Fest Med Stil:
Slik velger du riktig glass
Daglig leder Jens Blom ved restauranten Bølgen & Moi Briskeby har over ti års erfaring som sommelier (vinkelner). Han bør dermed være en mann med stor autoritet når det kommer til spørsmål om hvilke glass du bør velge.
Rødvin og hvitvin
Det er ingen grunn til å skille mellom glass for rødvin og hvitvin. Mange nordmenn tror at hvitvinglass skal være høyere og smalere, men dette er bare tøys.
Hvitvin handler like mye om smak og aroma, og fortjener derfor like stor kontaktflate med luft som rødvin. Vinglassene skal være tulipanformet, det vil si at de buler ut nede og smalner inn mot toppen. Dette gjør at vinen får størst mulig kontaktflate med luft, og at duften konsentreres mot nesen i toppen av glasset. Ulike vintyper krever forskjellige typer glass, men det viktigste du skal huske er at vin som trenger mye luft, krever glass som buler mer for å øke kontaktflaten. Et vinglass skal ellers være balansert og godt å holde i hånden.
Det er dessuten viktig at du alltid holder i stetten når du drikker. Fyll glasset maks 1/3 fullt.
Øl
Ølglass skal også ha stett. Neida, dette er ikke jåleri. Poenget er at temperaturen på væsken stiger veldig fort hvis du holder på glasset i stedet for stetten. Ølglasset skal fylles slik at det består av ¾ øl og ¼ skum. Skummet er viktig, og får ølet til å se appetittelig ut.
Hvis ølet ikke skummer, er glasset enten vasket feil eller har fått rester av fett i seg. Og det stemmer at et glass som har vært fylt med melk, er ubrukelig for øl. Derfor har alle seriøse serveringssteder separate vaskemaskiner for glass og all annen oppvask.
Vann og mineralvann
Det aller viktigste med vannglasset, er at det ikke må være for lite. Man skal alltid passe på å drikke like mye vann som vin, og en god vert sørger alltid for at alle vannglass til enhver tid er fulle. Glass for barn, i alle fall de minste, skal naturlig nok være stødige og lette å få grep på.
Akevitt
Styr unna de små shotglassene. Akevittglass bør romme 4 cl akevitt og ha god plass til luft i glasset. Akevitt skal også duftes, og et tulipanglass er derfor å anbefale.
Konjakk
Også konjakkglass skal være tulipanformet. De velkjente, digre «bollene» kan muligens passe bra til gullfisk, men bør ikke brukes til konjakk. Denne typen glass frigjør for mye aroma, og kan gi deg en ubehagelig opplevelse når du plasserer nesen over.
Et tulipanglass frigjør mindre aroma, og dermed slipper du å få et alkoholsjokk som lammer smaks- og luktesansen din.
Likør
«Likør til kaffen» er i dag ensbetydende med Baileys. Knapt noen bestiller noe annet. Dersom den skal serveres med is, bør du velge et on-the-rocks-glass, altså et glass som er kort og bredt.
Ønsker gjesten å droppe isen, kan du med fordel velge et Martini-glass.
Whisky
God maltwhisky drikkes av samme type tulipanglass som det du bruker til konjakk. Skal du derimot servere en blended med is, kan du gjerne velge samme type on-the-rocks-glass som heltene i utallige detektivfilmer bruker etter en tøff dag på jobben...
Aperitiff
Skal du servere champagne som aperitiff, bør du igjen velge et glass med tulipanform. Skjenk champagnen til der hvor glasset er bredest. Når du drikker champagne, skal du ikke rotere på glasset for å frigi aroma - da
forsvinner nemlig boblene. Dette betyr også at noe av det dummeste du kan tilby gjestene dine, er såkalte champagnevispere. Denne oppfinnelsen skal brukes for å fjerne boblene, men hva er poenget med å drikke god champagne dersom du ikke skal ha med boblene?
Om du ønsker å servere gjestene dine en aperitiff av gin og tonic med is og sitron, kan det være elegant å velge et vinglass. Vi er så vant til å drikke GT av longdrink-glass at noen kanskje vil stusse litt, men så lenge du sørger for en riktig blanding av ingrediensene, blir dette aldri feil.
Denne saken ble første gang publisert 26/08 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.