Slik gjør du det
Gratis hjemmeserver
Har du nettopp fått deg ny PC? Ikke kast den gamle. Sett heller opp en gratis hjemmeserver.
Har du kjøpt ny PC og ikke er helt sikker på hva du skal gjøre med den gamle? La den bli en server da vel. Med en egen server i huset kan både din stasjonære PC, den bærbare og eventuelt andre PC-er du har i huset dele samme lagringsplass.
Dermed kan du for eksempel alltid ha tilgang til alle bildene dine uansett hvilken PC du bruker. En server er også langt mer egnet til å få tilgang til filene dine når du er borte fra hjemmet, og hvis internettleverandøren din tillater det kan du enkelt sette opp din egen hjemmeside eller din egen FTP-server.
LES OGSÅ: Slik bygger du en server
Helt gratis
Du trenger ikke betale en tusenlapp for Microsoft sin Homeserver-programvare, for å få en egen hjemmeserver. Du kan oppnå det samme ved å bruke en grativersjon av Ubuntu.
Ubuntu er et operativsystem basert på Linux. Alt du må gjøre for å komme i gang er å laste ned Ubuntu Server fra www.ubuntu.com, brenne den ut på en CD, og starte opp PC-en du vil bruke som server med CD-en i CD-stasjonen.
Det kan kanskje virke komplisert, men vi viser deg trinn for trinn hvordan du gjør det gjennom de 6 delene nedenfor. Vi har lagt opp guiden slik at det bare er å hoppe av når du synes du har nok funksjonalitet.
Del 1: Slik installerer du
I del 1 tar vi for oss hvordan du installerer hjemmeserveren på din gamle PC, trinn for trinn.
Del 2: Filtilgang og skrivebord
I del 2 viser vi hvordan du får tilgang til filene på serveren fra internett, og hvordan du setter opp et skrivebordsmiljø som gjør serveren enklere å bruke.
Del 3: Del filer
I del 3 viser vi hvordan du bruker Samba til å dele filer med andre maskiner på hjemmenettverket.
Del 4: Eksternt skrivebord
I del 4 viser vi hvordan du setter opp eksternt skrivebord, slik at du kan bruke serveren fra en annen PC uten å måtte koble skjerm, mus og tastatur til den gamle PC-en.
Del 5: Fjernstyring
I del 5 skal vi se hvordan du fjernstyrer serveren fra en hvilken som helst PC på internett.
Del 6: Ekstrafunksjoner
I del 6 skal vi se på mer funksjonalitet som ligger inne i Ubuntu, og som du lett kan få tilgang til hvis du ønsker.
LES OGSÅ: Linux i lomma
Denne saken ble første gang publisert 10/03 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.