Bilforsikring
Bilferien kan gi kjørelengdesmell
Det kan bli kostbart å overskride kjørelengden du har oppgitt på forsikringen.
Har du vært på langtur med bilen i ferien, kan det være lurt å sjekke at kjørelengden stemmer med det du har oppgitt til forsikringsselskapet. Det er nemlig ditt ansvar, ifølge forsikringsselskapene.
- Kjørelengden er en del av forsikringsavtalen. Man betaler premie i forhold til valgt kjørelengde. Dersom man overskrider kjørelengden er det vårt inntrykk at selskapene praktiserer avkortning, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO)
Du får med andre ord mindre erstatning dersom det skulle oppstå en skade.
- Ikke alle bileiere er klar over hvor viktig det er at de holder seg innenfor den avtalte kjørelengden, sier Øivind Huse, leder for Produkt i Storebrand Forsikring.
Kan bli kostbart
Valg av kjørelengde har betydning for prisen på bilforsikringen din.
- Kjører du mye, er det større sannsynlighet for skade enn en som kjører mindre. Dette reflekteres i prisen på forsikringen. Får du en skade og har kjørt lengre enn avtalt, vil dette kunne medføre reduksjon i erstatningen, sier Huse.
I en standardpolise vil det typisk stå skrevet:
"Endres Selskapets risiko for skader i forhold til den avtale som er angitt i forsikringsbeviset, plikter forsikringstakeren straks å underrette Selskapet. Følgene av å unnlate å gi Selskapet beskjed om endringer av risikoen som betinger høyere premie enn den som er betalt, er: Ved vognskade begrenses Selskapets ansvar til hva som svarer til forholdet mellom den premie som er betalt og den som skulle ha vært betalt. Ved ansvarsskade har Selskapet tilsvarende regressrett overfor forsikringstakeren, dog begrenset til 5 ganger årspremien for ansvarsforsikring uten bonus"
Overskridelse av den avtalte kjørelengden vil være omfattet av dette
- Hvis man kjører mer avtalt kjørelengde og det skjer en skade, så vil det bli en såkalt prorata-erstatning. Det vil si at reduksjonen i erstatningen ved overskredet kjørelengde blir den prosentvise forskjellen det er mellom den premien man har betalt og den premien man skulle betalt. Utgjør denne forskjellen eksempelvis 30 prosent, så blir det 70 prosent i stedet for 100 prosent erstatning, sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i IF.
Slik beregner du kjørelengden
Det er ikke bare feriereiser som påvirker hvor langt du kjører hvert år. Bytter du for eksempel arbeidssted, kan dette ha vel så mye å si for din årlige kjørelengde. Derfor bør du med jevne mellomrom se hvor langt bilen har gått siden sist.
For mange ferske bilister kan det imidlertid være vanskelig å vite hvor langt man kjører i løpet av et år.
- Begrenset by- og lokalkjøring tilsvarer normalt rundt 12 000 kilometer per år. For vanlig familiekjøring regner vi 16 000 kilometer som normalt og tilstrekkelig, tipser Huse.
Er du usikker, så begynn med å måle distansen til og fra jobb og multipliser dette med antall arbeidsdager du bruker bilen. Legg så til hvor mye du bruker bilen på fritiden. Husk å inkludere bilferier og lengre turer, for eksempel til hytta, til slutt.
Vet du ikke hvor langt du kommer til å kjøre, er det fullt mulig å endre kjørelengden i løpet av året. Dette gjør du ved å kontakte forsikringsselskapet ditt.
Sjekker du kjørelengden, kan du også få deg en gledelig overraskelse:
- Hvert år har vi kunder som har oppgitt et høyere antall kilometer enn det som er nødvendig. Disse bør også justere dette, sier Huse.
Les også:
BMW-en mangler bare litt erotikk
Ny SUV til under 240 000 kroner
Gigant-SUV-en har slanket bort 420 kilo
Skjønner ikke forskjellen på fotoboksene
Denne saken ble første gang publisert 17/08 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.