Test av frokostblandinger
To frokostblandinger får terningkast seks
Vi har testet 12 frokostblandinger som i utgangspunktet ser sunne ut.
Testerne
Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring, hun er ernæringsekspert i bladet Bedre Helse og tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2.
Frokostblandinger er enkelt, raskt og godt, og velger du den riktige blandingen, får du i deg mye fiber, fullkorn, vitaminer og mineraler.
Tidligere har vi testet frokostblandinger tilsatt frukt, bær eller annen smak. I denne testen har vi testet 12 frokostblandinger som i utgangspunktet ser sunne ut.
Vi har gitt plusspoeng for høyt innhold av fiber, fullkorn, protein og umettet fett, og minuspoeng for høyt innhold av sukker, natrium og mettet fett.
Testvinnerne
To frokostblandinger får terningkast seks. Den ene er AXA 4-Korn. Den andre er en nær slektning, nemlig AXA 4-Korn Pluss.
En frokostblanding følger hakk i hæl, det er Weetabix som får terningkast fem.
Av alle 12 produktene i testen, er det bare ett som får terningkast 1.
Pimp opp blandingen
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har flere forslag til hvordan testvinnerne kan gjøres litt mer spennende, uten å bli noe mindre sunne.
- Revet, frisk frukt er et hett tips. Nydelig og søtt, men uten så mye energi og sukker som tørket frukt har. Eller friske bær og banan, det er både nydelig, fiberrikt, søtt og vakkert å se på. Det går også an å ha 4-korn i smoothien, det gjør jeg av og til, sier hun.
Hvorfor velge frokostblanding
- En fiberrik frokost har vist seg å ha en positiv innvirkning på blodsukkeret hele resten av dagen. Et jevnt blodsukker gir mer overskudd, bedre humør, bedre prestasjon og mindre søtsug. Velger du derimot en frokostblanding med mye sukker og lite fiber, vil du få større svingninger i blodsukkeret, noe som blant annet kan gjøre deg slapp og uopplagt. Dessuten vil du bli fortere sulten, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.
Arsky mener at en god frokostblanding er en som gir deg en god start på dagen, og som fordeler energien frem til lunsj.
- Velg en som metter godt. Helkorn metter mer enn korn som er oppmalt og formet til flak. Bare se hvor fort slike løser seg i melken, mot hva havregrynene gjør, sier hun.
Velg fullkorn
Jo høyere andel fullkorn det er i en frokostblanding, jo sunnere er den.
- I fullkornsprodukter er nemlig hele kornet tatt i bruk, slik at du får i deg alle de gunstige vitaminene, mineralene og antioksidantene som ligger ytterst i kornet, sier Borchsenius.
- Hvis du skal velge en sunn frokostblanding, bør du gå for den som inneholder mest fiber, minst sukker og en høy andel fullkorn. Noen frokostblandinger inneholder dessuten for mye salt og mettet fett, noe du også bør styre unna, sier Borchsenius. Hvor stor porsjon man bør spise, varierer. Men Arsky mener at porsjonsangivelsene på pakkene er altfor små.
- Porsjonsangivelsene der er ofte laget så det skal se ut som en porsjon gir deg lite kalorier og sukker, mens en reell porsjon gjerne er dobbelt så stor som de angitte, sier hun.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Troika er den sunneste sjokoladen