Bilvask:
Håndvask kan ødelegge billakken
Vaskehaller som tilbyr rimelig håndvask finnes snart overalt. Men pass på - dårlige vaskerutiner kan ødelegge lakken på bilen din.
- Jeg hadde ny bil, og i likhet med mange andre som har det, tenkte jeg at jeg nå skulle ta godt vare på den.
Trond Andreassen sier dette. Og derfor valgte han å sette sin Mini Cooper Countryman bort til en av de bemannede og rimelige vaskehallene, som den senere tid har dukket opp som paddehatter i Oslo og landet ellers.
Lakkskader
Cirka en gang i måneden, gjennom høst og vinter, fikk han bilen vasket for hånd. Sjokket var stort da han i vårløsningens sterke sollys oppdaget at lakken hadde fått store skader.
- Det var riper og vaskeroser over alt. Jeg er ingen ekspert på bilvask, men såpass skjønner jeg, at vaskehallen jeg har brukt vasker bilene på feil måte.
Språkproblemer
Andreassen forlangte en kompensasjon, siden han nå var nødt til å bruke en ekspert for å berge det som berges kan av lakk.
- Først tilbød de meg en alt for lav pengesum. Så sa de at de kunne polere den for meg. Til slutt skjønte de plutselig ikke hva jeg sa, og begynte å diskutere seg i mellom på sitt eget språk.
Vanlig med lakkskader
- Polering ville ikke hjulpet noe særlig på disse skadene.
Det er Bjørn Erik Hansen hos HM Centeret Bil og Båtpleie i Grålum ved Sarpsborg som sier dette. Han har fått bilen til Andreassen inn til behandling, og skal la den gjennomgå en serie behandlinger i løpet av dagen.
Alkymiens verden
Han begynner med en grundig og riktig håndvask. Følger opp med rubbing, som er det eneste som kan fjerne lakkriper som ikke er for store. Er de store, må det nemlig annen lut til - men heldigvis kan du da fikse lakken billig.
Så åpner Hansens kjemiforelesning døren inn til "alkymiens verden" på gløtt, men snart blir han stum, for der inne er oppskriftene på lakk så god som ny, hemmeligholdt for en skarve journalist.
HM Centeret er ett av disse gjerne godt bortgjemte verkstedene som kan sitt fag. De utfører blant annet en lakkbeskyttelses-behandling ved navn K2000, som gjør at du kan glemme polering de neste 3-5 årene, og dessuten få en bil som er atskillig lettere å holde ren. Omtrent som den kanskje mer velkjente Ditec-behandlingen gjør.
Riper av børster
Lakkskadene på Andreassens bil har Hansen sett utallige ganger.
- Som regel kommer de av at folk velger vaskeprogram med bruk av børster. Da blir det riper. Men de kan også komme av at vaskehaller ikke har gode nok rutiner, og håndvasker bilene på feil måte. Det er for eksempel særdeles viktig at man steamer bilene før man går på med svamp eller pusseskinn, slik at partikler ikke gnis inn i lakken og skader den.
Åpenbart har ikke alle bilpleie-firmaene gode nok rutiner. Og for den som ikke er spesielt kyndig innen temaet bilvask, kan det være vanskelig å i farten avgjøre om bilen vaskes riktig.
- Men det hjelper i hvert fall at du spør hvordan de vasker bilen din. Gi uttrykk for at du er redd for riper, og at du må vite at de gjør jobben på riktig måte. Svaret kan jo gi deg et inntrykk av hvordan ståa er, sier Bjørn Erik Hansen. Som for sin del vasker bilen sin selv, for å være spå den sikre siden.
Det kan du også gjøre. Følg våre råd her, og se også under, på HM Centerets egne råd for riktig sommervask:
Sommervask
Legg på ferdigblandet såpe på tørr bil med en lavtrykkssprøyte eller gjennom høytrykksvaskeren. Etter to-tre minutters virketid spyles såpen av. Vær nøye med dette. Vask aldri bilen i sterk sol. Såpen må aldri tørke av på lakken. Er bilen behandlet (f. eks. med K2000) behøver du normalt ikke å bruke svamp. Har du brukt høytrykksvaskeren med en avstand på 10-15 centimeter, er bilen ren nok til et pusseskinn etterpå. Ta en liten "kork" med såpe i vannet til pusseskinnet og tørk bilen. Har du fått fugleskitt eller lignende på lakken - tørk det IKKE vekk med papir eller en fille. Dette lager riper. Bruk høytrykksvaskeren eller en slange, og spyl det vekk.
Les også:
Slik blir bilen din sommerfin - video
Velg rett motor, halver regningen
Slik reparerer du bulken billig
Denne saken ble første gang publisert 24/04 2011, og sist oppdatert 24/06 2017.