Svindel

Advarer mot "muldyr" på nett

Bedrageri med bil tar flere former. Er du på nettjakt etter bruktbil, bør du være på vakt mot “muldyr”.

UTFORDRINGER: Etter at markedsplassen FINN begynte med sms-verifisering av bilannonser i 2011, har det vært en kraftig nedgang i antall falske bilannonser på markedsplassen. Men svindlerne finner nye metoder. ILLUSTRASJONSFOTO
UTFORDRINGER: Etter at markedsplassen FINN begynte med sms-verifisering av bilannonser i 2011, har det vært en kraftig nedgang i antall falske bilannonser på markedsplassen. Men svindlerne finner nye metoder. ILLUSTRASJONSFOTO
Sist oppdatert

Såkalt "nigeriasvindel" er fortsatt et problem på nettbasert markedsplasser. Svindlerne legger ut falske annonser (gjerne kopier av faktiske annonser) av fine biler til veldig hyggelig pris, og krever forskuddsbetaling.

- En del blir overivrige på nett når de ser en fin bil til en billig penge, sier Anne Dybo, rådgiver hos Økokrim.

En annen metode nigeriasvindlerne benytter er å operere som bilkjøpere. De tar kontakt med bilselger og sender en falsk sjekk eller bankremisse som er pålydende mer enn det du skal ha for bilen, og forklarer det med at du må sende det overskytende beløpet videre til en agent for shipping.

FINN er en interessant markedsplass for svindlerne, men etter at markedsplassen begynte med sms-verifisering av bilannonser i 2011, har det vært en kraftig nedgang i antall falske bilannonser på markedsplassen, ifølge Geir Petter Gjefsen, sikkerhetsrådgiver i FINN.

Uvitende kvinner

Svindlerne har imidlertid funnet nye metoder, blant annet bruk av såkalte "muldyr". Dette er personer som bevisst eller ubevisst hjelper svindlerne med eksempelvis å legge ut annonser for dem.

- Muldyrene etableres ofte via datingsvindel, og opererer som mellomledd for svindlerne. Muldyrene er ofte kvinner, og mange av dem skjønner dessverre ikke hva de er med på. De bidrar til å gi de falske annonsene troverdighet fordi kontaktpersonen er norsk. Problemet for disse kvinne er at de uvitende om at de er med på noe straffbart, sier Dybo.

-Vårt svar på disse strategiene er blant annet å flytte mer av dialogen mellom kjøper og selger inn på FINN, slik at vi eksempelvis kan oppdage når en kjøper foreslår å bruke en fiktiv transporttjeneste. I tillegg oppdaterer vi våre sikkerhetssystemer kontinuerlig, sier Gjefsen.

Råd til nettvett

Foto: Lasse Lerdahl

* Noen tilbud er rett og slett for gode til å være sanne.

* Ikke aksepter krav om forhåndsbetaling

* Vær ekstra på vakt dersom bilen er billigere enn listepris, og hvis det oppstår komplikasjoner som du må betale for.

* Vær forsiktig med personlige opplysninger. Gi aldri kredittkortnummer, personnummer, innloggingsinformasjon eller annen sensitiv informasjon til fremmede.

* Vær skeptisk dersom vedkommende oppgir norsk statsborgerskap og har et svært norskklingende navn, men forteller at han/hun foretrekker å skrive på engelsk, og oppholder seg i et annet land slik at bilen må sendes derfra.

* Vær særlig våken dersom det ikke er mulig å organisere en visning av bilen.

* Som selger bør man ha i bakhodet at man aldri skal behøve å betale til kjøper eller tredjeparter for å få i stand et salg.

* Legg ikke ut annonser på vegne av ukjente. Husk at du er fullt ut ansvarlig for innholdet i annonser som du legger ut.

Kilde: Økokrim og FINN

ADVARER: Anne Dybo, rådgiver hos Økokrim

Les også:

Så bra er fem år gamle bestselgere

2013 - de beste sommerdekkene

Nye regler: Snart forsvinner disse bilene

Slik fikser du deg varebil på grønne skilter etter 29. april

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også