2.0 Mpx, Nvidia Optimus, minnekortleser (9-in-1), Bluetooth 3.0 + HS, 3G
Med Alienware M14x har Dell prøvd seg på en kombinasjon av portabilitet og rå kraft til spill. Ser du etter spillmaskiner i litt større format, har vi blant annet testet Asus G53Jw og Asus G73Sw tidligere.
Nyere spilltitler slik som Crysis 2 og The Witcher 2 går uten problemer med skjermkortet GeForce GT 555M, og de tar seg veldig bra ut på den lyssterke skjermen. Den har riktignok ikke full HD-oppløsning, men bildet virker allikevel skarpt, siden det er en 14,1-tommer med 1600 x 900.
Tydelig spillorientert
Alienware M14x har et veldig distinkt og karakteristisk utseende, som lyser gaminglaptop lang vei, bokstavelig talt. Vi synes det er stilig og gjennomført, og muligheten for å konfigurere fargene på lysene foran, rundt museflaten og på tastaturet setter prikken over i-en.
Maskinen er ganske tung og tykk, og langt fra den mest kompakte 14,1-tommeren vi har sett. Samtidig må den unnskyldes på dette punktet, for den har ganske mye kraft under panseret. Vi mener at Dell har klart å holde den brukbart portabel, dette tatt til betraktning. M14x føles veldig solid og massiv ut, og har en gjennomgående kvalitetsfølelse når vi tar maskinen i bruk.
Tastene er veldig gode å skrive på og spille med, og vi merker oss at det er ekstra opphøyninger slik at du lett kan føle deg frem til WASD-tastene på tastaturet. Musa har bløte knapper som ikke gir fra seg særlig med lyd. Antakeligvis blir denne maskinen primært brukt med ekstern mus uansett, og da er det greit at portene er plassert slik at de i de vanligste tilfellene ikke vil komme i veien om noe er plugget i.
Av porter får du et greit utvalg med blant annet Mini DisplayPort, USB 3.0 og to utganger for hodetelefoner. De to hodetelefonutgangene kan, sammen med mikrofoninngangen, konfigureres slik at de kan levere lyd til et analogt 5.1-oppsett. Vi merket oss også at DVD-brenneren er av slot-in-varianten, slik at du bare dytter platene inn i sprekken på siden. I tillegg har du en SIM-kortleser, slik at du kan koble til nett over 3G.
Høylytt
Vårt eksemplar har en 256 GB SSD, og ved enkel bruk er den så godt som lydløs. Straks maskinen ble belastet, gikk turtallet på vifta drastisk opp, og maskinen ga fra seg veldig mye støy på full guffe. Heldigvis vil et sett hodetelefoner blokkere ut mesteparten av viftesusen under spilling.
Batteriet er integrert, og som forventet er det ikke spektakulær batterilevetid på dette spillbeistet ved mye belastning. Samtidig kommer den ikke så aller verst ut på lesetesten, for med Nvidia Optimus får du byttet til integrert Intel-grafikk, og kan dermed klare over fem timer på farta.
I kjent Dell-stil er det mulig å få bestilt maskinen med en rekke ulike konfigurasjoner. Vi har fått en av de som er høyest spesifisert på nesten alle områder, og prisen er derfor også deretter.
Skulle vi bestilt denne selv, hadde vi kun lagt på bedre skjerm på grunnoppsettet. Da hadde vi endt opp på rundt 10.500 kroner, en adskillig mye mindre avskrekkende pris, uten å ofre alt for mye spillytelse i praksis.
SSD ville vi kjøpt og montert selv etterpå. Du kan få ganske kraftige gamingmaskiner fra blant annet Asus og Multicom til veldig konkurransedyktige priser, men da må du gjerne opp en skjermstørrelse og må også ofre også den gjennomførte Alienware-stilen. Vi lar derfor avgjørelsen om hva som er viktigst på dette området være opp til deg som leser.
Konklusjon
Vi har gått Alienware M14x i sømmene, og med unntak av støynivået, er det lite å sette fingeren på. Det er verdt å merke seg at M14x definitivt ikke er en maskin for alle. Den er beregnet på hardbarka spillere som ikke trenger å snu på kronestykkene, og som vil ha noe mindre enn 15,6 tommer. Sett at du har pengene, og ønsker en svært rå spillbærbar i et noenlunde portabelt format, gir vi M14x en tommel opp.
Les også:
Denne PC-en er perfekt på kjøkkenet
PC-TEST: Toppkarakter til Samsung designperle
De beste smarttelefonene - til ditt budsjett
Denne saken ble første gang publisert 08/07 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.