Netgear Nighthawk X6 R8000
Så avansert, så enkel
Netgear Nighthawk X6 er en skikkelig avansert ruter du egentlig ikke trenger gjøre noe med.
Spesifikasjoner: Netgear Nighthawk X6 R8000
- Wi-fi støtte: 802.11 a/b/g/n/ac
- CPU: 1 GHz dual-core
- Wi-fi bånd: 1 x 2,4 GHz, 2 x 5 GHz
- RAM: 512 MB
- Beamforming: Ja
- USB: 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
- Ethernet: 4 x 10/100/1000, 1 x WAN
- Mål: 29,55 x 22,68 x 5,45 cm
- Vekt: 1,1 kg
Netgear Nighthawk X6 er en ruter hvor det er lagt like mye arbeid ned i å gjøre ruteren så enkel å ta i bruk, som det er lagt ned i å gjøre den avansert.
Tre bånd
For å ta det avanserte først. Nighthawk X6 kan kalles familieutgaven av X4. Det spesielle med X6 er at den har tre WiFi bånd å ta av.
Ett 2,4 GHz bånd, og to 5 GHz bånd. De to 5 GHz-båndene kan brukes sammen for å avlaste trafikk, men kan også defineres ut til to separate WiFi-nettverk. Dermed kan den med størst behov i huset ha en egen WiFi-tilkobling helt for seg selv. Hvordan du best utnytter de ulike WiFi-båndene kan du leser mer om her.
De tre båndene er også grunnen til at Netgear kan reklamere med en hastighet på 3,2 Gbps. Det blir nemlig summen om du legger den teoretiske hastigheten på alle tre båndene sammen. I praksis kan du jo bare bruke en enhet på ett bånd av gangen.
Ruteren byr på en dobbeltkjerneprosessor på 1 GHz, noe som skal hjelpe på datahastigheten fra eventuelle USB-harddisker du kobler til en av de to tilgjengelige USB-portene.
X6 har også innebygget VPN- server, men ikke klient. Beamforming er også på plass, noe som forbedrer rekkevidden, noe som kan gi deg en mer stabil og raskere nettverkstilkobling i hele huset.
Det enkle
Netgear har som sagt gjort det enkelt å ta ruteren i bruk. Du kan egentlig bare plugge den inn og gå i gang med en gang. Navn og passord til det forhåndsprogrammerte trådløse nettverket er klistret oppå ruteren.
Akkurat det gjelder mange rutere, men Netgear har også forenklet mer avanserte funksjoner. For eksempel kan ruteren selv merke når det er hensiktsmessig å dele opp de to 5 GHz-båndene i separate nettverk for å sikre optimal hastighet.
Ruteren har også det Netgear kaller dynamisk QOS (quality of service), og kan dermed selv bestemme hvilke tjenester som sannsynligvis trenger forrang i nettet.
For eksempel kan ruteren passe på at nedlastingen av en stor fil via Bit Torrent ikke påvirker avspillingen i Netflix.
Sist, men ikke minst, harddisker som kobles til USB-portene slipper å konfigureres for deling ut på nettverket.
De er delt som standard slik at du heller må inn og begrense tilgangen om du vil det.
(Testen av Netgear Nighthawk X6 R8000 fortsetter under bildet.)
Bra fart
Det er sjelden du får oppleve den teoretiske hastigheten til en ruter i praksis, så det er ikke overraskende at hastighetstestene våre ga resultater et stykke under spesifikasjonene. Likevel er det slettes ikke verst å greie over 400 Mbps over det trådløse nettverket. Over 700 Mbps via ethernetporten skal man heller ikke kimse av, selv om vi har kommet over 800 Mbps på en Asus-ruter tidligere.
Rekkevidden er det heller ikke noe å si på. Selv der signalet måtte passere gjennom betongvegger sank ikke signalet faretruende.
Ruteren har seks antenner som kan brettes ut. Har du ikke altfor stor leilighet går det fint å la antennene ligge sammenbrettet, noe som gir et mye penere inntrykk.
Nær perfekt
Vi kan ikke annet enn å være fornøyd med Nighthawk X6. Den holder stort sett hva den lover, og vil være perfekt for familier som har mange enheter som skal kobles til det trådløse nettet.
Vi liker at Netgear har lagt stor innsats i å gjøre alt enkelt og selvkonfigurerende.
Personlig synes jeg nok at Netgenie-programmet som følger med er litt i enkleste laget, men det er bare å koble til nettgrensesnittet for å få de mer avanserte mulighetene også.
Vi finner rett og slett ikke mye å trekke for her, så toppkarakteren er selvskreven.
Denne saken ble første gang publisert 10/06 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.