Test av smøreoster
Disse smøreostene er sunnest
TEST: 12 smøreoster - store forskjeller i fettprosent.
Testeren
Cathrine Borchsenius (37)
Utdannet cand.scient/klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo.
Erfaring fra flere av landets sykehus og legesentre, samt lang erfaring med slanking og kostrådgivning på nett. Var med å bygge opp nettstedet Dinkost.no, som i dag er en del av Klikk.no .
I dag jobber Borchsenius som konsulent/rådgiver innen ernæring (www.nutricom.no), og driver dessuten nettstedet www.bramat.no.
Borchsenius er fast ekspert i Shape Up, og også kjent fra livsstilprogrammet "Sunt og Godt" på TV2, der hun har vært programleder og ekspert i flere sesonger.
Borchsenius er en hyppig brukt ekspert både i aviser, blader og på ulike nettsteder. Hun har skrevet flere bøker om ernæring.
Lite smaker så godt som skikkelig gode oster, men mange av dem inneholder mye fett og kalorier. Heldigvis finnes det smakfulle magre oster også.
I denne testen har vi testet ut forskjellige smøreoster, både smelteoster og kremoster.
Ostene som inneholder mye protein, men lite fett og kalorier, har fått høyest score, mens de feteste ostene har fått lavest terningkast.
Vel mager ost
Vanlig gulost har en fettprosent på 27, men det finnes mange oster som inneholder langt mindre fett.
Hvis du er en ostemoms, kan du spare mye fett og kalorier på å velge de magreste typene.
De ostene som kommer best ut i denne testen, er begge produsert av Kavli:
Det betyr selvfølgelig ikke at du aldri skal spise de feteste ostene, som Arla Buko Garli og Président Rondelé Ail de Garonne, bare at det kan være lurt å velge magrere typer til hverdags.
Kan kombineres
Smøreost er ikke regnet som et spesielt sunt pålegg, men det finnes magre varianter. Derfor er det viktig å vite hva man bør velge, både med tanke på fett og kalorier.
Vi bør alle få i oss proteiner sammen med brødmaten, gjerne gjennom melkedrikker og/eller pålegg. Protein metter nemlig bedre enn karbohydrater og fett.
Vi spiser gjerne et et tynt lag med smøreost på brødskiven, og kan derfor godt supplere med ekstra proteiner. Et alternativ er å velge mager smøreost og kombinere dette med annet proteinrikt pålegg, som skinke, kalkunpålegg eller egg.
En vanesak
- Ost og melkeprodukter generelt er en verdifull kilde til en masse nyttige stoffer som kroppen trenger, for eksempel protein av beste kvalitet, B-vitaminene riboflavin og B12, samt kalsium som er den viktigste byggesteinen i skjelettet vårt, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Samtidig er ost en betydelig kilde til mettet fett, den typen fett som øker kolesterolet.
- Det kan være greit å vite at de magre sortene smaker utmerket når du er vant til det. Det er en vanesak, på samme måte som at de færreste foretrekker helmelk, mener Arsky.
LES OGSÅ:
Denne saken ble første gang publisert 13/01 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.