Simrad NSS Sport
Se Simrads saftigste kartplottere
Simrad Yachting navigerer etter stjernene med sin nye trykkfølsomme multifunksjonsmaskin.
Simrad Yachting lanserte sist uke en ny serie med touchbaserte multifunksjonsskjermer, eller plottere om du vil. De kommer i størrelsene 6,4, 8 og 12,1 tommer. Her er det ifølge produsenten Iphone og Ipad som er ledestjernen for utviklingen.
Dermed har Simrad (som ikke må foveksles med merkenavnet Simrad fra Kongsberg Maritime AS) kommet etter konkurrentene Garmin og Raymarine, som begge har lansert sine berøringsskjermer for en tid tilbake.
Simrad-familien består nå av toppmodellen NSO Offshore, i tillegg til NSE Expert og NSS Sport (siste bokstaven i forkortelsen indikerer bruksområdet). De to først nevnte modellene baserer seg på knappestyring.
Sport-instrumentene har mye til felles med den godt kjente teknologien som mange har tatt til seg fra Apples bestselgere. Når deg gjelder brukergrensesnittet - som for eksempel å finne fram i menyene - er fellestrekkene mange. Men der stopper også likhetene. Maskinvare og funksjoner er i en helt annen divisjon, med støpegods, slagfast plast og mange monteringsmuligheter.
Trykk...
Et annet stort sprang verdt å merke seg i denne leiren er overgangen fra vanlig knappestyring til berøringsskjerm. For vel ett år siden mente Simrads produktsjef Mike Fargo at berøringsteknologien generelt ikke holdt mål grunnet lav lysstyrke i dagslys.
- Men vi ser nå at ved hjelp av de nye LED-skjermene så kompenserer dette godt for lystapet, forklarer John M. Hestnes, daglig leder hos Navico-importøren ProNav.
Navico er for ordens skyld navnet på de som produserer Simrad, Lowrance og B&G-maskinene.
LED-teknologien har allerede gjort sitt inntog på hjemmelektronikkfronten, og den kjennetegnes lett ved sin høye lysstyrke.
.... og førsteinntrykk
Vi fikk se nærmere på nyvinningene nylig. Blant de sterkeste inntrykkene vi sitter igjen med er hvor lett plotterens grunnfunksjoner har blitt å bruke, som radar, ruteplanlegging og kart. Har du brukt en Iphone før vil trolig ikke brukergrensesnittet være en utfordring lenger.
Her er det videre i grunnen bare dine egne maritime kunnskaper som blir temaet om den skal kunne gjøre nytte for seg om bord som plotter. Maskinen kan også bruks som underholdningssentral via dokkingstasjon for Ipod/Iphone, eller som rent instrumentpanel for opp til to motorer.
Den kan også brukes nærmest som en ren digital sikringsboks via systemet C Zone (Se under). Dette er myntet mest på nybygg, men det fungerer kort fortalt slik at du kan styre all strømmen om bord via skjermen.
Mike Fargo forklarer C Zone her:
</p> </div>
Innebygget
En annen viktig faktor med den nye Sport-serien er at de har fått innebygget GPS og kartografi. De to minste modellene kan også skilte med innebygget ekkolodd. Detter skal i prinsippet gjøre den klar til bruk ut av esken.
Lanseringen her til lands skjer trolig over sommeren. Prisene vi har fått oppgitt ser slik ut: NSS-7: 15 900 kr, NSS-8 26 900 kr og NSS-12 koster 36 900 kroner.
SE OGSÅ: Test: Raymarine mot Lowrance
Merkenavnet Simrad versus Simrad Yachting
Merkevarenavnet «Simrad» er eid av Kongsberg Maritime AS. Simrad Yachting fikk tillatelse til å bruke dette navnet på sine produkter da de kjøpte yachting-delen i 2005. Simrad startet opp i 1946, og har dermed over 60 år i bransjen. Simrads produkter er kun relatert til profesjonelt fiskeri, vitenskapelig forskning og sjøforsvar. Kongsberg Maritime eies av Kongsberg Gruppen.
Denne saken ble første gang publisert 30/03 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.