Kjøpeguide
Kjøp riktig hovedkort
Hovedkortet i PC-en kan sammenlignes med en streng mor som setter alle reglene om hva du får lov til.
Hvilken prosessor, minne, grafikkort og harddisk du får lov å bruke bestemmes av hovedkortet. Derfor kan det være lurest å starte med denne komponenten når du skal bygge en ny PC.
Prosessoren
Som du kan lese i vår kjøpeguide for prosessorer er det viktig å passe på at hovedkortet og prosessoren har samme sokkel. Har de ikke det passer de ikke sammen. For å være helt sikker på at du får riktig prosessor til hovedkortet kan du sjekke hovedkortets spesifikasjoner. Her vil det stå oppramset hvilke prosessortyper kortet støtter.
Minnet
For det første må du passe på at hovedkortet støtter samme type minne som du har lyst på. Det vanligste i dag er DDR2-minne, mens litt eldre maskiner nok fortsatt bruker DDR-minne. Vil du ha det raskeste (og dyreste) er det DDR3 som gjelder. En annen ting du bør sjekke er hvor mange minnebrikker hovedkortet har plass til og hvor mye minne det støtter til sammen.
Grafikkortet
Når det gjelder grafikkort er det egentlig ikke så mye å velge mellom lengre. Hovedkortet bør ha en PCI-express-port, og stort sett alle nye hovedkort har dette. Litt eldre hovedkort har AGP-porter som bare støtter AGP-grafikkort. Vær oppmerksom på at om du går for de aller billigste hovedkortene du kan finne kan det hende det kun støtter AGP.
Har du ikke behov for å kjøre noe tung grafikk så kan du spare penger på å velge et hovedkort med integrert grafikkort, men da kan det være en god del spill du ikke får kjørt, pluss at det ikke er sikkert at Aero-grensesnittet i Vista vil virke. Hovedkort med integrert skjermkort er merket med VGA og/eller DVI.
Harddisk
Når det gjelder harddisker er det S-ATA grensesnittet som gjelder. Selv de nyeste hovedkortene støtter fortsatt IDE-harddisker, men det er ofte begrenset til en kontakt som støtter to enheter, og en av de enhetene blir fort DVD-brenneren din da disse fortsatt selges med IDE-grensesnitt. Har du planer om å bruke eksterne harddisker kan det være lurt å få et hovedkort med eSATA-kontakt da nyere harddisker vil kunne bruke denne tilkoblingen.
Lydkort og nettverk
De aller fleste hovedkort selges nå med integrert lydkort. Disse integrerte lydkortene har etter hvert blitt så bra at det ikke er noen grunn til å kjøpe eget lydkort i tillegg, om du ikke er ute etter noe helt spesielt. Sjekk gjerne at kortet har surround-lyd og digitale utganger.
Nettverkskort er også alltid integrert i hovedkortet. Sjekk at nettverksløsningen støtter Gigabit Ethernet istedenfor bare 10/100 Ethernet for raskest mulig overføring mellom to maskiner.
Formfaktor
Til slutt kan det være greit å se hvilken formfaktor kortet har. ATX er for eksempel fysisk større enn Mikro ATX og vil dermed ikke passe i et kabinett beregnet for Mikro ATX-kort. Det vil stå i spesifikasjonene til kabinettet hvilke formfaktorer det er beregnet for.
Denne saken ble første gang publisert 10/04 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.