Unngå dagen derpå-promillen
Unngå bakrusfella
Dagen derpå? Sjekk om du bør la bilen stå.
Fella er velkjent. Mange har gått i den, langt flere har sluppet unna. Så langt.
Men du kan fort bli den neste som stoppes av UP og får beskjed om å blåse.
Du føler deg kanskje edru, men kjenner usikkerheten gnage. Pulsen er høy. Det ble sent på gårsdagens 17. mai-feiring, men du var da i seng klokken 02.00? Hvor lenge kan egentlig promillen sitte i kroppen?
Fest og test
Lenge, faktisk. Det fikk vi understreket da vi kjørte vår egen kvasivitenskapelige, men realistiske test.
Kollegene Petter Handeland og Pål André Skogen stilte opp som test- og festpersoner. Oppgaven var todelt. Se hvordan det var med rattreflekser og fareoppfattning med promille. Samt å kontrollblåse i en promillemåler fra tidlig morgen av.
Vi møtes klokken 18.00. Som testapparat for de tidligere nevnte kjøreferdighetene har vi valgt en enkel men effektiv løsning: Playstation 3, Solberg Edition rallystol og Colin McRae Dirt.
Promilletabbene
- Bare en til: Du behøver ikke ha vunnet festen, men å ta et siste glass - spesielt sprit - øker sjansen for dagen derpå-promille betraktelig
- Sent oppe: Du behøver ikke føle deg spesielt trøtt eller dårlig. Men jevn drikking over lang tid kan sitte lenge i.
- Gammel måler: Også promillemålere trenger oppdatering. Er ikke måleren kalibrert på ett år, skal du ta en 0-utslag med en stor klype salt.
To rallyetapper med varierende vanskelighetsgrad velges ut. Og kjøres på tid. Først er gutta edru. Senere gjentar de kjøringen med stigende grad av promille.
Resultatet er ingen bombe. Selv med bare 0,2 i promille merker Petter forskjell.
- Jeg klarer ikke sladdene lenger. Jeg reagerer for sent!
Les også: Stadig flere kvinner fyllekjører!
Siden blir det mer enn sladdene som går ad undas. "Terminal damage" blir en hyppig melding på skjermen. Tidene blir dårligere og dårligere, og den nedagående kurven kulminerer da Pål André - med godt over 1,00 i promille - rett og slett kaster inn håndkleet.
- Jeg blir schwimmel. Bare å gi opp, klager han.
Slik straffes du
Promillekjøring straffes ved bøter, fengselsstraff og inndragning av førerkort. Normalt vil du bare få en bot hvis du blir tatt med 0,2-0,5 i promille. Førerkortet kan likevel bli inndratt, men i kortere tid enn ett år. Har du mellom 0,5 og 1,0 i promille venter betinget fengsel, en bot tilsvarende halvannen måneds bruttolønn og inndragning av førerkort i 18 måneder. Ligger du mellom 1,0 og 1,5 i promille kan du få betinget eller ubetinget fengsel, og førerkortet ryker for minst halvannet år. Ved promille over 1,5 idømmes nesten alltid ubetinget fengsel.
Morsomt i en rallystol i stua. Men dødsens alvor om du ferdes ute på veien. Alkohol sløver sansene, og gjør at du både oppfatter og reagerer på potensielt farlige situasjoner langt senere enn ellers.
Les også: Promillemytene er testet
Dagen derpå
Så til hovedpoenget. Hvor lenge sitter promillen i? De to - med helt ulik kroppsbygning og vekt - super seg opp til nærmere 1,5 i promille. De gir seg med drikkingen cirka 01.00, og kjøres hjem og i seng, med hver sin AL 7000 promilletester.
Dette er et drikkemønster som er godt kjent fra julebord. Festen varer ofte ut i de små timer, og det skorter ikke på alkohol. mange skal på jobben dagen etterpå.
Jeg ringer dem første gang klokken 6.00. Og her er resultatene fra gjentatte blåsinger utover morgenen.
De to følger hverandre med stort sett samme promillen, fra time til time. Det kan ha flere årsaker. Men vi har sett det før - en stor og tung person blir ikke nødvendigvis fortere edru enn en liten.
Og sjekk promillen! Ingen av mine kollegaer er under 0,2-grensen før i titiden. Begge kunne fort ha kjørt på jobb før den tiden.
- Etter en dusj og en brødskive kunne jeg fort ha satt meg bak rattet allerede klokken 6.00, hevder Petter. Som på den tiden følte seg trøtt, men ikke påvirket.