Båtferie
10 tips for en vellykket båtferie
Det finnes en del punkter som kan gjøre ferien din ombord bedre.
1. Planlegg først
Dette er en sentral aktivitet som gjøres med hele familien/turlaget til stede. Ikke lag for omfattende program for noen få hektiske uker. Ferske båteiere har en tendens til å legge opp til flere havneanløp enn både vær og tid tillater. Hør gjerne med erfarne båtturfolk først; husk bare at det er dere som skal gjennomføre turen ut fra deres forutsetninger. Lag lister og vurder om det trengs strykninger. Det finnes enkle gratisvertkøy på internett som er gode nok til turplanlegging før du plotter ut i sjøkartet, som for eksempel Google Earth.
2. Prioriter bagasjen
Vi tar det først som sist; koffert har ikke noe i båt å gjøre, på lik linje med hester og paraplyer. Du bør pakke utstyret i bag eller i sekker. Dette har ikke med overtro å gjøre men at det er enkelt å stue vekk. Her er noen viktige moment å passe på: Har du en fortrengerbåt (snekke) spiller ikke stuingen så stor rolle for farten. Stiller du derimot med en planende båt bør du ta med deg minst mulig og legge mest vekt tverrskips og så langt nede i båten som mulig. Proviantering kan du for eksempel ta underveis. Halvplaneren er mer fleksibel, men det avhenger av hvor stor marsjfart du har tenkt å legge deg på. Har du mange om bord er gode gummisko, som ikke setter merker på dørken eller andre steder, lure å ha med seg. Vanlige joggesko for innebruk gjør nytten for de fleste. Ta alltid med regntøy til alle selv om værmeldingene er fine.
3. Husk solfaktoren
Solen har en ekstra sterk effekt på sjøen. Lumske reflekser gjør deg fort sliten og lett solbrent, om ikke sveiseblind. Lyset reflekteres fra sjøen selv når det er overskyet. Dette kan lure øyet ditt. Husk derfor solbriller som er polaroidiserte. Disse filtrerer dessuten vekk de sterkeste refleksene,
Vær og havner
4. Hør værmeldinger
Resten av verden kan gjerne seile sin egen sjø når du har ferie, men værmeldingen bør du få med deg. Denne sommeren blir det mulig å få med seg lokale værmeldinger over VHF. Kystradiostasjoner på fastlandet sender ut disse værvarslene hver dag klokken 09.00, 12.00, 15.00 og 18.00 norsk tid. Sendingene inneholder vind-, bølge- og værobservasjoner, og kuling-/stormvarsel for strekningen Svenskegrensa til Åna-Sira, herunder indre Oslofjord. Det blir i dette området fylkesvise varslinger. Utsendingene vil skje over Tjøme radios VHF-arbeidskanaler. De nye sendetidene vil også gjelde for resten av kysten, sendt over øvrige kystradiostasjoners arbeidskanaler.
5. Finn gjestehavner
Vår langstrakte kyst har en rikholdig flora av gjestehavner for fritidsflåten, og de aller fleste her til lands har brukbar standard. Du bør forvente at havnene kan by på vaskemaskin, dusjer og toaletter til din disposisjon. Den beste oversikten over aktuelle gjestehavner tilbys ofte fra turistkontorene i området siden disse kjenner best til hvilke servicetilbud som er i drift. Ellers er Redningsselskapets bok Ferie & Gjestehavner fortsatt en grei kilde.
6. Besøk uthavner
Det er i uthavnen du virkelig kan smatte på essensen i båtlivet og nyte alle klisjeene. Du kjenner sikkert godt ditt eget nærområde med alle perlene. Tenk bare på gleden av å oppdage mange flere på ukjente steder i leden. Her finnes garantert noe for en hver smak, og uthavnloffing kan trygt anbefales om de mest populære stedene er overfylte. Les farvannsbeskrivelsen for ditt område i Den norske los. Mange tips å hente her for trygge uthavner og ankringsplasser.
Orden og samliv
7. Ha orden underveis
Å fordele oppgavene om bord før man kaster loss er lurt, men det er viktig at én blir utnevnt til fartøysjef. Som ansvarlig om bord gir du alle en sikkerhetsbrief før avgang (hvor er brannslukningsutstyret, ekstra redningsvester og sikkerhetsutstyret ditt). Denne rollen kan byttes på. Å holde orden er minst like viktig. De fleste som har prøvd seg på båtferie, eller noen dager i båten, vet at det fort blir masse ting og tang over alt. Å holde orden er derfor en jobb for alle. Dette er gjerne noe du kan sette din ære i. Ting skal ha sin faste plass, og det som er til overs går i bagen.
8. Ha alltid noe med til barna
Rikelig med bestikkelser til barna er lurt. Ha alltid et puslespill, nye leker og kjeks og snop på lur. Får ungene delta i oppgavene om bord blir det ekstra stas, selv om rydding ikke alltid står øverst på lista. Klassiske strandhugg er nesten garantert suksess, og jeg kan love at slike dager sitter lenge i minnet hos ungene.
9. Få et godt samliv om bord
I feriene kommer vi tettere sammen. I båten blir dette enda mer konsentrert, og små gnister kan lett antenne både den ene og den andre. Er det diverse knuter på tråden før man reiser, kan det fort bli verre i båten. Derfor bør slikt løses opp i god tid før avreise. Familiekrangel i båt er ikke hyggelig for noen (se undersak).
10. Ha sex - om det passer
Båtfolk skal i følge en amerikansk undersøkelse ha den beste sexen. Dette om vi skal tro nettstedet Discover Boating (www.discoverboating.com) og Russel Research. De har i alle fall kommet fram til at båtfolk i større grad er fornøyd med sexlivet, men dette tar vi med en bøtte salt. Det er nok ofte slik at nevnte stunt ombord er forbehold de med utviklet sans for akrobatikk (se undersak).
Pass på romantikken om bord
Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen øser av sin erfaring som rådgiver, og gir deg de beste tipsene.
- Vær rause mot hverandre og legg godsida til for å løse eventuelle konflikter.
- Vær enige om felles grenser for eventuelle barn.
- Ikke glem å være kjærester, bekreft hverandre og flørt, selv om dere bor tett på andre.
- Sett av tid til hverandre hver dag. Ta felles svømmeturer, eller gå turer sammen på land.
- Har dere med barn, ha faste leggetider, slik at dere får voksentid hver kveld.
- Samarbeid med andre båtfolk og prøv å få barnevakt en kveld i blant. Oppsøk gjerne en kro der dere kan være alene over et romantisk måltid. Flett fingre og stirr hverandre dypt inn i øynene, mens dere forteller hverandre om at kjærligheten er der.
Sex om bord
Bør vi i det hele tatt planlegge eller forvente rom for sexliv på båtferien?
- Jeg har møtt de som har fått ødelagt samlivet etter en båtferie, så prøv å samordne forventninger før dere kaster loss, forteller Isachsen. Hun sier videre at noen får ikke til å ha sex om det er den aller minste sjanse for å bli oppdaget eller hørt av andre, mens andre synes denne muligheten gir ekstra spenning og tenning.
- Så ikke ha for høye forventninger om en av dere er sjenert.
Hvordan planlegger/tilrettelegger vi sexlivet om bord, da?
- Prøv uansett å tenke muligheter i stedet for begrensninger i forhold til hvor og når det passer med sex, er Isachsens første bud.
- Når alle andre bader går det an å kose seg under dekk eller finne et skjær eller en holme med en sprekk i berget. Jolla eller en gummimadrass kan også brukes for å stikke seg bort, er også et tips fra Isachsen.
- Ta hensyn til andre og ikke vær påtrengende erotiske og hvis det ikke går an å finne tid for hverandre - ta inn på nærmeste pensjonat en natt for å få til den gode sexen, avslutter hun.
Denne saken ble første gang publisert 11/07 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.