Asus Eee 1215N (BLK039M)

Mini-PC med muskler

En netbook som ikke er suppetreg sier du?

SEASHELL: Asus kaller designet for Seashell, uten at vi helt greier å se koblingen. Alt i alt et veldig nøkternt utseende uten noe gloreri.
SEASHELL: Asus kaller designet for Seashell, uten at vi helt greier å se koblingen. Alt i alt et veldig nøkternt utseende uten noe gloreri. Foto: Nicholas Paulik
Sist oppdatert

Spesifikasjoner

Prosessor: Intel Atom D525 1,80 GHz

Chipset: Intel NM10

Minne: 2x 1GB DDR3-1333 (667 MHz)

Skjermkort: Intel GMA 3150

Nvidia ION 2

Skjerm: 12,1" 1366x768 (16:9, blank)

Harddisk: Seagate Momentus 5400.6, 250 GB, 5.400 RPM

Optisk drev: -

Nettverk: Fast Ethernet (Atheros AR8152)

802.11b/g/n (Broadcom BCM4313)

Lyd: Realtek ALC269 HD Audio

Batteri: 6-cell, 5200 mAh, 56 Wh

Operativsystem: Windows 7 Home Premium 32-bit

Forsiden: -

Venstre side: Strøm, VGA, HDMI, USB, Viftegrill, Minnekortleser

Høyre side: Hodetelefon, Mikrofon, 2 xUSB, Ethernet, Kensington

Dimensjoner: 296mm x 203mm x 23-37mm

Vekt: 1,45 kg

Annet: Nvidia Optimus, Bluetooth 3.0, Webcam 0,3Mpx, Minnekortleser (MMC/SD/SDHC/SDXC)

Asus 1215N er en 12,1 tommers maskin med Intel Atom.

Sånn sett faller den midt mellom netbooks (mini-PC) og ultraportable, men de fleste ser ut til å akseptere at det er en stor netbook.

Del på

En av de interessante funksjonene på denne er Nvidia Optimus, som gjør at den sømløst bytter mellom skjermkortet Intel GMA 3150 og Nvidia ION 2 for å balansere mellom batterilevetid og ytelse.

Kjølig

Når maskinen testes med BatteryEater i Classic-modus, stresses både prosessoren og Nvidia-skjermkortet.

Maskinen holder seg jevnt over kald, selv mens denne testen surrer.

Det er bare på venstresiden at den er varm, siden viften blåser ut her.

Heldigvis er det bare hvis du holder hånda helt på siden at du merker det, så fingrene dine vil ikke begynne å svette når du har dem på tastaturet.

Ved vanlig bruk er vifta nesten helt stille, men som på de fleste andre bærbare må den sette opp turtallet når belastningen er høy.

Maskinen høres da, men det er fremdeles ikke så høyt at det er ukomfortabelt over lengre tid.

Asus har hatt noen Eee-er vi har vært svært fornøyde med chassiset til, men 1215N gir oss litt blandede følelser.

Byggekvaliteten er godkjent i forhold til netbook-standarder.

Utseendemessig er den også helt OK, men det er flere finesser på chassiset vi må plukke på.

Blant annet har vi musa, hvor selve knappen ikke har noe fysisk skille mellom høyre og venstre.

På grunn av dette blir den lite ergonomisk å bruke til tross for en museflate som har utnyttet plassen godt. En annen ting er batteriet. Eee 1215N er i utgangspunktet tynn, men straks du putter i batteriet blir den bygget opp en del i høyden bak.

Tastaturet er vi heller ikke helt fornøyde med. Ikke bare kunne det vært bredere om Asus hadde valgt en annen layout, men det har også knapper som er en smule hardere enn normalt å trykke ned.

Holder ut

NEI: Asus er enda en produsent som har valg å ta et steg tilbake når det kommer til musetastene ved å ikke skille dem fysisk. I tillegg er de noe harde.
NEI: Asus er enda en produsent som har valg å ta et steg tilbake når det kommer til musetastene ved å ikke skille dem fysisk. I tillegg er de noe harde. Foto: Nicholas Paulik

Selv om vi alltid ønsker oss mer batterilevetid, klarer Eee 1215N fremdeles å holde ut lenge nok til at vi vil si den har god batterilevetid.

NVIDIA: En stor fordel med Nvidia-skjermkort er at du kan nyte spill som Left 4 Dead og Call of Duty 4. Du får også dekoding av H.264 og VC-1, slik at du kan spille av 1080p uten hakking.
NVIDIA: En stor fordel med Nvidia-skjermkort er at du kan nyte spill som Left 4 Dead og Call of Duty 4. Du får også dekoding av H.264 og VC-1, slik at du kan spille av 1080p uten hakking. Foto: Nicholas Paulik
STYLE: «Go Anywhere in Style» står det på den store klistrelappen. Vi anbefaler dog å pelle den av før du går noe sted.
STYLE: «Go Anywhere in Style» står det på den store klistrelappen. Vi anbefaler dog å pelle den av før du går noe sted. Foto: Nicholas Paulik

Testresultater

</head>

 

Asus Eee 1215N

3DMark Vantage

E2848

PCMark Vantage

1732

PCMark Vantage - HDD

3080

x264 Benchmark HD pass 1

12,57 fps

x264 Benchmark HD pass 2

3,43 fps

Futuremark Peacekeeper

818

WinRAR Benchmark

611 KB/s

Windows Experience Index

3,3

BatteryEater - Classic

2t 44 min

BatteryEater - Reader

5t 25 min

 



At den klarer nesten to timer og tre kvarter på Classic-testen er en indikasjon på at du skal greie å få sett minst én film når du sitter på flyet, bussen eller toget.

Skjermen har godkjent kvalitet. Du kan ikke forvente en proffskjerm på en så rimelig maskin, men den har brukbar innsynsvinkel og god lysstyrke.

På noen billige bærbare og netbooks kan vi se et slags rutenett rundt pikslene, som gjør bildet slitsomt å se på i lengden. Eee 1215N lider ikke av dette problemet, og har et ganske klart bilde.

Portene er plassert på høyre og venstre side. Selv om vi kanskje skulle flyttet den ene USB-porten til venstre istedenfor, er det stort sett et fornuftig oppsett.

Vi merker oss at Asus har satt av plass mellom USB-portene, slik at du slipper at en litt stor USB-enhet blokkerer tilgang til den andre porten.

Høyttalerne er like skrale som på resten av netbookene på markedet. Skal du se film eller høre på musikk er det et must å koble til hodetelefoner eller høyttalere.

Optimus-justering

Asus sitt standard programvareoppsett ligger rundt middels, og du bør rydde litt og konfigurere for en optimal opplevelse.

Vi sikter blant annet til at den har skjermsparer med lyd (!).

En ting som er verdt å merke seg er at det bare er Nvidia-skjermkortet som støtter DXVA. Skal du akselerere video i for eksempel Media Player Classic Home Cinema, må du høyreklikke på skrivebordet og velge «NVIDIA Control Panel».

Inne på «Manage 3D Settings->Program Settings» har du muligheten til å legge til programmer og tvinge den til å bruke enten Intel eller Nvidia. Her kunne kanskje Asus vurdert å lage et lite program for å gjøre denne prosessen enklere.

Del på Del

Foto: Nicholas Paulik

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også