granateple - en sunnhetsbombe:
Velger du riktig granateple?
Sjekk hva du skal se etter for å sikre deg den saftigste frukten.
Fakta om granateple
Det inneholder også antioksidanter slik som polyfenoler og tanniner.
Granateplet er en god kilde til vitamin C og B6.
Beste oppbevaringstemperatur er 8-10 ºC. Kjøleskap er ikke nødvendig. Den har god holdbarhet selv i romtemperatur.
Antioksidantene i granateple viser lovende resultater i behandling av kreft og revmatisme.
Vitamin B6 er et nøkkelstoff for at kroppen skal hente ut energi fra maten vi spiser.
Vitamin C beskytter cellene mot for tidlig død, letter jernoopptaket i kroppen og kan styrke immunforsvaret vårt.
Kilde: Bama
Jo da, utenpå ser granateplet ganske grått og kjedelig ut, men åpner du den spennende frukten, triller det ut en mengde knallrøde saftfylte perler.
Hver lille perle er full av en søtlig saft, som absolutt er verdt det lille strevet det er å komme fram til fruktens kjerner.
La oss heller ikke glemme at et granateple inneholder ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner, og nesten 40 ganger mer enn epler.
Men hva skal vi se etter i butikken? Hvordan vet vi at vi kjøper det beste granateplet?
Tung frukt = mye saft
Siden granateplet har et nokså hardt skall, kan det være vanskelig å vite om du kjøper et granateple som er modent nok.
Et tips er å kjenne på vekten av granateplet. Hvorfor? Jo, for jo tyngre frukten er, desto mer saft inneholder den.
Og når frukten inneholder mye saft og føles tungt i forhold til størrelsen, vet vi at det er modent nok.
Skallet skal dessuten være hardt med en frisk rød farge.
Er det noen brune flekker på skallet? Det betyr ikke at frukten er råtten, men at den bare er god og moden.
Lær deg deletrikset
Det er flere måter å dele opp et granateple på.
Den enkleste måten er å kutte frukten i to, og deretter rense de hvite kamrene frie for kjerner.
En annen metode er å kutte av toppen på granateplet, og deretter skjære forsiktig i skallet fra topp til bunn langs hvert kammer.
Da er det enkelt å brekke frukten fra hverandre, og løsne alle kjernene.
Tips for røde fingre: Uansett hvordan du renser et granateple, vil fingrene dine nokså sikkert farges røde av den dyprøde saften inni hver kjerne. Dette kan du nokså enkelt rense bort ved å presse litt fersk sitron over fingrene før du vasker dem.
Mye granateple i juice?
Etter hvert som flere har blitt klar over hvor sunt og godt granateple er, har det kommet flere juicer og drikker som inneholder denne røde godbiten.
Kjøp gjerne slike drikker men les bakpå kartongen hvor mye granateple den faktisk inneholder.
Noen kan nemlig bare skilte med en liten andel granateple.
Skal du virkelig nyttiggjøre deg av granateplets positive effekt på helsen, bør du i hvert fall noen ganger kjøpe hele frukten, ikke bare granatepledrikker.
- En hellig frukt
Granateple er en frukt som har blitt dyrket i alle år, og ble tidligere ansett både av jøder og egyptere for å være en hellig frukt.
Grunnen var at frukten angivelig skal inneholde 613 frø som skal tilsvare Det gamle testamentes 613 lover.
Den røde saften du får fra et granateple brukes til å lage grenadin, en sterk rødfarge som blant annet brukes til å sette farge på drinker.
Granateple inneholder ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner og nesten 40 ganger mer enn epler.
Frukten har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser fordi den er leskende og har en frisk smak.
Ypperlig til middag og dessert
Den søte smaken gjør at granateplet egner seg godt som dessert, eller hvis du har lyst på noe ekstra godt.
Til tross for at det i visse perioder på året er ganske dyrt, så husk at du får dekket antioksidantbehovet ditt for en lang stund hvis du spiser et helt granateple.
I tillegg til å spise granateplet som det er, egner det seg ypperlig i smoothies, salater, desserter og sauser.
Denne saken ble første gang publisert 11/06 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.