Duejakt

Undervurdert og billig moro

På en god duejaktdag feller du lett 50 duer. De ekstremt vare fuglene kan riktignok være vanskelige å overliste, så god kamuflering er viktig.

FULLTREFFER: Som ekstra trening før rypejakta, avslører jeg meg før jeg skyter.
FULLTREFFER: Som ekstra trening før rypejakta, avslører jeg meg før jeg skyter. Foto: Foto: Håkon Bonafede
Sist oppdatert

Jeg er så privilegert at jeg bor landlig til på en gård. At jeg for en del år siden plantet en liten granskog like sør for huset mitt, var ikke med tanke på duejakt, mer som en vindskjerm mot en evinnelig sønnavind. Men nå er den verdens beste duejakt-kamuflasje.

Hit tar jeg med meg ettermiddagskaffen, hagla og en pakke patroner. Utplasserer et tyvetalls lokkeduer og får brent av noen skudd i løpet et par ettermiddagstimer. Det sies at morgengryet er den beste jakttiden. Mulig det, men jeg har god erfaring med fine timer fra tre-tiden og utover ettermiddagen og kvelden.

Hønsehauken angriper

I dag er fotograf Håkon med, og før vi får gjort oss riktig klare, smeller det i lokkeduene ute på jordet. Det er hønsehauken som slår til, ikke en, men tre ganger løfter den opp lokkeduer i hard plast før den lang i nebbet gir opp sitt ærend.

Et dårlig tegn for oss. De utrolig vare duene er selvsagt over alle hauger, eller rettere sagt inne blant de tetteste kvister så lenge hauken gjør sine tokt over jordene.

Det blir tid til litt kaffe og småprat.

Trening for rypejakta

Fra godstolen jeg har plassert i gran-kamuflasjen, har jeg en liten åpning ut til lokkeduene og en glippe opp mot himmelen så jeg har en viss oversikt over luftrommet.

Vi kan vente noen når som helst nå, det har gått en times tid siden hauken var her. Det første tegn er et par duer som kommer flygende høyt forbi.

- Gjør deg klar Håkon, hvisker jeg. Duene tar seg gjerne en sving, men har vanskelig for å motstå en flokk frender - selv om de er av plast.

Og ganske riktig. Duene kommer seilende inn over oss og stuper ned blant plastfetterne.

Vi må ha bilder, så Håkon har førsterangen og knipser i vei ut av den lille glennen. Men duene avslører raskt mannen med linsa og hiver seg på vingene.

- Nå er det din tur, sier Håkon. Dette er jaktreportasje, han plasserer seg litt bortenfor.

Noen minutter senere går de neste duene i "fella". Jeg lar dem roe seg litt ned på bakken før jeg med hagla klar hopper ut av skogen. Vill panikk og jeg får en fin skuddsituasjon. En due deiser i bakken.

Det er god jakttrening å avsløre seg før du skyter. Da får du en skyteopplevelse som likner mye på den du får på rypefjellet.

Aberet er at du ikke får de store mengdene fugl på denne måten. Skal du fylle fryseren, er det best å holde seg skjult både under fellingen og til du er sikker på at ingen duer ser deg.

Duejakta starter tidligst 21. august og hele september er en fin duejaktmåned. God jakt.

Pannestekte duebryst

LOKKEDUE: Plastduer er en magnet på områdets levende duer, og snart dukker den første fuglen opp.
LOKKEDUE: Plastduer er en magnet på områdets levende duer, og snart dukker den første fuglen opp. Foto: Foto: Håkon Bonafede

For fire personer.

Ingredienser

  • 4 flådde duer
  • salt
  • pepper
  • 1 sitron
  • 4 eggehviter
  • 1 dl hvetemel
  • 2 dl paneringsbrød (griljermel)
  • 100 g smør
  • en bunt persille

Tilberedning

Bein ut duebrystene til 8 brystfileter. Gni dem inn med sitron og krydre med salt og pepper. Vend filetene først i hvetemel, deretter i eggehviter som er pisket inn i litt vann. Klapp dem deretter godt inn med pannebrød.

Brun halvparten av smøret i en panne og stek brystene forsiktig til de er pent brune. Ta dem ut og etterstek i stekeovn i ca. 5 minutter ved 180 °C.

Ha resten av smøret i pannen sammen med rikelig finhakket persille og resten av sitronsaften. Server med stekte poteter, salat og det brune smøret.

Duebryst med varmrøykt sideflesk og parmesan

For fire personer.

Ingredienser

  • 4 duebryst med lår
  • 200 g varmrøykt sideflesk
  • 50 g fersk parmesan
  • 1 aubergine
  • 1 blomkål
  • 1 dl rødvin
  • 1 dl tørket rips
  • 1 ss sukker
  • olivenolje og smør til steking
DUENE ER I BOKS: Nå trenger jeg bare en flaske rødvin for et skikkelig herremåltid.
DUENE ER I BOKS: Nå trenger jeg bare en flaske rødvin for et skikkelig herremåltid. Foto: Foto: Håkon Bonafede

Tilberedning

Bein ut og brun duebrystene i smør i en varm panne. Surr tynne skiver flesk rundt brystene, og legg tynne skiver parmesan på toppen. Stek duebrystene ferdig i ovn ved 225 °C i 5 minutter.

Skjær auberginen i skiver og stek skivene på begge sider i olivenolje. Del blomkålen i små, fine buketter og stek dem gyllenbrune i olivenolje tilsatt litt godt smør. Krydre grønnsakene med salt og pepper.

Kok inn rødvin, rips og sukker.

Klem blomkålbukettene godt sammen i en liten form uten bunn før du løfter formen forsiktig av.

Legg på en aubergineskive og avslutt med duebrystet og rødvinsausen.

BRYSTET: Kan tilbredes for eksempel pannestekt eller med varmrøykt sideflesk og parmesan.
BRYSTET: Kan tilbredes for eksempel pannestekt eller med varmrøykt sideflesk og parmesan. Foto: Foto: Håkon Bonafede

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også