Isskraper til under 50-lappen

Test av isskraper

Her er isskrapene som duger når isen skal vekk, til under 50-lappen.

Foto: FOTO: Terje Haugen
Sist oppdatert
Foto: FOTO: NAF

Om testen:

For å kunne skille mellom de ulike variantene innen billigskraper, har vi enkelt og greit sett på hvilke skrape som gir fortest isfri rute.

Her ser vi bort fra hjelpemiddel som varmetråder i ruta, og alminnelig defrostbruk, som betinger at bilen skal gå på tomgang.

På denne tiden av året er trolig isskrapen vår beste venn før kjøreturen, og spesielt nå som temperaturene vandrer mellom pluss og minus. Med mindre du har en varm garasje, eller bil med innebygget motorvarmer, må du fram med en eller annen form for isskrape for lovlig og praktisk kunne bruke bilen fra A til B.

Her har vi derfor tatt turen innom en knippe bensinstasjoner, i tillegg til bilrekvisitakjeder og dagligvarekjeder for å se på utvalget i de lavere hyller.

Det store spørsmålet vi søker svaret på er jo naturlig nok hvilken isskrape som får jobben gjort kjappest og billigst.

Og så dernest var det er det jo dette med kvalitet da. Noen knekker meget lett, og det kan jo være irriterende nok når du har bare en skrape igjen og skal rekke noe. Løsningen går ut på å ha flere skraper. Fall bare ikke for fristelsen til å kjøre før ruta er helt isfri, reaksjonen er strenge om du blir oppdaget - men viktigst: Du kan ende opp med å skade andre.

Delte meninger

- En god isskrape bør ha tagger på eggen, mener Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

Men her er meningene mange og delte, og noen form for fasit er det nok vanskelig å legge fram.

Her i redaksjonen har det like vel samlet seg en god del erfaring rundt temaet opp gjennom årene.

Preferansene er godt spredt, men det største skillet går mellom dem som sverger til skrape med metallkant og de som vil ha rimelig plastkant.

- Jeg går for den billige løsningen; en håndskrape i plast. En vanlig firkantet plastdings som du får gratis her og der, sier Petter Handeland, biltester i Vi Menn Bil TopGear

Han forteller videre at grunnen til det, er at den ligger veldig mot vinduene og skraper veldig godt.

- Den er også hendig og tar lite plass i bilen - den kan gjemmes under solskjermen eller i dørsiden. Ulempen er selvfølgelig at den ikke har kost de dagene det snør mye.

I den andre enden har vi bobiljournalist Geir Svardal.

- Jeg har god erfaring med isskraper med kant i metall. Noen har opplevd å få riper i glasset, men det har ikke skjedd i mitt tilfelle, sier Svardal.

Han mener dette er en meget effektiv skrape, som også er rimelig.

Alternativer til skrape

Om du av natur befinner deg litt i de mer vågale hjørnene, kan også andre metoder vurderes. Det klassiske trikset er å bruke kjemikalier som av ulike årsaker gjør noe med smeltepunktet på isen.

Men også vanlige husholdningsprodukter kan gjøre susen i noen tilfeller. Her prøver noen vanlig eddik med varierende hell, i tillegg til de tiltenkte kjemikaliene.

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også