Fristende waleskringle
Imponer med en lekker waleskringle til sommerselskapet. Synes du det ser vrient ut, kan du lage porsjonskaker istedet.
(16 porsjoner)
4 pl. dypfryst
butterdeig
VANNBAKKELS:
2½ dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
ca. 4 egg
EGGEKREM:
13 eggeplommer
9 dl melk
1½ dl sukker
3 ss maisstivelse (maisenna)
8 pl. gelatin
FYLL:
6 dl kremfløte
2 ss melis
200 g bringebærsyltetøy
Melis til pynt
•Tin butterdeig etter anvisning på pakken. Legg de tinte platene oppå hverandre og kjevle ut til en rektangulær firkant. Bruk en liten spiss kniv og skjær ut en kringleform. Legg kringlen på et bakepapirkledd stekebrett.
Lag vannbakkelsdeig: Kok opp vann og smør
i en middels stor kjele. Tilsett mel og rør kraftig med en tresleiv slik at massen samler seg om sleiven.
Avkjøl massen litt og rør inn ett og ett sammenvispet egg. Rør godt mellom hvert egg. Deigen skal være så tykk at den holder formen.
Ha røren i en sprøytepose med stjerneformet tyll. Sprøyt røren i et pent mønster på butterdeigskringlen. Stek kringlen på nederste rille
i ovnen ved 200° i 30–40 min.
Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplatene og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus. Ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl.
Stivpisk kremfløte og melis. Ha kremen i en sprøytepose med stjerneformet tyll.
Pisk lett i den stive eggekremen slik at den blir jevn. Ha eggekremen i en sprøytepose med stjerneformet tyll.
Har du bare én sprøytepose eller tyll? Fyll eggekrem i posen og sprøyt den ut. Fyll deretter posen med pisket kremfløte og sprøyt ut.
Del kringlen i to lag
med en skarp kniv, gjerne en brødkniv. Smør bringebærsyltetøy på bunnen. Sprøyt eggekrem over, deretter pisket krem.
Legg til slutt på toppen av kringlen ved hjelp av et brett eller stort fat.
Sikt over melis, og kaken er klar til servering.
Tips: Denne gangen lagde vi ekte, hjemmelaget eggekrem. Det går fint å kjøpe ferdig også. Eventuelt kan du tilsette litt pisket kremfløte.
Les også:
Fransk sjokoladekake: Eksklusiv smak – enkel å lage
Gulrotkake med biter av mørk og lys sjokolade
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 30/06 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.