Stor lavkarboguide
Maten som gir deg et slankere og friskere liv
Bytter du ut de matvarene som får blodsukkeret til å svinge mest, vil du oppleve at det blir lett å gå ned i vekt — og holde vekten nede. Og du forebygger livsstilssykdom i samme slengen! Ernæringsfysiolog Inge Lindseth gir deg sine beste tips.
UKESMENY
I Hjemmet nr. 41, som er i salg fra mandag 7. oktober 2010, får du blant annet et fiks ferdig forslag til en variert og velsmakende ukesmeny, med konkrete forslag til frokost, lunsj, middag og kveldsmat, mandag til søndag. Den er en lav-karbohydratmeny med balansert kosthold, og totalt energiinnhold er i gjennomsnitt ca. 1640 kcal pr. dag.
(Se liste over oppskrifter nederst i saken.)
- Du trenger ikke endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som er bedre for deg, og som også smaker godt, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.
Lindseth er overbevist om at vi ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal, og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.
Lindseth er en av gründerne av 4M-klinikken, et legesenter i Oslo med fokus på kosthold og livsstil. Han har jobbet med rådgivning til diabetikere og overvektspasienter i en årrekke og har sett utallige eksempler på helsegevinsten av å redusere på mengden karbohydratrike matvarer fra det daglige kostholdet.
- Ved å droppe sukker og redusere inntaket av stivelsesholdige matvarer som f. eks brød og poteter, vil du holde blodsukkeret ditt stabilt. Og et stabilt blodsukker er alfa-omega for en god vektkontroll. Det bidrar til at du blir kvitt magefettet og dermed reduseres også risikoen for livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdom. Spiser du derimot mye karbohydratrik mat, vil blodsukkeret stige kraftig og kroppen vil skille ut hormonet insulin i ganske store mengder i blodet. Insulin er et fettlagringshormon som virker som en håndbrems på kroppens fettforbrenning. Blir det for mye av det, fører det til overvekt, sier Lindseth
DETTE ER GEVINSTENE
- Du får bukt med midjefettet
- Du reduserer risikoen for diabetes og hjerte-karsykdom
- Du får mindre betennelser i kroppen
- Du får mer overskudd og energi
DETTE ER EKSPERTENE ENIGE OM
Selv om ulike helseeksperter har et ulikt syn på hvilken mat som er best for helsen vår, hersker det også enighet på noen viktige områder: Økt fysisk aktivitet, økt forbruk av grønnsaker og frukt, samt mindre sukker er rådene de aller fleste slutter opp om. I helsemyndighetenes forslag til nye, offentlige kostråd har også poteten fått en mindre fremtredende plass i og med at den er fjernet fra "5 om dagen"-listen.
DE BESTE KARBOHYDRATENE
De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret. Eksempler på slike karbohydrater er:
- Grønnsaker
- Nøtter
- Bær
- Frukt
- Yoghurt naturell
- Cottage cheese
- Belgfrukter
- Hele korn
BYTT UT!
Ved å bytte ut noen matvarer med andre, kan du redusere karbohydratinntaket ditt vesentlig. Her er ernæringsekspertens smarte byttetips:
Sukker
Bytt til sukrin (fås kjøpt i helsekost) eller til kunstig søtningsstoff
Fint/lyst knekkebrød og riskaker
Bytt til Wasa Rugsprø, Wasa Delikatess, Kavli rug-knekkebrød eller aller helst til Wasa sport +, Wasa Fiberrik eller Wasa Fiberpluss
Cornflakes
Bytt til All Bran Plus. All Bran Regular er også bedre enn Cornflakes
Søt müsli/kornblanding
Bytt til usøtet müsli m/nøtter, (uten tørkede frukter) eller aller helst til 4-korn, blandet med nøtter, mandler, frø, og soyaflokker
Vanlig fruktyoghurt
Bytt til Yoplait 0,1 % / 0,0 %, Sans yoghurt eller aller helst til Yoghurt naturell som du blander bær i
Go'morgen yoghurt
Bytt til Cottage cheese m/jordbær, Yoplait 0,1 % m/ mysli eller aller helst til Yoghurt naturell med bær og hakkede nøtter
Kjøpebrød (grovt eller fint)
Bytt til Pumpernikkel eller aller helst til Dr. Lindbergs brød eller Naturlig sunt omega 3-brød
Hvit ris
Bytt til brun Basmatiris eller aller helst til bønner, linser eller kikerter
Pasta
Bytt til fullkornspasta eller aller helst til bønner og linser
Syltetøy
Bytt til lettsyltetøy eller aller helst rørte bær med sukrin
Boller, skolebrød etc.
Bytt til frukt og nøtter, friske bær, mørk sjokolade med minst 70 % kakao eller hjemmelaget nøttekake med sukrin og friske bær
Potetgull
Bytt til popkorn eller baconsvor
Øl
Bytt til lavkarboøl, tørr hvitvin eller rødvin
Brus
Bytt til ren eplejuice blandet med 2/3 vann eller Farris eller aller helst til rent vann
Sjokolade
Bytt til sjokolade m/ 70 % kakao eller aller helst sjokolade m/ 86 % kakao
Godteri av alle slag
Bytt til tørkede aprikoser
Poteter
Bytt til grønnsakspuré (se egen oppskrift)
Pommes frites
Bytt til kokt eller bakt potet eller aller helst bønner, linser, kikerter
(Under bildet finner du 13 spennende og slankende oppskrifter.)
SE OPPSKRIFTENE:
Laksefilet med dampede grønnsaker
Denne saken ble første gang publisert 07/10 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.