Denne PC-en er en innertier

Asus X53E (SX118V)

Asus har forbedret formelen sin en smule, og har dermed fått vekk et stort irritasjonsmoment fra de siste årenes modeller.

RIMELIG: Vi må innrømme at prislappen overrasket oss, for X53E ligger et godt stykke over mange andre i samme prisklasse når det kommer til både chassis og batterilevetid.
RIMELIG: Vi må innrømme at prislappen overrasket oss, for X53E ligger et godt stykke over mange andre i samme prisklasse når det kommer til både chassis og batterilevetid. Foto: Nicholas Paulik
Sist oppdatert
RUGLETE: Baksiden av lokket har et ruglete mønster. Vi har sett dette mer og mer i det siste, og mener det er mye bedre enn helt blanke flater.
RUGLETE: Baksiden av lokket har et ruglete mønster. Vi har sett dette mer og mer i det siste, og mener det er mye bedre enn helt blanke flater. Foto: Nicholas Paulik

Asus X53E er en av få maskiner vi har testet fra Asus på lenge, som kun har integrert Intel-grafikk og ingen dedikert løsning fra Nvidia eller AMD.

HD Graphics 3000 markerer for alvor at Intel-grafikk ikke nødvendigvis trenger å være et minus, for de har nå kommet på et ganske høyt nivå på multimediasiden.

Spill er fremdeles en akilleshæl, men du får spilt 3D-titler som StarCraft 2 og Call of Duty: Modern Warfare 2, så lenge du er villig til å gå en del ned på grafikkinnstillingene.

Ser du etter bærbare som er mer egnet til spill, har vi tidligere testet Asus G53Jw og Multicom Xishan W150. (Test av Xishan W150 finner du i HjemmePC som er i salg nå.)

Er det først og fremst filmtitting og lett 3D du skal bruke maskinen til, vil du ikke savne bedre grafikk. HD Graphics 3000 bruker i tillegg lite strøm, blant annet fordi den er integrert på Core i3-prosessoren. Har du et større budsjett - og jakter på en PC som skiller seg ut fra mengden - bør du i tillegg se på Samsungs 9-serie som vi har testet her.

Vi synes at tett opp mot syv timer levetid er en ganske god bragd for en såpass rimelig maskin.

Her har også Asus sin strømstyringsprogramvare Power4Gear hatt en finger med i spillet.

Med Power4Gear får du et litt penere grensesnitt for å justere strøminnstillingene, der du også kan få den til å slå av enheter som kamera og optisk drev når maskinen går på strøm.

Aluminium

Si hva du vil om klistremerkene produsenter kliner på maskinene sine, men akkurat på enkelte bærbare er de med på å fortelle deg hva du skal forvente. Asus har blant annet fått på merkene «Aluminium Tough» og «IceCool». Aluminium Tough sikter til bruken av aluminium på enkelte av flatene, for å gjøre den motstandsdyktig mot riper. Kombinert med mørk farge, hindrer det at fingeravtrykk setter godt synlige merker.

Det samme gjelder det ruglete lokket, som er den rake motsetningen til blanke, svarte lokk. Aluminiumet gir også chassiset en veldig solid og massiv følelse. IceCool handler om effektiv kjøling, men først og fremst på håndleddstøtten. Dette er ganske lett å verifisere.

Spesifikasjoner: Asus X53E (SX118V)

Prosessor: Intel Core i3-2310M 2,1 GHz

Chipset: Intel HM65 Express

Minne: 4 GB (1 x 4 GB) DDR3-1333

Skjermkort: Intel HD Graphics 3000

Skjerm: 15,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: Western Digital Scorpio Blue, 500 GB, 5.400 RPM

Optisk drev: DVD-brenner (Matshita UJ8A0ASW)

Nettverk:

Gigabit Ethernet (Atheros AR8151)

802.11b/g/n (Atheros AR9285)

Lyd:

Realtek ALC269

Intel HDMI

Batteri: 6-cell, 5200 mAh, 56 Wh

Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit

Porter:

Forsiden: Minnekortleser

Venstre side: Viftegrill, strømplugg, ethernet, VGA, HDMI, USB

Høyre side: Hodetelefon, mikrofon, 2 x USB, optisk, Kensington

Baksiden: -

Dimensjoner: 378 mm x 253 mm x 28-35 mm

Vekt: 2,60 kg

Annet: Minnekortleser (SD, MMC, MS, MS Pro)

Webcam: Ja, 0,3 Megapixel

Vi lot maskinen jobbe på full guffe, og merket at maskinen var kald der du har håndleddene. Faktisk holder den seg ganske kjølig jevnt over, unntaket er kun akkurat der hvor vifta blåser ut på venstre side. Det er også verdt å nevne at luftinntakene er små hull her og der, ikke ett stort som lett blokkeres når du har den i fanget. Ved normal bruk er det sjelden den bråker særlig mye, og vi vil generelt klassifisere den som en stillegående maskin.

Adskilte musetaster

Asus ser nå ut til å ha gått tilbake til mer tradisjonelle musetaster på sine nyeste bærbare. Takk og lov.

Kombinert med en stor museflate er disse veldig gode å bruke. Det eneste vi gjerne skulle sett var at de ikke laget så mye lyd, men ellers er det lite å utsette på dem. Maskinen er ganske standard hva skjerm og lyd angår. Med oppløsning på 1366 x 768 stiller den seg sammen med de fleste andre bærbare med samme skjermstørrelse, og de integrerte høyttalernes bruksområde er stort sett stemmesamtaler og annet som ikke krever krystallklar lyd med mye trøkk.

Skal du bruke maskinen til å se film, kan du glede deg over 7.1-lyd over HDMI, med støtte for formatene Dolby True-HD og DTS-HD Master Audio. Såpass velutstyrt har Intel-grafikkløsningene blitt. Portene er fordelt på sidene. Av en eller annen grunn er strømpluggen plassert helt på midten på venstre side, og ikke lengst bak, men dette har vi ikke opplevd som noe problem. Vi har notert oss at maskinen mangler USB 3.0, noe som er svært vanlig på de rimeligere modellene.

Konklusjon

RIMELIG: Vi må innrømme at prislappen overrasket oss, for X53E ligger et godt stykke over mange andre i samme prisklasse når det kommer til både chassis og batterilevetid.
RIMELIG: Vi må innrømme at prislappen overrasket oss, for X53E ligger et godt stykke over mange andre i samme prisklasse når det kommer til både chassis og batterilevetid. Foto: Nicholas Paulik

Med X53E har Asus mer eller mindre truffet blink. Vi har veldig lite å utsette på denne maskinen, spesielt fordi Asus endelig har gått tilbake til tradisjonelle musetaster. X53E får en solid anbefaling av oss, hvis du ser etter en rimelig hjemmemaskin som også har god batterilevetid på farta.

Tilbake til hovedtesten

Les også:

Disse programmene bør du ha på din Android-mobil

Testresultater: Asus X53E (SX118V) er en nesten perfekt maskin i sin prisklasse.
Testresultater: Asus X53E (SX118V) er en nesten perfekt maskin i sin prisklasse. Foto: HjemmePC

Super skjerm for fotoamatører

Test: Super bærbar PC som snuser på toppkarakteren


a

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2011, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også