Gluten – noen må klare seg uten...
Brød hører med til norsk kosthold. Men ikke alle tåler det. Én av 100 nordmenn er allergisk mot gluten; et protein i korn. Mange vet ikke engang at de har denne allergien.
Den norske matpakken er en institusjon. Sunn er den også, tenker vi, i hvert fall hvis vi har sunt pålegg på grovt brød.
Men for en del av oss, både barn og voksne, kan en slik matpakke være ren gift. Den ødelegger tarmen og fører til både jern-, vitamin- og blodmangel. Ofte vet vi ikke engang at vi har glutenallergi.
Hva er gluten?
Gluten er en blanding av to proteiner (proteiner er også kalt kroppens byggesteiner). Disse proteinene finnes i flere av de vanligste kornsortene våre. Glutenallergi oppstår når disse, av en eller annen grunn, ikke gjør jobben sin. Ingen vet hvorfor noen får glutenallergi (kalt cøliaki) og andre ikke.
Heldigvis er glutenallergi ingen farlig sykdom - og den er ganske enkel å behandle: Du må bare slutte å spise matvarer som inneholder gluten.
Kornsorter med gluten:
° Hvete
° Rug
° Bygg
° Spelt
° Havre KAN ha gluten i seg, selv om den i utgangspunktet er glutenfri. Det skal stå på pakningen om den er glutenfri eller ikke.
Kornsorter uten gluten:
° Mais
° Ris
° Hirse
° Bokhvete (egentlig en urt)
° Havre - så lenge det står på pakningen at den er glutenfri!
Reaksjoner
CØLIAKI: Dette er den mest kjente formen for glutenreaksjon. Hos dem som lider av cøliaki, oppstår det en betennelsesreaksjon når glutenproteinene kommer ned i tynntarmen.
Slimhinnen i tarmen består av mange små tarmtotter. Disse inneholder celler som har til oppgave å bryte ned næringsstoffene i maten til små partikler, slik at disse kan suges opp i kroppen.
Hos en person med cøliaki blir tarmtottene etter hvert ødelagt på grunn av betennelsen. Cellene får dermed ikke lenger gjort jobben sin. Det kan gi plager som diaré og vekttap, blodmangel med mer.
Cøliaki er delvis arvelig. Rundt ti prosent av nære slektninger til en cøliaker har denne sykdommen.
ASPERGERS SYNDROM: Dette er en form for autisme, som, meget enkelt sagt, innebærer at man mer eller mindre lever i en "glassklokke". Syndromet kan medføre reaksjoner på gluten. Både glutenprotein og et protein i melk kan gi en opium-lignende (sløvende) effekt på dem som lider av dette syndromet.
PROTEIN-INTOLERANSE: En del forskning viser at lidelser som ADHD, dysleksi, angst og depresjoner, epilepsi med flere kan ha sammenheng med at man ikke tåler glutenprotein og melkeprotein særlig godt.
Symptomer
Hvis du har cøliaki, kan du altså få diaré og magesmerter, men det er slett ikke sikkert at du får slike plager. Du kan gå rundt med cøliaki i årevis uten å merke det.
Man regner med at to tredjedeler av dem som rammes av cøliaki, har få symptomer. De kan kanskje føle seg trette, være lett deprimerte, og en eventuell blodprøve kan vise at de har blodmangel. Kronisk jern- og vitaminmangel er vanlig.
Det sier seg selv at det ikke er bra å gå rundt med slike mangler i lang tid. Er du usikker på om du har cøliaki, er det vanligvis enkelt å få tatt en blodprøve for å stille diagnosen.
Behandling
For å bli frisk må du slutte å spise mat som inneholder gluten.
Bedringen vil bare vare så lenge du holder deg unna det du ikke tåler. Er du cøliaker, vil du forbli cøliaker. Men du kan bli kvitt de plagsomme symptomene ved å holde deg unna det som utløser dem.
Har du mageproblemer, men fått konstatert at du ikke har cøliaki, kan du likevel bli bedre ved å kutte ut gluten. Her må du bare prøve deg frem; kutt ut gluten en tid, og se om plagene forsvinner.
God mat og eget øl!
I dag finnes det et stort utvalg glutenfrie matvarer i de fleste dagligvarebutikker. Nytt av året er glutenfritt øl! Det er brygget i Spania og kommer i salg i mai her i landet. Ølet har en alkoholprosent på 5,4, og vil derfor selges på Vinmonopolet.
Egen forening
Norsk Cøliakiforening (NCF) har egen nettside og utgir et medlemsblad flere ganger i året. Adressen er www.ncf.no og tlf. 22 79 91 70.
(Kilder: Norsk Cøliakiforening, forskning.no, Wikipedia, apollon.uio.no, pasienthandboka.no)
Denne saken ble første gang publisert 21/04 2009, og sist oppdatert 06/05 2017.