Livsviktige fettsyrer
Kroppen lager selv de fleste fettsyrer den trenger, men noen fettsyrer må tilføres via kosten. Disse kalles for essensielle (livsnødvendige) fettsyrer.
De essensielle fettsyrene er omega-3 og omega-6.
Omega-3-fettsyrene, som det finnes mest av i fet fisk, fiskeoljer og tran, er viktig for:
- Hjertet. Fettsyrene trengs for å frakte kolesterol rundt i kroppen, de bidrar til å senke triglyseridene i kolesterolet og kan forhindre livstruende hjerterytmeforstyrrelse.
- Hjernen. Et foster trenger omega-3 for å utvikle seg, og det er derfor særs viktig at mor får i seg nok av fettsyren under svangerskapet. Barn med lærevansker kan også ha positiv effekt av omega-3. Fettsyren kan også dempe depresjon og bedre sinnsstemningen.
- Huden. Omega-3 omtales av mange som "spiselig kosmetikk". Årsaken er at fettsyrene gjør huden smidig og glatt. En tørr hud er ofte en pekepinn om underskudd på omega-3-fettsyrer.
- Omega-6-fettsyrene, som det finnes mye av i soya-, mais- og solsikkeolje, samt andre raffinerte oljer og margarintyper, er viktig for:
- Vekst, cellestruktur og immunsystemet, men utløser også betennelser, får blodtrykket til å stige og blodet til å koagulere (størkne).
- Omega-6-fettsyrer produserer eikosanoider som gir betennelser, mens omega-3-fettsyrer har motsatt virkning og produserer eikosanoider som motvirker betennelser.
Kilde: Fedon Lindberg
Tilbake til hovedsaken: Riktig fett holder deg frisk
Denne saken ble første gang publisert 15/03 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.