Prøvekjørt: Subaru WRX STI
Ikonet er tilbake
Etter å ha vært borte fra det norske markedet i noen år, er WRX STI endelig tilbake. Og hvilket comeback!
Subaru Impreza WRX STI er en bil veldig mange nordmenn har et nært forhold til. Petter Solberg må ta sin del av skylden, for det var nettopp denne bilen han rattet inn til førsteplass i WRC (World Rally Championship) i 2003. Vi kan trygt si at STI er en legende.
Nå i 2014 gjør Subaru et comeback. Ikke bare lanserer de en helt ny WRX STI (fjerde generasjon), men den norske importøren har igjen valgt å tilby "rallybilen" til norske kunder.
Og nå sitter jeg her, i en helt ny WRX STI, på en asfaltbane noen kilometer utenfor Stockholm.
I 911-land
Som på billanseringer flest får vi en grundig gjennomgang av bilen før vi slipper til bak rattet. Og her er japanerne i særklasse. Hver skrue og hver mutter gjøres rede for, mens tykkelser på stag, fôringers hardhet og forskjellige ståltyper til slutt danner grunnlaget for en hel masse grafer. Grafer som tilsier at nye WRX STI har kjøreegenskaper på linje med Porsche 911.
De omstendelige japanerne har nemlig tatt mål. Mål av reaksjonstider på styring, krenging og gassrespons. Og verdiene er lave. Lavere enn i lillebror BRZ og lavere enn balansekunstner Porsche Boxster.
Nesten like lave som sportsbilikonet Porsche 911, faktisk.
Enda stivere
Om tallene er reelle vet vi ikke. Men om de faktisk er reelle, hvordan de har fått det til?
Det handler om å forsterke hjulopphenget. Tykkere stabilisatorstag, grovere og hardere fôringer og stivere fjærer skal gi bedre styrerespons og mindre krenging. Utstrakt bruk av høystyrkestål i selve konstruksjonen skal dessuten gjøre vridningsstivheten langt høyere enn tidligere.
Dermed skulle alt ligge til rette for et aldri så lite kjøreeventyr. Eller?
Uhyre potent
Tekniske data:
- Motor, cm3: 2457
- Effekt, hk ved o/min: 300/6000
- Dreiemoment, Nm ved o/min: 407/4000
- Egenvekt, kg: 1582
- Lengde/bredde/høyde, cm: 460/180/148
- Bagasjerom, liter: 460
- Forbruk, EU-mix l/mil: 1,04
- CO2-utslipp, g/km: 242
- 0-100 km/t, fabrikk, sek.: 5,2
- Toppfart, km/t: 255
- Pris fra, kr: 879900
En rallybil, og i hvert fall en WRC-bil, er bygget for å takle all verdens kjøreforhold. Derfor er firehjulsdrift et must. Og firehjulsdrift, det har WRX STi. Firehjulsdrift, justerbar differensial på mellomakselen og et beist av en turbomotor. Den samme som i forrige generasjon, for øvrig - en turbomatet 2,5-liters bensinrekkefirer med 300 hestekrefter og 407 Newtonmeter.
At motoren har noen år på baken merkes på kraftutviklingen. Bunndraget er ikke noe å rope hurra for, og fullt dreiemoment er først på plass ved 4000 omdreininger. Men det gjør ikke noe. Dette er en bil som skal kjøres, og den skal kjøres hardt. Og selv om bunndraget kunne vært bedre, står det ikke på ytelsene.
0-100 km/t feies unna på 5,2 sekunder uansett føre og underlag, og toppfarten på 255 km/t, vil vi tro holder for de fleste.
Litt for stor og tung
Vi kjenner det fra første meter på banen. WRX STI er uhyre kapabel og mye mer kontant enn forgjengeren. Styringen er ultrapresis og veigrepet fantastisk, og det hele støttes opp av enorm akselerasjonen og et sett veldig gode bremser.
Likevel er det noe som ikke stemmer.
De mange hårnålsvingene, der jeg må langt ned på turtall i andregir, gjør at jeg ikke finner meg helt til rette. En liten og kjapp framhjulstrekker som Fiesta ST ville vært vel så bra på denne banen.
I WRX STI handler det om å finne flyten, og nå er den rett og slett litt stor, tung og seig, om jeg kan bruke slike ord om denne bilen. Det føles feil, for det er helt klart at det bor mer bilen.
Godt føre
En landevei i variert terreng ville vært bedre. En så krevende vei at man nødvendigvis ikke trenger å overstige fartsgrensen for å kjenne på redskapen. En sånn vei ville vært perfekt for STI.
Japanerne fornekter seg ikke. Akkurat den veien ligger selvfølgelig klar på navigasjonsenheten. En landevei som hentet ut fra en fartsprøve i et rally, med herlige s-kombinasjoner, blinde krøn og variert underlag. Og været er helt perfekt. Grått og fælt, med kraftig vind, regn, sludd og enkelte haglbyger.
Det er under slike forhold WRX STI distanserer seg fra andre sportsbiler. For det er det den er, en sportsbil. En sportsbil som ikke trenger paddeflatt underlag og kerbs. Det ligger i navnet, den finner sin egen sti.
Sitter som limt
Det mest imponerende med WRX STI er hvordan den skjærer inn i svingene. Stadig tenker jeg at jeg har gått for fort inn, men like ofte innser jeg at jeg kunne gått enda hardere til verks. Og selv om farten er høy, er det bare å gi gass. Den sitter som limt til veien og skjærer gjennom svingene som en varm kniv i smør. G-kreftene river i kroppen.
Timene Subaru har lagt ned i chassis og hjuloppheng har definitivt gitt resultater, og det er lett å la seg imponere. Og kanskje best av alt, er at det hele føles så uanstrengt og utrolig solid. Uansett hvor hardt du tar i, er bilen klar for mer. Den føles udødelig.
Dyr lek
Selv om Subaru har gitt WRX STI et fint løft fra forrige modell, bærer den preg av å være en billig bil i utgangspunktet. Ser vi bort fra de dype sportssetene i skinn og det tøffe rattet, er materialkvaliteten innvendig typisk Subaru-enkel. Det er en del hardplast å finne, og karbonimitasjonen i de forskjellige panelene i dashbord og midtkonsoll lurer ingen. Og støydempingen er heller dårlig. Veldig dårlig tatt prisen i betraktning.
Norske avgiftsregler må ta sin del av skylden. Ikke for støydempingen, men for prisen. I Sverige koster denne bilen 379 900 kroner, mens den i Norge vil koste 879 900 kroner. Det er et slag i trynet for mange, og en spiker i kista når det kommer til å realisere drømmen om en bil med legendestatus.
Veldig få har råd til å bla opp så mye penger for å sikre seg en WRX STI.
Vente på bruktmarkedet
Men noen heldige har sjansen, og en eller annen gang i framtiden vil bilene som blir solgt dukke opp på bruktmarkedet. Da er vår tur. Da har vi mulighet til å sikre oss en rallybil for gata. For har du først bestemt deg for en slik type bil, da er fjerde generasjon WRX STI et ypperlig valg.
Vi gjør oppmerksom på at prøvekjøringen fant sted i Sverige. Subaru betalte for oppholdet.
Les også:
Japanernes våpen i kampen mot Golf
Denne saken ble første gang publisert 26/05 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.