Kvipte-brød
Nybakt brød etter oppskrift fra Kvifte gård får tennene til å løpe i vann.
(6 stk.)
400 g lettkokte havregryn
350 g grov sammalt hvetemel
2 ss lys sirup
6 ts salt
2 l vann (potetvann)
2 pk. gjær
5 dl skummet kulturmelk
2 dl solsikkekjerner
2 dl sesamfrø
Ca. 2 kg hvetemel
1 egg til pensling
Ha havregryn, grov sammalt hvetemel, sirup og salt i en stor bakebolle. Slå kokende potetvann over og rør om. La stå til det er blitt lunkent, ca. 1 t.
Rør ut gjæren i lunken melk og spe det i deigen. Ha i solsikkekjerner og sesamfrø. Rør inn nok hvetemel til deigen blir passe fast og kna deigen godt sammen. Sett deigen til heving under plast på et lunt sted i minst en time, helst to.
Hvelv deigen ut på et godt melet arbeidsbord og del den i 6 like store emner. Form deigemnene til avlange eller runde brød. La brødene etterheve i 30 min.
Pensles med sammenvispet egg og dryss over havregryn eller sesamfrø.
Stek brødene på nederste rille ved 200° i 45 min.
Avkjøles på rist.
Denne saken ble første gang publisert 24/07 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.