Mallorca:

Mallorcas hemmeligheter

Hvem skulle trodd at størsteparten av charterturismens ”grand old lady” fortsatt er merkelig uberørt?

Sist oppdatert
HEMMELIG PERLE: Mallorca har mange hemmeligheter. En av dem er den bitte lille bygda Binibona med flere koselige gårdshoteller.
HEMMELIG PERLE: Mallorca har mange hemmeligheter. En av dem er den bitte lille bygda Binibona med flere koselige gårdshoteller. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd
UT PÅ TUR: Mallorca har et vell av godt merkede turstier.
UT PÅ TUR: Mallorca har et vell av godt merkede turstier. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

7 små hoteller

Som 7 Hotels er syv familiedrevne hoteller bak den lille byen Selva ved foten av Tramuntana-fjellene.

Hotel Can Furiós Petit Hotel er klassisk eleganse og en avslappet stemning uten barn.

Finca Hotel Es Castell er kåret til et av Mallorcas 10 vakreste hoteller med en uslåelig utsikt. Levende gårdsdrift (agroturismo) med honningproduksjon, dyrehold, oliven- og frukttrær.

Ca´n Calco Petit Hotel er hotellet til de to fiskerne Joan og Jaume som ble lei av å komme hjem med tomme garn. Nå driver de hotell og restaurant i landsbyen Moscari. Stilen er lys og moderne - og fisk er selvsagt restaurantens spesialitet. Folk kommer langveisfra for å spise her.

Ca´n Casetes ligger ved kirketorget i Caimari. Drives av to snekkere som har laget alle møblene selv.

Ca´n Beneït er en rustikk gammel gård med eget kapell fra 1800-tallet.

Finca Hotel Binibona og Albellons Parc Natural i Binibona drives av brødrene Sebastian og Juan Vicens. Maten lages etter bestemors oppskrifter - og den smaker fantastisk.

Smale landeveier slynger seg gjennom Mallorcas "kjøkkenhage", som vinterstid bugner av frukttunge appelsintrær og mandelplantasjer med et tett slør av hvite blomster. På vårparten dufter appelsin blomstene som nydelig parfyme. Mosegrodde steingjerder kanter de smale grusveiene, og blant urgamle oliventrær beiter sauer og geiter på eviggrønne jorder.

Jeg er på vei til Binibona, en bitte liten landsby, eller rettere sagt, en klynge gamle gårder, ved foten av de mektige Tramuntana-fjellene i nord, en halvtimes kjøretur fra hovedstaden Palma.

Okergule mursteinshus klorer seg fast i åssiden. Hagene står i full blomst, og utsikten utover Mallorcas lappeteppe av jorder, vingårder og mandeltrær er som et vakkert maleri.

I mange år forfalt gårdene. "Alle" dro til kysten for å gjøre seg fete på badelivs- og partyturismen. På 1970-tallet var det nesten ikke et menneske igjen her på landsbygda, før noen så nye muligheter. Et annerledes feriested på Mallorca vokste sakte fram, og Binibona utviklet seg til et fredfylt sted der man kunne søke ro og fantastiske turmuligheter. Noen minutters kjøretur unna frister koselige landsbyer med livlige markedsdager og originale spisesteder der tiden nesten har stått helt stille. Langt er det heller ikke til for eksempel Alcudias fine strender. 15-20 minutter med bil, så kan du hoppe ut i Middelhavets blå bølger.

Forelsket seg i Mallorca

- Folk trodde vi var gale da vi ville starte hotelldrift på Mallorca - i et gammelt hus uten havutsikt, ler den britiske verten på Can Furiós.

Huset var opprinnelig et lite, maurisk vakttårn fra 1200-tallet. Nå er det forvandlet til et eksklusivt, men like fullt hjemmekose hotell. Men det er et sted man må vite om. Her kjører man bare ikke tilfeldigvis forbi.

- Det er nettopp det som tiltrekker. Det litt avsidesliggende og "hemmelige". Her blir det aldri fullt av folk, og ingen av de små gårdshotellene i egnen har mer enn 12 rom. Noen bare fem, forteller Adrian og Susy Bertorelli.

Han er engelskmann med italienske røtter, hun er oppvokst i Galicia i Nord-Spania. Etter 20 år i restaurantbransjen i London var tiden moden for forandring. Valget falt på Mallorca. En øy de hadde forelsket seg i og utforsket på kryss og tvers.

- Her dyrker vi det gode liv, sier paret fornøyd, og forteller at Mallorca er like blomstrende vakker året rundt.

Gamle turveier

Neste morgen besøker jeg fincaen Es Castell, en av Mallorcas eldste gårder - og nylig kåret til et av de 10 beste overnattingsstedene på øya. Paola Cassini varter opp med en frokost som ikke har sitt sidestykke; hjemmebakt, hjemmesyltet, ferskt og nypresset. Det meste sanket fra den enorme eiendommen. Honning, frukter fra trærne, vilt fra skogen og grønnsaker fra hagen. Det smaker himmelsk - og gir energi til dagsturen vi skal legge ut på.

Verten James Hiscock er en dreven vandrer, og han kjenner hver minste lille sti. Gruppen jeg skal være med på tur, kommer fra alle kanter av Europa. Damene fra Roma og Milano er som italienske kvinner; alltid elegante. Men: Snertne bysko og store designvesker er ikke så veldig praktisk når man skal inn i vill natur og vandre på stier med glatte røtter og løse steiner. Her var vi nordboere bedre forberedt.

En hellig plass

Målet for turen er det mektige Lluc-klosteret inn e i en grønn dalsenkning i fjellene, et mål for pilegrimer i hundrevis av år. Populariteten skyldes "Nuestra Senyora", den berømte "Sorte Madonna" som ble funnet av en arabisk gjetergutt for 700 år siden. Under et sterkt lys fant han den juvelbesatte jomfruen, og siden gjentatte forsøk på å flytte statuen mislyktes, ble det bygd en kirke på stedet. Nå er dette Mallorcas helligste plass. Hver høst vandrer pilegrimer til fots, noen helt fra Palma, andre kommer på eselrygg fra Sollér.

Slitne etter noen timers vandring dumper vi rett inn i baren! Ja, du leste riktig. For som vanlig er i de katolske landene langs Middelhavet, ser det ut som om kirker og barer lever godt i hverandres selskap.

Sikter du ikke på rett dør, kan du lett havne foran bardisken i stedet for alteret i kirken. Og det gjør vi - og drikker varm sjokolade så tykk og god at den kan spises med skje. En søt avslutning på turen gjennom en vill og vakker natur - med duftende rosmarin busker og kaprifol, jordbærtrær med røde bær (som er spiselige), spretne villgeiter og et glimt av både leonorafalk og den utrydningstruede munkegribben med et vingespenn på hele tre meter. Et sjeldent syn. Husk kikkert!

Mallorca bærer på mange hemmeligheter og er en spennende øy å oppdage på egen hånd. Reis når ikke alle andre gjør det - og nyt herlighetene i fred og ro.

CELLER CAN AMER er et spisested i Inca som har tatt vare på Mallorcas kulinariske  tradisjoner. Spegris er spesialiteten.
CELLER CAN AMER er et spisested i Inca som har tatt vare på Mallorcas kulinariske tradisjoner. Spegris er spesialiteten. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også