Førsteinntrykket av iPad Air
Lettere, raskere, men er den bedre?
iPad Air er et supert nettbrett, men de store overraskelsene får du ikke om du skifter fra iPad 4.
iPad Air byr på tre viktige oppdateringer sammenlignet med forrige modell, iPad 4. De to mest merkbare endringene er at nettbrettet er tynnere og lettere.
Vekten er barbert med cirka 180 gram. Nye iPad Air veier kun 478 gram, mens WiFi-modellen er 9 gram lettere. I forhold til iPad 4 gjør dette iPad Air merkbart lettere.
I tillegg er den altså blitt tynnere. Mens iPad 4 var 9,4 millimeter tykk, er iPad Air 7,5 millimeter. Til sammen er dette nok til at Apple-sjefen Tim Cook har sine ord i behold når han annonserte iPad Air som verdens letteste og tynneste nettbrett med «fullskjerm».
Kraftig
Litt mindre synlig er den nye A7-prosessoren. Dette er samme «motor» som sitter i iPhone 5S. På de fleste apper merker man heller ikke at den eksisterer. Men den finnes og kraften er enorm.
A7 prosessoren på den nye 64 bits arkitekturen byr på krefter i overflod. Det finnes ennå ikke mange apper som fullt ut setter iPad Air på prøve, men et par bilspill, som Real Racing HD og Asphalt 8, viser at det hvert fall ikke er «motorkraft» som mangler. Det er nesten så vi blir mer fascinert av omgivelsene enn av selve billøpet.
Under Apples presentasjon av iPad Air for Klikk Teknologi, demonstrerte Apple også hvordan iPad-en kan brukes sammen med avanserte 3D-programmer (Autocad). Nå kan man faktisk bruke iPad-en til å designe avanserte konstruksjoner.
Kraften avsløres også av et resultat i testprogrammet Geekbench 3, der iPad Air skårer 2683 poeng, noe som er cirka det dobbelt av forrige generasjon.
Samme skjerm
iPad Air har samme høyoppløste retinaskjerm som iPad 4 med 2048 x1536 punkter og 264 piksler per tomme.
Det er faktisk mindre enn det Toshiba tilbyr på sitt nettbrett Excite Pro, som har en oppløsning på 2550 x 600 og 299 punkter per tomme.
Skjermen på iPad Air er likevel en av markedets beste.
Super byggekvalitet
Som alltid er byggekvaliteten på Apples produkter god. Her er det ingen «feil». Alle overflater og kanter er glatte og jevne. Den fasettslipte aluminiumskanten som sklir over til skjermen er et godt eksempel på hvor gode Apple er akkurat på dette området.
Mange av konkurrentene har gjort store fremskritt i byggekvalitet de siste årene, vi mener likevel at Apple fortsatt er best på akkurat dette området.
Selv om nettbrettet har blitt en del tynnere, er det fortsatt svært vridningsstabilt og det kjennes like godt sammenskrudd som forgjengeren.
Priser
Salget av iPad Air start i Norge 1. november. Prisen på iPad Air starter på 4090 kroner for 16 GB versjonen. Har du mye film og bilder på iPad-en din - eller laster ned svært mange apper, bør du gå for 32 GB modellen. Da må du ut med 4890 kroner.
Ønsker du 3G/4G kan du legge ytterligere 1000 kroner på prisen. Toppmodellen med WiFi, 4G og 128 GB lagringsplass koster 7490 kroner.
Mye vil ha mer
Alt er likevel ikke perfekt. Manglende støtte for den raskeste nettverksstandarden (AC) er litt merkelig. Spesielt med tanke på at Apples egen trådløse ruter, AirPort Express, støtter både AC og «Beamforming», en kombinasjon som gir svært høye hastigheter (på 5 GHs nettet) og svært god rekkevidde på det trådløse nettet.
Samtidig ser det ut som om Apple har grei nettverksytelse i de første små forsøkene vi har rukket å gjøre med iPad Air.
Vi skulle gjerne også sett at iPad Air hadde hatt fingeravtrykksleser, Touch ID, som nye iPhone 5S. Den funksjonen har vi alt rukket å sette stor pris på.
Vi synes også Apple snart bør se på teknologier som gjør produktene deres mer robuste over for fukt, slik Sony har gjort med supre mobilen Xperia Z1 og nettbrettet Xperia Tablet Z.
Konklusjon
Skal du kjøpe iPad nå har du tre valg: iPad Air, iPad mini og iPad 2. Den rimeligste versjonen av iPad 2 er priset cirka 1100 kroner lavere enn iPad Air. Det synes vi er for lite. Du bør faktisk koste på deg iPad Air. Den er laget for «fremtiden». Med A7-prosessor og 64 bits arkitektur vil du kunne ha glede av en iPad Air i mange år fremover - om du steller pent med den.
Med en iPad 2 vil du kunne oppleve at du vil miste funksjoner på fremtidige iOS-oppdateringer. Vi har også stor tro på nye iPad mini med retinaskjerm. Her får du samme kraft og ytelse som på iPad Air, men i en langt mer kompakt innpakning.
Skal vi si noe negativt om iPad Air, så er det at det «bare» er «nok en iPad». For mange betyr det lite at den er tynnere, letter og kraftigere. Vi ser heller ikke noen store grunner for at en med iPad 4 skal oppgradere. iPad Air er for nye kunder og for deg som vil oppgradere fra iPad 1, 2 eller 3.
I forhold til iPad 4 er operativsystemet, appene og det meste annet som på iPad 4, men altså i en tynner og letter innpakning. Kraften tror vi det tar litt tid før utviklerne til fulle får utnyttet.
Selv om vi synes Microsoft er inne på noe smart med Surface Pro 2 og Samsung har lyktes bra med sine Galaxy Tab- og Note-versjoner, tror vi iPad Air er mer enn god nok til å holde konkurrentene på en armlengdes avstand ennå et år.
Vi bruker ikke å trille terning på våre «førsteinntrykk»-saker, men i tilfellet iPad Air tror vi det blir vanskelig å gi den noe annet enn toppkarakteren når vi skal gjøre ferdig den grundige testen av iPad Air.
Les også:
Ti ting du bør kunne på nye iOS7
Uslåelig batteri. gigantisk skjerm og nydelig design
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.