Test: Raymarine A65
God skjerm ikke nok
Raymarine A65 gjør en fin jobb i åpne båter, men en del funksjoner kunne vært bedre.
Tekniske data Raymarine A65
- Skjerm: 6,5 tommer, 640 x 480 piksler
- Størrelse, H/B/D, cm: 17,3/24,4/6,1
- Kart: Navionics Gold
- Pris: Ca. 10 000,-
- Pris, kart: Fra ca. kr 1500 til 6300.
- Mer info: www.belamarin.no
Raymarine er kjent for sine store og avanserte navigasjonssystemer for større båter. Men de senere årene har man også kastet sine øyne på markedet for mindre båter - daycruisere, skjærgårdsjeeper og andre modeller som ikke trenger de dyre og mer kompliserte storbåtløsningene.
Raymarine A65 koster ca. 10 000 kroner og er en helt grei løsning for mindre dagsturbåter. Vi har prøvd enheten med 6,5-tommers dagslysskjerm i en skjærgårdsjeep som brukes mest til dagsturer, og da fungerer den stort sett fint.
Skjermen er tydelig og kartgrafikken god. Som med de fleste produsenter tar det litt tid å venne seg til Raymarines betjeningslogikk. De viktigste funksjonene kommer du til med bruk av knappene under skjermen og de påfølgende valgene som vises på skjermen over. Med en gang det sitter i fingrene, går de vanlige oppgavene på skinner.
Ikke splittet kartbilde
For bruk i hurtiggående båter er det alltid praktisk å få litt mer av kartflaten foran båtsymbolet på plotteren. Det er vi vant til fra større Raymarine-enheter, men uansett hvor mye vi studerte manualen og trykket i menyer, fant vi ingen løsning som gjorde det mulig i Raymarine A65.
Breddeformatet på skjermen gjør at du som regel ser mer ut til sidene enn foran båten, med mindre du har valgt kartvisning nord opp og kjører mest i øst-vest retning. Når skjermen blir på størrelse med 6,5-tommeren her, er det ofte en fordel å kunne vise to kartbilder samtidig med ulikt zoomnivå. Det kan du heller ikke på A65, muligens fordi datakraften ikke er stor nok.
Relativt treg
I mange tilfelle trenger plotteren uforholdsmessig lang tid på å tegne nytt bilde når du zoomer inn og ut. Det samme gjelder hvis du bruker markøren til å rulle fremover i kartet.
Skjermbildet kan imidlertid deles på andre måter. Du kan kombinere kart og ekkolodd, kart og navigasjonsdata, kart og temperatur/logg samt kart og motorvei/navigasjonsdata. Sistnevnte er spesielt praktisk hvis du navigerer etter en rute, og enklere å holde kursen etter enn om du bare følger en strek i kartet, synes vi. Opplegget for å lage ruter er for øvrig enkelt, men den langsomme kartoppdateringen gjør det til en tålmodighetsprøve.
Nyttig info popper opp
Vi liker systemet Raymarine A65 har for å gi informasjon om objekter i kartet. Når du flytter markøren over grunner, staker eller andre elementer med informasjon, dukker det raskt og effektivt opp en ramme med det du som regel lurer på. Enheten bruker Navionics Gold XL3 kartbrikker som har stort dekningsområde til hyggelige priser.
Denne saken ble første gang publisert 13/12 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.