25 programmer til iPhone
Mer moro med iPhone
iPhone 3G er en bra mobiltelefon som kan bli bedre. Ganske mye bedre, til og med. Med rett programvare fra Apples App Store. Vi har testet 25 av de mest interessante.
Mobilefotos 1.2.1
Kort sagt Flickr på mobilen. Dette er en artig måte å interagere med Flickr når du ikke sitter ved datamaskinen. Å laste opp bilder er naturligvis lett match. Dine egne bilder finnes også lett tilgjengelige, akkurat som dine grupper og kontakters bilder. Eller hvorfor stoppe der? Bla gjennom alle Flicker-brukernes arkiv gjennom søk, eller sorter på siste opplastede som er markert som interessante, eller last ned en liste over bilder tatt i nærheten av der du er.
Kategori: Photography
Pris: 17
Karakter: 4
Wordpress 1.1
Wordpress lar deg være mobil med din eller dine Wordpress-blogger. Tilstrekkelige funksjoner for å takle de enkleste postene (med bilde, om ønskelig) og redigere allerede publiserte innlegg i bloggen. Fungerer glimrende i all sin enkelhet, men mulighet for forbedringer synes jeg dog det er.
Kategori: Social networking
Pris: gratis
Karakter: 2
Datacase 1.0
Alle iPods kan doble som harddisk, eller USB-minne om du vil. Denne selvsagte funksjonen eksisterer ikke på iPhone, gud vet hvorfor. Redningen finner du imidlertid i App Store. Datacase gjør det mulig å koble deg opp til din iPhone via ftp eller http, eller for Mac-brukere, afp. Start programmet, og du får opp iPhone-en som en delt enhet, dra og slipp filer som du vil. Genialt!
Kategori: Productivity
Pris: 39
Karakter: 4
Unicon 1.1
Konverter verden! Eller i hvert fall en masse mål vi bruker i den. Kunne vært penere å se på, men det tok tydeligvis utviklerne kun tre dager å lage den, så øyegodteriet fikk bli som det ble, antar jeg. Derimot har jeg ikke noe problem med å se at 100 Btu (British Terminal Units) er 29,307107 Wh (Watt hours), eller at jeg bor på 570 kvadratfot.
Kategori: Utilities
Pris: gratis
Karakter: 4
Twittelator 1.1
Klient for mikrobloggtjenesten Twitter. Gjør jobben og gjør det ordentlig. Post bilder, kartlenker til hvor du befinner deg, eller bare twittre på. Bokmerk favoritter og spør om hjelp, eller len deg tilbake og se hva andre twittrer om. Et rent brukergrensesnitt som dog mangler litt «oomp».
Kategori: Social Networking
Pris: gratis
Karakter: 3
Netnewswire 1.0.8
Newsgator er nettstedet som skal ta hånd om dine RSS-behov med synkroniserte syndikeringer. Registrer deg på nettsidene, så kan du legge til, ta bort og lese RSS-feeder fra nettet, datamaskinen (med Feeddemon på Windows eller Netnewswire på Mac), eller som i dette tilfellet, Netnewswire for iPhone. Det er slett ikke dumt at alt synkroniseres, hvilke feeds du abonnerer på og hvilke du allerede har lest. Programmet i seg selv føles derimot ikke helt «tight», så tross synkroniseringen så kommer jeg å lete etter en eratatter.
Kategori: News
Pris: gratis
Karakter: 2
Koi Pond 2.0
Hvordan en fiskedamsimulator kan ligge på andreplass i App Store over får min forstand. Det er imidlertid billig og veldig lekkert, men du kan ikke gjøre så mye mer enn å plaske litt i vannet og kikke på de andre fiskene som svømmer rundt i det virtuelle bassenget. Jo, du kan mate dem også, så klart, gjennom å riste på telefonen. Vil du sløse bort seks kroner? Kjøp Kai Pond.
Kategori: Entertainment
Pris: 6 kr
Karakter: 2
Todo 1.1.2
Ytterligere en «ting-å-gjøre-applikasjon». En som faktisk kan synkronisere med både en nettside og i forlengningen til din Outlook. Sistnevnte fungerer OK, men bare om du tilpasser måten du skriver oppgavene dine, og orker å installere et gratis tilleggsprogram på PC-en (flere kategorier for en posting, fungerer for eksempel ikke spesielt bra). Nei, hold deg til nettsynkroniseringen, det funker best. Om det er verd 75 kroner? Ja, nesten, men jeg fortsetter å lete.
Kategori: Productivity
Pris: 55 kr
Karakter: 3
Easytask manager 1.02
Har du like dårlig hukommelse som meg? Da er en «to-do-list» tingen. Med Easytask får du en digital variant som tilbyr en smart struktur for dine kommende gjøremål. Du kan legge til aktiviteter, plassere dem i prosjekt og plassbestemme dem (på jobb, hjemme, i bilen osv.), noe som gjør at du enkelt kan finne de gjøremålene som er aktuelle i øyeblikket. Vil du være sikker, kan du kjøpe programvaren til datamaskinen også, som gjør at du kan synkronisere dine gjøremål mellom datamaskin og mobil. Eller med enda flere, hvis det skulle være nødvendig.
Kategori: Productivity
Pris: gratis
Karakter: 4
Flashlight 1.2
Med programmet Flashlight forvandler du kjapt til telefon til en fet lommelykt, gjennom å gjøre den lyssterke skjermen helhvit. Skjønt fet og fet. Selve «lykten» er ganske dårlig, men som nødlys fungerer det OK. Det gjør dog telefonen til vanlig også, så hvis du vil minimere antallet ikoner på din telefon, kan du hoppe over Flashlight. Du kan for så vidt slå på stroboskopeffekter og andre farger, men hvor morsomt er det? Nei, akkurat, ikke morsomt i det hele tatt.
Kategori: Utilities
Pris: gratis
Karakter: 2
NY Times 1.3
Jeg digger programmer som faktisk utnytter mobilens grensesnitt. Nyhetsleseren fra New York Times gjør det. Nyhetene er pent presentert, og den underste raden med hurtigvalg ser ut til å fungere akkurat som man kan forvente seg i en iPhone. Til tross for trege nedlastingstider og fraværet av lokale nyheter, kommer jeg tilbake til NY Times flere ganger daglig.
Kategori: News
Pris: gratis
Karakter: 3
Simplify 1.1
Jeg har ingen direkte nytte av å komme til mitt musikkbibliotek på PC-en hjemme og streame det til min iPhone når jeg er borte. Favorittlåtene ligger jo uansett på telefonen. Men jeg liker Simplify likevel. Ikke minst takket være flikene med artistinformasjon og sangtekster som popper opp automatisk så snart jeg spiller av en låt. Det gjør a jeg kan sitte en hel kvell og sufte gjennom min egen musikksamling bare for å få vite mer om personene bak musikken, eller småsynge litt i sofaen.
Kategori: Music
Pris: gratis
Karakter: 4
Motion X Dice 1.1
Yatzy!? Ja, stave det kan jeg ikke (ble nødt til å google), men spille det, det kan jeg. Og hva er bedre enn fem friske terninger rett på mobilen? Nå er det bare å riste på mobilen, så ruller terningene rundt på skjermen. De jeg vil ta vare på, legger jeg i skjermens underkant, for så å riste videre. Jeg skulle gjerne fått med resultatboken på kjøpet, men det går nok ikke Hasbro med på.
Kategori: Entertainment
Pris: gratis
Karakter: 3
My lighter 1.0
Det finnes tilfeller der røykfrie individer som meg selv får problemer. På konsert, for eksempel. Når stemningen blir god og favorittballaden framføres for dine øyne og ører. Tidligere var jeg nødt til å stå der uten Bic-lighter i liften og føle meg utenfor. Nå er den tiden forbi. Min telefon har nemlig en innebygd lighter! I det minste en virtuell sådan, med blafrende slamme og alt. Woohoo!
Kategori: Utilities
Pris: gratis
Karakter: 4
Speedtest 1.0
Hvor kjapt er nettet egentlig? Med Speedtest kan du sjekke helt gratis. Enten ditt trådløse nettverk eller 3G-oppkoblingen mot Netcom. Dessverre ikke spesielt brukbart ettersom målingen er kort og di ikke får noen gjennomsnittsverdi fra flere målinger.
Kategori: Utilities
Pris: gratis
Karakter: 2
Cannon Challenge 1.0
Her kommer en skikkelig klassiker i ny versjon. Du tar kontrollen over en ensom liten stridsvogn i skjermens vensterkant, justerer vinkelen på kanonrøret og fyrer av. Diverse målskiver er spredt ut på skjermen, og du må treffe samtlige på maksimalt 15 skudd. Spillet er pent, ganske enkelt, og det finnes bare femten forskjellige brett. Jeg har spilt en hel del, men før en multiplayerversjon dukker opp, eller i hvert fall mer enn bare femten brett, blir det ikke mer enn godkjent. Men test det likevel, det er jo gratis. (Sist jeg spilte krasjet telefonen, så jeg antar at mine fiender har begynt å skyte tilbake).
Kategori: Games
Pris: gratis
Karakter: 2
Sol Free solitaire 1.1
Tålmodighet ganger tre. Det får du med Sol Free solitaire. Det er småhyggelig og brukbart lettpeket. Jeg er kanskje ikke like hektet på det som enkelte andre, men det er jo klart at du skal laste det ned! Det er jo gratis.
Kategori: Games
Pris: gratis
Karakter: 3
Facebook 1.1
Det sosiale nettverksstedet med stor F har naturligvis sin egen «app». Brukergrensesnittet er rent og lettanvendelig, men inneholder ikke like mange funksjoner som nettstedet. Men er du Facebook-/ iPhone-bruker, er dette likevel et program du må ha. En skikkelig oppdatert versjon er forresten på gang i høst. Inntil da kan du bruke Facebooks iPhone-tilpasset hjemmeside som byr på flere funksjoner.
Kategori: Social Networking
Pris: gratis
Karakter: 3
TV.nu 1.1
Hva sier du til ferske programoversikter rett på din iPhone? Tjenesten er riktignok svensk, men vi ser jo på mange av de samme kanalene, og de norske kanalene er selvsagt representert. Med TV.ni kan du selv bestemme hvilke kanaler som skal vises i programlisten. En kobling til TV-kortet i PC-en, eller digitalboksen ville vært suverent, men TV.nu er likevel et program du bare må ha. Dessverre lagres ikke informasjon lokalt, så du må alltid ha en oppkobling til nettet (3G eller WiFi) for at det skal fungere.
Kategori: Utilities
Pris: gratis
Karakter: 4
Remote 1.0
For deg som bruker iTunes, og din Mac eller PC for å nyte den. Med Remote fjernstyrer du iTunes via mobilen og får alt bortsett fra CoverFlow i hånden. Logitechs Squeezebox har fått en verdig konkurrent. Du kan bruke Airtunes (trådløs mottaker for lyden) for å spille av musikk i ulike rom, eller flere datamaskiner. For meg er dette absolutt det beste programmet.
Kategori: Entertainment
Pris: gratis
Karakter: 5
Shazam 1.0
Noen av Sony-Ericssons mobiler leveres med en programvare som kan kjenne igjen musikk. iPhone har ikke funksjonen innebygd, men det går an å få den via gratisprogrammet Shazam. Hvor bra det fungerer? Mer eller mindre perfekt! Brukergrensesnittet er superenkelt og pent, og vi har fått treff på alt fra obskure finske låter til klassikere med Maria Callas og Elvis Presley, til nåtidige artister som Foo Fighters og Metallica. Vi savner en hel del også, men 7 av 10 låter holder ganske langt.
Kategori: Music
Pris: gratis
Karakter: 4
Locly 1.01
En fin liten snarvei som gjør at du kan søke etter stort sett hva som helst i din nærhet i ulike kategorier. Du trenger naturligvis en oppkobling mot nettet. Når du har funnet en restaurant nær deg, eller hva du nå har lett etter, kan du enkelt ringe stedet eller klikke på et miniatyrkart for å vise hvor den ligger i Google Maps. Du kan til også sjekke omverdenens Flickr-bilder, eller hva folk i din nærhet twittrer om.
Kategori: Navigation
Pris: gratis
Karakter: 3
Banner free 1.0
Hvorfor vet jeg ikke, men Banner free tiltaler meg. Programmet gjør egentlig ikke noe fornuftig, ikke hva jeg kan komme på, i hvert fall. Men det er klart man skal gjøre om sin iPhone til en liten maksin som kan skrolle tekstremser! Teksten vandrer over skjermen, såååå langsomt.
Kategori: Lifestyle
Pris: gratis
Karakter: 3
G-park 1.1
Har du problemer med å huske hvor du har parkert bilen? Dette programmet har en eneste oppgave, nemlig å holde orden på bilens posisjon. Fint det, men når det sier at bilen er parkert ute i Atlanterhavet utenfor Afrikas vestkyst, er det noe som ikke stemmer. Kjøp ikke G-park. Det suger.
Kategori: Navigasjon
Pris: 6 kr
Karakter: 1
Battle at sea 1.0
Sorry, men jeg rekker ikke å skrive så mye mer. Min kollega holder på å angripe min flåte, og jeg må agere før det er for sent. Men kjøp Battle at sea du også. Det er et lekkert og bra senke-skip-spill i moderne innpakning som funker strålende i trådløst nettverk. Om din motstander også har en iPhone eller iPod Touch, så klart.
Kategori: Games
Pris: 29 kr
Karakter: 4
Denne saken ble første gang publisert 07/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.