Svindel på nett:

Advarer mot annonsesvindel på nett

Terje Torsen fra Bjugn annonserte motorsykkel til salgs hos AutoDB. Svindlere "stjal" annonsen.

NETTJUKS: Terje Torsen ble utnyttet av svindlere da han skulle selge motorsykkelen sin på AutoDB.no.
NETTJUKS: Terje Torsen ble utnyttet av svindlere da han skulle selge motorsykkelen sin på AutoDB.no. Foto: Faksimile: Autodb.no
Sist oppdatert

Tilsynelatende står det et engelsk shippingselskap bak en ny trend i svindel med rubrikkannonser på nett. Terje Torsen fra Bjugn er en av dem som høyst ufrivillig er blitt utnyttet i opplegget.

Torsen annonserte motorsykkelen sin på AutoDB på normalt vis, en helt alminnelig nyere sportssykkel i 600-klassen.

10 tips til trygg nettbank.

Penger til England

- Jeg oppdaget svindelen først da jeg ble kontaktet av en av dem som nesten ble lurt, forteller Torsen.

Svindlerne hadde mer eller mindre kopiert Torsens annonse, inkludert bilder. Forskjellen var en langt lavere pris, for å få det til å se ut som et røverkjøp, samt en kontaktadresse på epost i stedet for telefon.

Vedkommende som ble interessert i motorsykkelen i annonsen, fikk imidlertid en litt merkelig respons på email. For det første var svarteksten på engelsk, og han ble i emailen bedt om oppgjør til en engelsk konto.

- Vedkommende synes selvsagt dette var litt snodig og prøvde å få kontakt med med meg. Det var ikke vanskelig ettersom de to annonsene ved sortering lå i rekkefølge, med de samme bildene. Og på min annonse sto nummeret.

Fiktiv ip-adresse

Torsen var selvsagt ikke spesielt glad for dette, og kontaktet AutoDB, som umiddelbart sperret den fiktive annonsen.

- Vi kjenner problemstillingen, forteller Robert Martinsen i AutoDB. - Dette er en person eller bande som over tid har forsøkt det samme både med traktor, mc og bil på både Finn og AutoDB.

- Problemet for oss er at de klarer å operere med fiktiv ip- og emailadresse. Med andre ord er "pengesporet" det eneste som kan følges.

Ifølge Martinsen er flere saker i denne serien politianmeldt, og tilsynelatende er det et engelsk shippingfirma som er endestasjon for pengene.

Svindelutsatt? Bruk bondevett

Saken er selvsagt et problem for dem som får stjålet sin annonse, men enda verre er det for dem som lar seg lure av svindelen. Martinsen har imidlertid et par gode råd for brukere av annonsene, først og fremst sunt bondevett.

- De fleste vil klare å avsløre slike svindlere bare ved å lese annonsen med et nøkternt blikk. Er det noe rart med telefonnummer eller emailadresse?

- Eller er det ganske enkelt et tilbud som er for godt til å være sant? Da er det som regel det også, påpeker Martinsen.

Er du i tvil, så kan det være en god ide å ta en titt på nettsidene til Forbrukerombudet, som både har generelle tips til forbrukere og en egen side om nettsvindel.

Først omtalt i år 1588

Martinsen har selvsagt rett. Og ettersom stort sett alle nordmenn har fått både ett og ti "Nigeriabrev" de siste årene, burde vi være rimelig hardhudete.

Men det betyr ikke at svindlerne gir opp så lett. Professor dr. juris. Olav Torvund, som er ekspert på blant annet opphavsrett og e-handel, har blogget utdypende om problemstillingen her.

Torvund viser også til Gisle Hannemyrs bok "Hva er Internett?", som påpeker at metoden er kjent fra Spania så langt tilbake som i 1588 under navnet "Den spanske fangen".

Finn.no fikk stoppet svindlerne

Lars Vinden er ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.no, og bekrefter at de også kjenner tilfeller med samme metode.

- Vi hadde en periode i slutten av september med mellom 5 og 10 slike annonser. Vi oppdaget dem blant annet basert på tips fra publikum.

Finns representant forteller at de samarbeidet en del med politiet i saken, og har ikke registrert lignende tilfeller siden oktober.

- Vi har inntrykk av at vi har stoppet vedkommende eller banden det gjelder, sier Vinden.

Han er leder for en avdeling på tre personer som utelukkende jobber med kvalitet og sikkerhet på annonsen på Finn.no. Nettstedet har i ettertid blandt annet lagt ut advarsler om fenomenet på sidene.

Vinden råder generelt folk om å bruke hodet - er tilbudet for godt til å være sant? Oppdager du at selgere plutselig bytter epostadresse, eller kommuniserer på engelsk, eller ber om betaling til andre land?

- En av brukerne våre kommuniserte en stund med svindlerne. Den eller de sa først at de var i England, men så ba de om penger til konto i Spania. Slike ting er blant mange tegn på at ting ikke er som de skal være, påpeker Vinden.

- Betal aldri på forskudd

Frode Elton Haug er prosjektleder for nettsvindel hos Forbrukerombudet. Han bekrefter at de kjenner til denne varianten av nettsvindel fra omtale, men at de ikke har fått akkurat slike saker til Forbrukerombudet.

- Det er uansett bare en variant i en flom av slike svindeltyper med akkurat det samme formålet enten det lokkes med en iPhone eller PC eller gevinst i lotteri. Det de forsøker å få til, er å lure folk til å betale inn penger på forskudd.

Haug viser til den aller mest grunnleggende regelen for nettvett Forbrukerombudet minner om i alle sammenhenger:

- Man skal aldri betale på forskudd eller overføre penger til konto før handlene er gjort. Da har man ingen sikkerhet.

(Vi gjør oppmerksom på at Autodb.no eies av Hjemmet Mortensen, som også eier Klikk.no)

Kos deg med mer nettsvindel her:

Julesvindel på nett

Over 100 arrestert

Les også:

Julegavetips i siste liten

Her er årets produkt

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også