Oppskrift på julens desserter med en moderne vri

Deilige juledesserter

Gården Nordre Ekre deler to av sine deilige og velsmakende juledesserter!

Sist oppdatert

En deilig dessert er en perfekt avslutning på et godt måltid. Her får du to tradisjonelle desserter - med en moderne vri.

Vi du kokkelere mer, kan det kanskje friste med små, søte Sarah Bernard, eller rett og slett hjemmelaget marsipan?

Bringebærsorbé med sjokoladekrem

50 g hakket biter sjokolade (ca. 70 %)

1 eggeplomme

1 ts sukker

1 ts smør

90 g kremfløte

Eventuelt en liten dash sitruslikør

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene unntatt fløten, og ha de i en foodprosessor.

Kok opp fløten, og tilsett den i foodprosessoren mens det kjøres til en glatt masse.

Helles i små porsjonsformer (ca. 5 cl), og avkjøles i kjøleskap.

Sorbé:

400 g bringebær (fryste går fint)

ca. 2 dl vann

30 g glukose

220 g sukker

Slik gjør du:

1. Kok opp sukker, glukose og vann. Er bærene frosne, kan den varme sukkerlaken helles over de frosne bærene.

La blandingen stå en halvtime. Kjør blandingen med en stavmikser, og passer gjennom en sikt så bringebærsteinene siles fra.

2. Sorbémassen kjøres i ismaskin, gjerne samme dagen som den skal brukes.

Tips!

Har du ikke ismaskin, kan du bruke fryseren. Putt sorbéen i fryseboksen i 20-30 min. Rør et par ganger underveis slik at du unngår dannelse av isnåler.

 

Mor Monsen med tyttebær og macadamianøtter

250 g smør

250 sukker

250 g egg (vekt med skall)

250 g hvetemel

½ ts bakepulver

Revet skall og saft av to økologiske sitroner

30 g macadamianøtter (hakkede)

75 g hvit sjokolade (grovhakket)

60 g tyttebær (kan godt være frosne)

2 ss perlesukker

Slik gjør du:

1. Rør temperert smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg. Sikt hvetemel og bakepulver og rør sammen mens du tilsetter sitronsaft og skall.

Smør bakepapir i en form på ca. 30X20 cm og fordel halvparten av deigen utover denne.

2. I resten av deigen tilsettes halvparten av de hakkede macadamianøttene, halvparten av tyttebærene og 2/3 av den hvite sjokoladen (grovhakket). Deigen fordeles over i formen og på toppen drysses resten av tyttebærene, sjokoladen, nøttene og perlesukkeret.

3. Stekes på nederste rille i ovnen på 175 °C i ca. 25 minutter.

Oppskriften sto på trykk i Familien nummer 25/2014, og er opprinnelig fra Nordre Ekre gård i Heidal.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også