Guide til ruterens USB-port

Ruterens USB-port – hva er den til?

Vi gir deg svaret, så du skal få mer nytte av ruteren din.

USB: Har ruteren din en USB-port? Her er seks forslag til hva du kan bruke den til.
USB: Har ruteren din en USB-port? Her er seks forslag til hva du kan bruke den til. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Så lenge du har en ruter som er 5 år eller nyere, er sjansen stor for at den er utstyrt med en eller flere USB-porter.

Nye modeller har til og med gjerne en USB 2.0-port på baksiden, og en 3.0-port mer tilgjengelig i forkant.

Tross at slike rutere etter hvert er veldig vanlig, er det nok likevel ganske mange som ikke gjør bruk av disse portene. Lurer du på hva de kan brukes til, får du svaret her.

USB-portene har to hovedbruksområder: tilkobling av ekstern lagring og tilkobling av skriver.

Førstnevnte kan i tillegg fungere på en rekke ulike måter, og utvalget av funksjoner varierer mellom ulike modeller. Fellesnevneren er likevel at du kan koble til en ekstern harddisk eller minnepinne, og få tilgang til den over nettverket eller fra internett. Vi skal gå gjennom de typiske valgmulighetene en etter en.

Ruteren er den enheten som også leverer deg trådløst nett. Har du dårlig trådløst nett (WiFi), kan du sjekke dette trikset.  Har du en stor familie med mange enheter påkoblet trenger du kanskje en ordentlig familieruter, som som dette monsteret fra Netgear?

Filserver

LAGRING: En ekstern USB-harddisk får nettverksegenskaper når den kobles til ruteren.
LAGRING: En ekstern USB-harddisk får nettverksegenskaper når den kobles til ruteren. Foto: Produsent

Du kan bruke USB-porten til ruteren som en filserver

Den grunnleggende funksjonaliteten går ut på å dele filene og mappene på disken via vanlig Windows fildeling.

Da kan du åpne filene på andre maskiner i nettverket, kopiere frem og tilbake, vise bilder og spille av musikk og video med et avspillingsprogram. Noen rutere lar deg også passordbeskytte tilgangen til alle filene eller enkelte mapper.

FTP-server

En FTP-server kan være en smart måte å gjøre filer bak brannmuren tilgjengelig når du er utenfor husets nettverk.

LAGRING: En ekstern USB-harddisk får nettverksegenskaper når den kobles til ruteren.
LAGRING: En ekstern USB-harddisk får nettverksegenskaper når den kobles til ruteren. Foto: Produsent

Hvis ruteren inneholder en FTP-server, kan du få tilgang til filene på USB-disken med en FTP-klient som for eksempel Filezilla eller Cyberduck.

Ofte kan du sette opp separate kontoer for ulike brukere, og la dem få tilgang til hver sin lagringsplass. Noen rutere lar deg også gjøre FTP-serveren tilgjengelig via nettet.

Medieserver

Har du et stort digital filmbibliotek kan du bruke ruteren som medieserver for mobiler, nettbrett og andre mediaspillere.

Mange rutere inneholder en enkel medieserver som deler mediefilene dine via DLNA.

FTP: En FTP-server kan potensielt gjøre at du får tilgang til filene dine også når du befinner deg utenfor rekkevidden av husets nettverk.
FTP: En FTP-server kan potensielt gjøre at du får tilgang til filene dine også når du befinner deg utenfor rekkevidden av husets nettverk. Foto: Skjermbilde

Dermed kan de spilles av på alt fra nettbrett til en TV med nettilkobling. Bare husk at filene må være kompatible med avspilleren, for rutere har gjerne ikke maskinkraften som skal til for å konvertere (transkode) filene når det trengs.

På Android finnes det en rekke apper som støtter DLNA, og på iOS er appen Infuse et godt tips.

Tilgang til filer via app

Sjekk hvilke tjenester din ruter har.

Mange rutere (deriblant mange modeller fra D-Link, Netgear og Asus) lar deg også få tilgang til de delte filene via en app for smarttelefoner og nettbrett. Enkelte tilbyr til og med typiske skylagringsfunksjoner som automatisk synkronisering av bilder fra smarttelefoner og nettbrett.

Skriverdeling

En eldre skriver kan deles med hele huset.

SERVER: Enkelte rutere har støtte for enkle medieservere som du kan bruke for å dele filer på tvers av husets tilkoblede enheter.
SERVER: Enkelte rutere har støtte for enkle medieservere som du kan bruke for å dele filer på tvers av husets tilkoblede enheter. Foto: Illustrasjon

Har du en gammel skriver uten nettverksfunksjonalitet, kan du gjøre den til en nettverksskriver ved å plugge den i USB-porten på de fleste nyere rutere. Da blir den tilgjengelig for alle PC-er og andre enheter i nettverket, uten at den må være tilkoblet en PC som alltid er påslått.

De fleste skrivere vil fungere på denne måten så lenge riktig driver er installert på maskinen du skriver ut fra. Enkelte rutere krever også at du har et ekstra program installert på PC-en for å gjøre bruk av utskriftsfunksjonen.

Ladepunkt

Har du noe som trenger strøm i "maskinrommet" kan du kanskje hente det fra ruterens USB-port.

APP: Enkelte rutere har ekstratjenester via en app.
APP: Enkelte rutere har ekstratjenester via en app. Foto: Skjermbilde

Hvis du ikke har nytte av noen av funksjonene vi har nevnt, kan du alltids bruke ruterens USB-port til å lade mobilen eller for å gi strøm til andre elektroniske dingser.

Da er det verdt å huske på at USB 3.0-porter kan levere mer strøm, og den vil dermed lade telefonen fortere enn en USB 2.0-port.

USB-portene kan også brukes som strømforsyning til f.eks. en Chromecast.

DEL SKRIVER: Har du en skriver som ikke har nettverksmuligheter, så kan du bruke ruterens USB-port for å dele en skriver med andre i husstanden.
DEL SKRIVER: Har du en skriver som ikke har nettverksmuligheter, så kan du bruke ruterens USB-port for å dele en skriver med andre i husstanden. Foto: Illustrasjonsbilde
GIR STRØM: Finner du ikke noe å bruke USB-porten til, kan du alltids bruke den som et ladepunkt eller den kan gi strøm till en annen enhet.
GIR STRØM: Finner du ikke noe å bruke USB-porten til, kan du alltids bruke den som et ladepunkt eller den kan gi strøm till en annen enhet.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også