Tegnekurs

Slik tegner du drømmebilen

Helt fra vi er småbarn tegner vi biler. De litt større kan bruke de profesjonelle designernes arbeidsmetoder for å tegne sine drømmebiler. Slik går du frem.

Sist oppdatert

Barn fødes med blanke ark og fargestifter, og snart tar de dem også i bruk. Først med primitive og proporsjonsløse streker, senere med litt mer stil og realisme. Men for de aller fleste er likevel de profesjonelle bildesignernes rålekre skisser uoppnåelige. Eller kanskje ikke?

Dan Sevaldson er utdannet industridesigner, og jobber for Hareide Designmill i Göteborg. Nordmannen har lang erfaring med å tegne bilskisser.

- Det første du må tenke på, er å ha riktig utstyr. Kopipapir er billig og perfekt å tegne på for såkalte thumbnail-skisser. Med "thumbnail-skisser" menes små skisser, som lages raskt, og uten særlig mange detaljer.

- Jeg starter alltid med å lage mange små skisser for å utforske ideer, proporsjoner og design. Thumbnails kan være alt fra størrelsen på tommelfingerneglen din til størrelsen på en mobiltelefon.

UTSTYR
Vanlig A4 kopipapir
Copic skisseblokk (A3 eller A4)
Kulepenn (gjerne Bic Krystall)
Svarte fargeblyanter, Prismacolor og Verithin 
Markere og tusjer
Hvit Prismacolor fargeblyant
Hvit gouachemaling og tynn pensel
UTSTYR Vanlig A4 kopipapir Copic skisseblokk (A3 eller A4) Kulepenn (gjerne Bic Krystall) Svarte fargeblyanter, Prismacolor og Verithin Markere og tusjer Hvit Prismacolor fargeblyant Hvit gouachemaling og tynn pensel Foto: Hareide Designmill

Kulepenn for "thumbnails"

Det er gjerne sånn at det går raskere jo mindre skissene er, så dette er en veldig effektiv måte å starte på. Det er også avslappende å vite at det ikke gjør noe om det ikke blir helt perfekt på dette stadiet, sier Sevaldson.

Når Sevaldson lager sine "thumbnails", bruker han helt enkelt en kulepenn - gjerne en rimelig Bicpenn, fordi de ikke kladder.

- Kulepenn er et genialt tegneinstrument. Man kan variere trykket på den, og lage kraftige streker eller svake linjer som så vidt synes. Og så slipper man å spisse den, noe du jo må gjøre med blyanter.

Slik designer du din egen T-skjorte

Etter at Dan Sevaldson har drodlet seg fram til et utkast, skifter han fokus og utstyr. Kopipapiret skiftes ut med en skisseblokk som er tilpasset bruk av tusj, og som har spesialpapir som gjør at blekket fra tusjen ikke trenger gjennom og "blør" utover.

Billigpennen byttes ut med blyanter og tusjer kalt markere. Markere er høykvalitetstusjer som er laget for profesjonelle illustratører. De er ganske dyre, men er nødvendige for å få et bra resultat.

I dette tilfellet bruker Sevaldson tusjer fra merket Copic, men bruker ellers også mye AD markers.

- Jeg har også tre refill-flasker til tusjene, og disse matcher fargene på tusjene jeg har valgt ut. Tusjen må nemlig alltid være fuktig, så når man merker at den er tørr, fyller man på fra en refill-flaske som passer. Jeg pleier også å bruke blekket rett på tegningen for raskt å fargelegge store felt som vil ta veldig lang tid å fylle inn med tusjene.

Blyant på kulepennskissen

Foto: Hareide Designmill

Du kan få tusjer i flere hundre forskjellige farger, men Sevaldson bruker bare 4-5 gråtoner i vårt eksempel. Dette for å gjøre det enkelt og håndterlig.

- Husk også på at hvis man legger tusj på en kulepennskisse, vil man ofte oppleve at kulepennstreken renner utover i fuktigheten fra tusjen, og at skissen derfor blir ødelagt, advarer Sevaldson.

Tegnebrett for nybegynnere

Og anbefaler derfor at du på dette stadiet bruker blyant, siden streken fra den ikke blir dratt utover av spriten i tusjene. Selv bruker Sevaldson svarte fargeblyanter med to ulike kvaliteter.

- Verithin er en hard type som holder seg skarp lenge, mens Prismacolor er mykere og passer til å legge på mørkere og tykkere streker. Blyantene må holdes skarpe hele tiden, og jeg foretrekker å ha 5-6 ferdig spisset, slik at jeg slipper å spisse dem hele tiden. Jeg setter bare noen få streker med hver blyant før jeg legger den til side for å spisses. Elektrisk blyantspisser er en fantastisk oppfinnelse!, smiler han.

Basert på en av thumbnail-skissene går Sevaldson så opp i størrelse for å lage den ferdige skissen. Han foretrekker A3 som størrelse på papiret til denne delen av skisseprosessen. Og for Vi Menn Bil har han laget en skisse på en tøff, litt futuristisk GT.

DAN SEVALDSON

Dan Martin Fjørde Sevaldson er født i 1975, og var i 2002 ferdig utdannet industridesigner ved Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo. Han har arbeidserfaring fra Telenor og Abry Design i Norge, og fra Lego i Danmark. I 2006 begynte han i Einar Johan Hareides designstudio-filial i Göteborg.

Les også:

Dan Sevaldson
Dan Sevaldson Foto: Egil Nordlien HM Foto

Heng en Bentley på veggen

Fremtidens norske designere

Design din egen Louis Vuitton-veske

Tegne en tegning

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også