Bruktbåt til under 50.000 kroner
Båtkupp til under 50.000
Det kan være et ganske omfattende detektivarbeide å finne en god bruktbåt til under 50 000 kroner. Men ved hjelp av Klikk Båts ekspertpanel, får du i alle fall gode tips på veien.
Utvalget av båter er stort. Du finner alt fra nye joller og landstedsbåter, til eldre turbåter og restuareringsprosjekter. Og midt i mellom en herskare av mer eller helst mindre velholdte farkoster.
I denne prisklassen må man regne med at det kan være en del innsats å gjøre med tilhørende fallgruber. Sjekk derfor nøye og ta gjerne med en båtkyndig for å vurdere båten.
Nå er det ikke alle som på bestilling kan trylle en båtkyndig opp av flosshatten. Skal du være på den sikre siden, bør du heller gå ned i båtstørrelse og finne en så ny og lite brukt båt som mulig.
Noe kan du imidlertid gjøre selv; se etter skader på skroget, sjekk motor, styring og elektrisk visuelt og funskjonelt. En prøvekjøring er helt nødvendig, ikke minst for å få en prøve på om motoren fungerer tilfredstillende.
De fleste båtmotorer fungerer greit en ti års tid, om de får godt vedlikehold og vinterservice. Alt over det regnes som bonus, og reparasjoner kan være kostbare. Kurant båt og motor er viktig jo eldre det blir, en Fnutt 460 med 60 hk Vroom kan være billig i innkjøp, men umulig å skaffe deler til.
Åpne båter bør være typegodkjent - det sikrer at båten har livsviktige oppdriftsmidler (under 5,5 meter). Har båten typegodkjenning og skilt fra Det norske Veritas er dette et klart pluss (den gamle nordiske båtstandarden).
Når det gjelder motor (påhenger) er det viktig med en telefon til en merkeforhandler: oppgi motornummeret så får du riktig årsmodell. Det finnes historier hvor motoren har vært 10-15 år eldre enn oppgitt.
Klikk Båts eksperter har gått gjennom tilbudet av brukte båter på www.autodb.no og www.finn.no. Vi fant noen interessante alternativer, som også gir et inntrykk av bredden i utvalget. For ordens skyld: Vi har kun studert båtene gjennoms annonsene, og ikke sett dem in natura.
Les også:
Terje Bjørnsen, fagsjef Klikk Motor
Hytte ved sjøen, hele dagen i båt. Det er Vi Menn Båt-redaktørens sommerrefreng. Her er hans billigvalg.
IF 26, 1969, kr. 46 000,-
Det går faktisk an å skaffe seg en grei feriebåt til under 50 000,-, hvis du bruker vinden som motor. Blant flere gamle kjente, som Maxi og Albin, faller valget på en tilsynelatende svært velhold IF fra 1969. Her er det fire køyeplasser, toalett og båten er lettseilt og fin for nybegynnere.
Skibsplast 515HT, 1981, kr. 45 000,-
Dette er en av de gamle klassikerne fra familiebedriften på Evje, og det finnes flere fine Skibsplaster til under 50 000,-. En lettplanende båt, med hyggelige sitteplasser og den lille hardtopen som værbeskyttelse. Akkurat denne båten er nyoppusset, og har en Tohatsu 40 hk fra 1998 som er akkurat passe til det relativt flatbunnete skroget.
Draco 1700, 1980, kr. 40 000,-
En annen klassiker, denne gangen fra Draco. 1700 er litt mindre enn den mer kjente 2000-modellen, men med et fint og sjødyktig Linge-skrog. Dette er en ren dagsturbåt for fine skjærgårdsturer, med grei sitteplass for inntil seks personer. På såpass gamle båter med hekkaggregat, er det viktig å få en velholdt og kurant motor. Det er en del slike båter på markedet, så bruk tid og vær selektiv.
Askeladden 16, 1981, kr. 40 000,-
En solid fritids- og bruksbåt, som tåler både vær, sjø og røff bruk. Den trives best i hastigheter mellom 10-20 knop, og trenger derfor ikke større motor enn den 35 hk Evinrude som henger bakpå. Og når en dag den gamle to-takteren skulle si stopp, vil den store bæringen i hekken også tåle en 25-30 hk firetakter. Det vil også gi mer komfort og lavere forbruk. På kjøpet følger også en henger.
Arne Otto Iversen, båtjournalist
Med kajakk som hobby og seil- og trebåter som lidenskap gjør Lillesand-baserte Arne Otto sine valg.
Arimar 360, 2005, kr. 45 000,-
En tifots RIB med seks hesters påhengsmotor er blitt én av familiens mest anvendelige farkoster etter at den ble anskaffet for et par år siden. Kombinasjonen av glassfiberbunn og gummipølse er en strålende idé, og båten er både stødig og morsom å kjøre.
Nå frister det å gå opp i størrelse både på motor og båt, og jeg velger meg derfor en 12 fots Arimar med styrekonsoll og targabøyle samt en 15 hk Yamaha på hekken. Utropspris er kr 45 000.- og jeg satser på at det er såpass prutningsmonn at hengeren følger med på kjøpet.
Broom 14, 1970, kr. 37 000,-
Fra tid til annen kan tilfeldigheter gjøre at man snubler over en virkelig perle av en båt, og jeg nøler ikke med å karakterisere 14 foteren fra den britiske produsenten Broom som en attraktiv veteran.
Glassfiberskroget er støpt i 1970 og en nylig oppgradering bør borge for kvaliteten. Detaljer som passasjerseter " feil vei", klassisk buet vindskjerm og fet lyskaster vil sikre eieren status som båtkjendis i alle havner.
Motoren er en relativt ny Suzuki 30 hk. For ekte liebhabere er prisantydningen på kr 37 000,- for rene røverkjøpet å regne.
Bengt-Erik Iversen, frilansjournalist
Bengt-Erik har testet og til og med konstruert båter siden vi andre gikk i sleng/kortbukser på 70-tallet. Her er hans valg til under 50 000 kroner.
Eldre tresnekker kan være et hyggelig alternativ og her er det en god del båter på markedet. Problemet kan være at det er vanskelig å få deler til gamle motorer! Beste tips om trebåter får du av gamlegutta i havna. Selvsagt må båten sjekkes for råte og andre skader, men her kan man faktisk finne brukbare perler.
Tresnekke, 1954, kr. 55 000
Tresnekke fra 1954 med Marna bensinmotor. 23 fot lang med kalesje og ser velholdt ut på bildene. Klassisk båt med vindskjerm og dekk i teak/mahogny. Om man ikke er redd for litt vårpuss, kan dette være en trivelig startbåt og mye tyder på at denne har fått kjærlig behandling. Det gamle reg-nummeret K50 sitter fortsatt på båten. Litt over 50 000, men det er lov å prute.
Nordfjord M22, 1977, kr. 50 000,-
Nordfjord 22 med 3-sylindret Volvo Penta MD17 diesel på 35 hk. Vil man slippe unna vedlikeholdet på en tresnekke, er det også flere plastsnekker til under 50 000. Eksempler vi fant er både Saga 20, Polar 22 og flere Sjømann 22. Sistnevnte hovedsakelig selvbyggerbåter.
Nordfjord 22 fra 1977 har jeg faktisk testet på storhavet utenfor Kristiansund. Den er en viderutvikling av de kjente Myra-båtene og har kabin med enkel overnattingsplass til to, hard-top over førerplassen og tøffe sjøgenskaper. Med 35-hesteren oppnår den ca. 14 knop.
Rana 17 Fisk, 1984, kr. 50 000,-
Rana 17 Fisk og variantene med vindskjerm eller hard-topp er solgt i stort antall. En svært populær kystbåt og med 17 fot kontra vanlige 14-15 fotere har den betydelig sikrere egenskaper.
Enkel og grei innredning - flott til transport og fiske. Båten i annonsen er fra 1981 og Mariner-motoren er en 2000-modell og har gått ca. 80 timer. Ny kalesje i 2003 og båten er lagret innendørs. Toppfart på 27 knop og med fast tank. Finnes flere eksemplarer på markedet. Mot et pristillegg kan man også få med henger.
Frederik Finnes, båtjournalist Klikk Båt
Kvalitet og sjøegenskaper er stikkordene for Finnes' billigvalg.
Fjordling 550, 1975, kr. 38 000,-
Linge har en rekke skrog som fortsatt holder mål den dag i dag, og Fjordling 550 er absolutt et av dem. I et entusiastmiljø i Sverige ble det festet en 300 hk outboard på denne båten, som etter sigende ble presset opp i over 60 knop!
En fin skjærgårdsbåt som er bygget i tiåret da de la på litt ekstra glassfibermatter i konstruksjonen bare for ordens skyld, noe som betyr at båtene holder sammen. Om den 130 hk Volvo-motoren ser bra ut, er dette et fint kjøp.
Yamarin 4300, kr. 49 000,-
Finnene har alltid bygget fine småbåter, og denne er ikke noe unntak. Mye båt for pengene, og et fint og klingene navn gjør at prisen holder seg bra. Flott hyttebåt for småbarnsfamilien, en båt som klarer seg utmerket med en 25 hk totakter. Kanskje man også kan finne en båt med en brukt firetakter hengende bakpå?
Denne saken ble første gang publisert 19/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.