Slanking og kosthold
Test av grovbrød
Hvilket grovbrød bør du velge i butikken?
Fakta om brødskalaen
Merkeordningen brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli brødet inneholder.
Fint brød
0-25% sammalt mel eller hele korn
Halvgrovt brød
25-50% sammalt mel eller hele korn
Grovt brød
50-75% sammalt mel eller hele korn
Ekstra grovt brød
75-100% sammalt mel eller hele korn
Skalaen inkluderer imidlertid ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold. Du finner merkeordningen på mange kjøpebrød og på poser med melblandinger. For at et brød skal regnes som grovt, bør det inneholde minst 50 prosent eller mer av sammalt mel, hele korn eller kli.
I denne testen har vi sett på grovhetsprosent og brødets innhold av fiber, proteiner, sukker, salt og mettet fett.
Vi har kun sett på brød som går under kategorien «grovt» eller «ekstra grovt». Disse brødene har tre eller fire felter skravert i brødskalaen. (Se faktaramme til høyre i artikkelen).
Det betyr at brød som får en lav score i denne testen, likevel kan være mye sunnere enn lysere brød du finner i butikken.
Selv om ekspertene strides om hvor mye brød vi bør spise, er de alle enige om at vi bør velge så grovt brød som mulig.
Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer og mineraler får du i deg.
Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød, noe som er spesielt viktig for deg som sliter med magen.
Grovt brød gir dessuten større metthetsfølelse, bedre fordøyelse og jevnere blodsukker enn fint brød.
Bruk brødskalaen
Noen ganger kan det være vanskelig å vite om et grovt brød virkelig er så grovt som det ser ut, og da er et nyttig tips å se etter brødskalaen.
Denne sirkelen sier noe om hvor stor andel hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Jo større del av sirkelen som er skravert, jo grovere er brødet.
Testens klare vinnere får karakteren seks av seks mulige:
Sjekk grovhetsprosenten
Mens siktet mel inneholder lite fiber, vitaminer og mineraler, er alle disse næringsstoffene til stede i sammalt mel.
Derfor er det en fordel å velge brød som er bakt på så mye sammalt mel som mulig. Selv om brødskalaen er et nyttig verktøy for å finne ut hvor grovt brødet er, kan det også være lurt å se på grovhetsprosenten (står som regel også på brødposen).
Et brød som er kategorisert som grovt på brødskalaen, kan nemlig ha en grovhetsgrad som varierer fra 50 til 75 prosent. Noen brød inneholder mer salt, sukker og mettet fett enn nødvendig.
Men selv om tre fjerdedeler av sirkelen er skravert, kan brødet inneholde for mye salt, sukker og fett til at ernæringsfysiologer vil omtale det som sunt. Dette gjelder testens desiderte taper, Bakers Birkebeinerbrød.
Denne testen er publisert i samarbeid med DinKost.no.
(DinKost.no gjør oppmerksom på at Norsk Grovbrød fra Din Baker opprinnelig var med i testen. Dette brødet er ikke lenger til salgs i butikkene, og derfor fjernet fra testartikkelen.)
Les også:
4 sunne brød du ikke finner i butikken
Denne saken ble første gang publisert 06/01 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.