Lukt i bilen:

Dette kan være årsaken til at bilen din stinker

Vond lukt i bilen kan skyldes sopp og bakterier og kan i verste fall være skadelig.

VÅT BIKKJE: Stinker det av våt bikkje i bilen din, kan det skyldes klimaanlegget. FOTO: Martin Jansen
VÅT BIKKJE: Stinker det av våt bikkje i bilen din, kan det skyldes klimaanlegget. FOTO: Martin Jansen
Sist oppdatert

Lukter det våt bikkje i bilen uten at det faktisk har vært en våt bikkje i nærheten, burde du rense klimaanlegget. Sjansen er nemlig stor for at du har muggsopp, bakterier og mikroorganismer i klimaanlegget.

Matrester og annet søl, gnidd ned i seter og tepper over lengre tid, er også en kilde til vond lukt og muggsopp.

Muggsopp kan forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker og kan gjøre deg både trøtt, uvel og gi hodepine.

– Hvis muggsoppen får gro på innsiden av luftfilteret til airconditionanlegget, kan betydelige mengder soppsporer føres rett ut i pustesonen for fører og passasjerer. Det kan gi plager som astmasymptomer, trøtthet og sviende øyne, sier Eirik Ask, spesialist i miljømikrobiologi ved Unilabs Telelab.

Rens anlegget!

Du tenker kanskje at det å rense klimaanlegget er en jobb for profesjonelle, men det er faktisk noe alle klarer selv. Tro det eller ei, men klimaanlegget gjør jobben nesten helt av seg selv.

Alt du trenger å gjøre er å kjøpe en boks med klimaanlegg-rens hos din nærmeste bilrekvisitabutikk og følge anvisningen på pakken. Som oftest sprayes produktet enkelt og greit inn i luftdysene i dashbordet. Deretter starter du bilen, setter på resirkulering av kupeluften og vifta på middels hastighet. Gå så ut av bilen, lukk dørene og vent i minimum ti minutter.

KILDEN: Muggsopp, bakterier og mikroorganismer trives i klimaanlegget. FOTO: Martin Jansen
KILDEN: Muggsopp, bakterier og mikroorganismer trives i klimaanlegget. FOTO: Martin Jansen

Det finnes også spraybokser du setter på gulvet i fotbrønnen på passasjersiden pekende opp mot luftinntaket til kupevifta under dashbordet. Framgangsmåten ellers er stort sett lik. I begge tilfeller er det viktig med god utlufting i ettertid.

Følger du bilens serviceplan tar verkstedet ansvar for at kupéfilteret byttes før vond lukt oppstår. Eier du en gammel bil som ikke er på jevnlig service, må du passe på dette selv. Filteret kan gjerne byttes en gang i året. Selve filteret er ikke dyrt, men kan være vanskelig å bytte.

Rens interiøret!

GAMMELT: Melkerester, gammelt oppkast og annet klin setetrekket, kan medføre ubehagelig lukt. FOTO: Martin Jansen
GAMMELT: Melkerester, gammelt oppkast og annet klin setetrekket, kan medføre ubehagelig lukt. FOTO: Martin Jansen

Like viktig er det å bli kvitt gammelt søl i seter og tepper, men husk at vond lukt også kan feste seg til harde flater som plast og til og med glass. Det gjelder derfor å vaske alle flater.

Fjern alt løsøre og støvsug bilen, gjerne med en støvsuger som suger både vått og tørt. Det er viktig å gå grundig til verks - husk å støvsuge under setene.

Deretter er det bare å gyve løs på interiørvasken. Til dette finnes det gode spesialprodukter, som tekstilrens, som ikke bare pynter overflaten, men faktisk renser i dybden og fjerner kilden til vond lukt.

Lukten av oppkast og gulp kan bli svært intens, på grunn av magesyren. I tillegg til en skikkelig runde med tekstilrens, kan du forsøke det gamle trikset med eddik: Hell litt eddik i en skål, og la den stå i bilen over natten.

Sterkere saker

Om stanken fortsatt er der, burde du overlate jobben til profesjonelle med skikkelig utstyr. Ozonbehandling er da ofte den beste løsningen.

Ozonbehandling gjør bilen 100 % allergifri og fjerner røyklukt og annet vond lukt ved å drepe bakteriene som forårsaker dette, skriver Ila Bilvask på sine nettsider.

Kattepiss

Enda verre enn lukten av våt hund, er lukten av kattepiss. Selv ikke ozonbehandling hjelper. Faktisk kan eneste utvei være å erstatte interiørelementene med nye.

Ozonbehandling tar flere timer og koster rundt 3000 kroner for en personbil.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også