Oppskrift: ribbe med sprø svor
Slik lykkes du med juleribben
Her får du oppskriften på en tradisjonell ribbemiddag, og i videoen ser du hvordan du skal gå frem for å lykkes hver gang!
Om det er noe vi nordmenn er opptatt av, så er det julens mattradisjoner. På Hjemmets matsider byr vi på ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og alle de gode romjulsmiddagene, og vi frister med en variert dessertmeny der du kan velge de kjære klassiske juledessertene, i tillegg til noen usedvanlig gode og friske alternativer. Her får du det du trenger for å steke en perfekt ribbe:
RIBBE OG MEDISTERKAKER
4 porsjoner
2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann
Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2–3 dager.
Klikk på bildet under for å se Hjemmets matjournalist Anita Bakkers videodemonstrasjon. Saken fortsetter under videoen.
</p> <p>Legg ribben i langpanne med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribben, slik at den blir <em>litt </em>høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribben er noenlunde like høy på begge sider, for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribben. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Folien må være helt tett for at dampingen skal bli vellykket.</p> <p>Forvarm ovnen til 230°. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 min. Nå «blåser» ribben seg litt opp og svoren spriker.</p> </div>
Fjern folien og reduser temperaturen til 200°. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1–1½ time for tynnribbe, ca. 2–2½ time for familieribbe. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribben er lett eller tung.
Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre slik mot slutten av steketiden: Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250°, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren. Ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.
La ribben hvile i 20 min. før du skjærer i den.
Medisterkaker, pølser, surkål, rødkål, svisker, epler, stekesjy eller saus og rørte tyttebær er godt følge til ribben.
LES OGSÅ:
De fleste steker julepølsene feil
Quiz: Hva kan du om julematen?
MEDISTERKAKER
500 g medisterdeig
1 ts salt
2 ss potetmel
½ ts pepper
½ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2,5 dl melk
Medisterdeigen og melken bør ha samme temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt.
Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Elt 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper med mer melk.
Rødkål
750 g rødkål
1 eple
1 ts salt
2½ dl kjøttkraft
2 ts eddik, 7 %
2 ts sukker
Snitt kål fint og skjær eplet i små biter.
Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele.
Tilsett kjøttkraft og eddik. Kok opp og la det trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom, og smak til med sukker mot slutten.
Tilsett potetmel og krydder. Spe i resten av melken. Form til runde kaker. Brun og stek medisterkakene i panne med smør og trekk dem videre i en kjele med vann eller kraft.
SURKÅL
750 g hodekål
1 eple
1 ts salt
2 ts karve
2½ dl kjøttkraft
2 ts eddik, 7 %
2 ts sukker
¼ ts pepper
Snitt hodekål fint og kutt eplet i små biter.
Legg kål og epler lagvis med salt og karve i en kjele. Hell på kjøttkraft, kok opp og la det trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik, sukker og pepper.
TIPS: Rør eventuelt inn litt fett fra ribben i surkålen før servering, det gir en ekstra god smak.
LES OGSÅ:
Mormors pepperkakehus fra grunnen av
Pepperkakemuffins med blåmuggost
Mor Monsen - perfekt å ha i fryseren
Samleside: Flere kakeoppskrifter fra Hjemmet
HJEMMET - best på mat!
Er du på jakt etter en liten godbit? Her på www.hjemmet.no finner du nye oppskrifter hver uke på deilige kaker og søte fristelser. Er du interessert i mat, kan det være en god idé å abonnere på Norges største ukeblad. Hver eneste uke har vi en fyldig mat-seksjon med gode oppskrifter til inspirasjon og glede.
Ha en fin uke med Hjemmet!
Mvh. Elisabeth Lund-Andersen
redaktør
Denne saken ble første gang publisert 05/12 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.